זה טבעי וקורה לכולם: החל מגיל ארבעים מתחילה תופעה טבעית של ירידה באיכות הראייה לקרוב. בשלב הראשון אנחנו מתחילים להרחיק מעט חומר קריאה כתוב על מנת לראות אותו ברור יותר, אולם בשלב מסוים יש צורך בתיקון ראיה לטווח הקרוב. רוב האנשים בעלי ראיה תקינה למרחק ישתמשו במשקפי קריאה ומי שזקוק גם למשקפי מרחק יוכל להרכיב משקפי מולטיפוקל. אולם עבור אנשים רבים, המרכיבים היום עדשות מגע כתיקון ראיה עיקרי לרחוק, תיקון הראיה לטווח הקרוב מאתגר יותר.
"ניתן להרכיב משקפי קריאה על עדשות המגע לרחוק", מסביר האופטומטריסט המוסמך גדעון שפירא מ"שפירא אופטומטריסטים" בפרדס חנה, מרשת "מכבי ממבט ראשון". "זהו הפתרון הבסיסי והפשוט ביותר. אולם רבים מהמטופלים שלי שמרכיבים עדשות מגע נתקלים בקושי: הם לא רגילים להתנהלות עם משקפיים ביום יום ולעיתים קרובות גם לא אוהבים את המראה שלהם עם משקפיים. התפתחות הטכנולוגיות השונות בתחום האופטיקה מביאה איתה גם חידושים בתחום עדשות המגע ובעיקר עבור קהל בוגר יותר שבעבר לא היה נחשב קהל היעד של תחום עדשות המגע והיום בהחלט נלקח בחשבון. כיום קיימים פתרונות בתחום הראייה מקרוב גם עם עדשות מגע.
"האפשרות הראשונה היא תיקון מונו-ויז'ן. בשיטה זו מתאימים תיקון ראייה שונה לכל עין, כאשר עין אחת מקבלת תיקון מלא ומדויק לרחוק ובעין השנייה מתאימים תיקון חלקי שנותן עדיפות לראייה מקרוב. האופטומטריסט מבצע בדיקה שמאבחנת איזו עין היא העין הדומיננטית וזאת תהיה העין שתקבל את העדיפות לראיית המרחק. בשיטה זו הראייה מתבצעת לסירוגין בכל עין בנפרד על פי המרחק אליו מביטים".
מעגלים של ראיה
שפירא מוסיף ומספר כי למרות היתרונות של השיטה בכך שאין צורך לשנות את סוג עדשות המגע אליו רגילים, אלא רק את המרשם של העדשות וכי ניתן להשתמש גם בעדשות מגע עם צילינדר או בכאלו המיועדות לנתוני עיניים מיוחדים שאין להם פתרונות בעדשות מגע המיועדות לקרוב – ישנו חסרון כי ייתכן לעיתים קושי בקריאת טקסטים קטנים מאוד או כאשר תנאי התאורה אינם טובים וקיים אובדן מסוים של ראיית עומק.
"השיטה הזו מתאימה בעיקר למי שרק מתחיל להשתמש במרשם לתיקון הראיה מקרוב ופחות מתאימה בגילאים בהם תיקון הראייה לקרוב גבוה. יש צורך בזמן הסתגלות מסוים בשיטה זו, מכיוון שהמוח צריך להתרגל להפרדה בין שתי העיניים וללמוד לסנן את התמונה המטושטשת יותר", מסביר שפירא.
אז איזה עוד פתרון יש למצב כזה?
"אפשרות נוספת היא עדשות מגע מולטיפוקליות - התאמת עדשות מגע מסוגים שונים המספקות תיקון ראייה למספר טווחים שונים. שיטת עדשות המגע המולטיפוקליות מיועדת לאנשים בגילאים מבוגרים שאינם יכולים להסתפק בשיטת המונו-ויז'ן, או לאנשים שצריכים ראייה בשתי העיניים יחד עקב חדות ראייה נמוכה למשל".
ואיך זה בדיוק עובד?
"שיטה זו מבוססת על התרחבות והתכווצות האישון. כאשר אנו מביטים לקרוב האישונים שלנו מתכווצים. ככל שאנו מביטים לטווחים רחוקים יותר – כך האישונים שלנו יתרחבו. עדשות המגע המולטיפוקליות בנויות משלושה מעגלים, אחד בתוך השני. המעגל הפנימי ביותר מיועד לטווח הקרוב, המעגל החיצוני ביותר מיועד לטווח הרחוק והמעגל האמצעי מיועד כמובן לטווח הביניים. שיטה זו גם היא סומכת על יכולת הסינון של המוח, כי כשאנחנו מביטים לרחוק אנחנו רואים גם דרך המעגל הפנימי, גם דרך המעגל החיצוני וגם דרך המעגל האמצעי – בו זמנית. המוח צריך ללמוד באיזה אזור ראיה לבחור להתמקד. בעדשות מגע מולטיפוקליות, בניגוד למשקפי מולטיפוקל, ההתנהגות היא טבעית לחלוטין ולא נדרשות תנועות ראש או צואר מיוחדות של הפציינט".
איזה סוגים של עדשות מגע מולטיפוקליות קיימות?
"התחום הזה התפתח מאוד בשנים האחרונות וכיום ניתן למצוא עדשות מגע מולטיפוקליות, קשות או רכות. גם בתוך משפחת העדשות הרכות ניתן למצוא עדשות מגע מולטיפוקליות לשימוש קצר מועד, חודשי ואפילו יומי.
"יש היום פתרונות בתחום גם למי שסובל מחוסר לחות בעין, בעיה ממנה סובלים רבים בגיל המבוגר – עדשות מגע מולטיפוקליות עם תוספי לחות". לסיכום, אם אתם אוהבים ורגילים לשימוש בעדשות מגע ומרגישים היום קושי בראייה מקרוב איתן, דעו שאין צורך לוותר עליהן ויש לכך פתרון. אז למה אתם מחכים? התייעצו עוד היום עם האופטומטריסט המוסמך שלכם.