ידוע כי העור הוא אחד האיברים בגופנו שדרכו ניתן לגלות מה עובר על גופנו מבפנים. חוקרים מצאו כי ישנה השפעה ישירה וברורה בין מתח ותגובה עורית. בימים האחרונים בהם הלחץ והחרדה גוברים, ניתן כבר לראות על חלקנו תסמינים כאלו ואחרים שהחלו לצוץ על פני העור. כך למשל אחת ממחלות העור הדלקתיות הכרוניות שמתפרצות בזמנים אלו היא הסבוריאה, כ-15 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מתופעה שכיחה זו. תופעה שכיחה נוספת היא האקנה. כעת נשאלת השאלה, איך ניתן לשמור על שגרת טיפוח וטיפול בעור בזמני לחץ וחרדה?

כיוון שהגוף והנפש קשורים, מצבי דחק וחרדה באים לידי ביטוי במראה עור הפנים והשיער: נשירה, פצעונים, אדמומיות, יובש וקמטוטים הם רק חלק מהתופעות הנלוות למתח.

לכן כדאי לשמור על שגרת ניקוי וטיפוח העור לפני התפרצות תופעות עור כאלו ואחרות. כמו כן, מומלץ באופן אקטיבי לשפר את מצב הרוח והנפש.

מחלות ותופעות עור רבות פורצות או מחריפות בזמן מתח ולחץ נפשי ומהוות מעין ביטוי חיצוני של הגוף ואיתות לחוסר האיזון הנפשי שבו שרוי האדם. כך לדוגמא, תופעות דרמטולוגיות, כמו סבוריאה ופסוריאזיס, הן תוצאה של שילוב בין תופעות חיצוניות כמו שינויים במזג האוויר (עונות מעבר), לתופעות פנימיות כמו מתח, לחץ וחרדה. כמו כן, ידוע כי תופעה כמו אקנה, שהסיבה הרשמית להיווצרותה היא חוסר איזון הורמונלי, מתחזקת כאשר האדם שרוי במתח או כאשר הוא עובר שינויים קיצוניים במצבי הרוח.

פצעונים (צילום: shutterstock| RomarioIen)
מצבי לחץ וחרדה באים לידי ביטוי במראה עור הפנים|צילום: shutterstock| RomarioIen

במה מאופיינת סבוריאה הנובעת מסטרס? 

סבוריאה היא מחלת עור דלקתית כרונית המאופיינת ביצירה והפרשה מוגברת של חומר שומני מבלוטות החלב של העור. תפקידן של בלוטות החלב במצב רגיל הוא לייצר חומר בשם סבום, שהוא בעצם קרם לחות טבעי, המגן על העור מגורמים חיצוניים. בלוטות החלב אצל אנשים הסובלים מסבוריאה מייצרות סבום עם רמה גבוהה של חלבון הגורם לאדמומיות וקילופים של העור, גרד בצידי האף, עודף שומניות בעור, קשקשת יבשה.

איך תופעת האקנה באה לידי ביטוי?

אקנה היא בעצם הפרשת שומן (סבום) יתר מבלוטות החלב המשתלבת עם תאי עור מתים או מזהמים אחרים ומביאה לסתימה של זקיקי השערות. הפרשות השומן מצטברות תחת הנקבובית הסתומה, ומספקות סביבה נוחה להתרבותו של חיידק האקנה.

בהמשך מתפתחת תגובה דלקתית בזקיק השיערה היוצרת את הפצע המוכר כחצ'קון. התופעה של הפצעונים תוקפת בעיקר את עור הפנים, אך עלולה להתפשט גם לעור הכתפיים, הגב והחזה.

ניתן בהחלט להפחית ולמתן את התפרצות מחלות העור ואת אי הנוחות שהם גורמות. הנטייה של תופעות העור הן להופיע מחדש מדי פעם ולכן חשוב להקפיד על שגרת טיפול מניעתי:

השינוי מתחיל מבפנים: תזונה נכונה

טיפול בעור על ידי תכשירים חיצוניים חשוב בהחלט, אך אינו מספיק. בכל הקשור לסבוריאה, כדאי לצרוך מזונות טבעיים בעלי שומן חיוני המספקים חומצות שומן חיוניות וויטמינים הנחוצים לעור. מנגד, כדאי להמעיט בצריכת מאכלים המכילים פחמימות, מזון מעובד, צבעי מאכל ומאכלים מטוגנים.

חיזוק חיצוני: תוספי מזון

מומלץ לספק לגוף את הכלים למנוע ולהילחם בסבוריאה וצריכת צמחי מרפא ותוספי תזונה המכילים ויטמינים יכולים לסייע לו בכך.

אישה אוכלת סלט (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
מומלץ לצרוך מזונות טבעיים בעלי שומן חיוני |צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

היגיינה בסיסית פלוס

היגיינה חשובה מאז ומתמיד אך בימים אלו ניתן דגש כפול בעקבות וירוס הקורונה. ההיגיינה חשובה על אחת כמה וכמה מאלו הסובלים מהסבוריאה. כדי למנוע התפרצות של סבוריאה או לפחות להפחית את סימני המחלה, כדאי ורצוי לשמור על היגיינת בסיס יומיומית ולנקות את העור ביסודיות מכף רגל ועד ראש. חשוב להקפיד על תכשירי ניקוי עדינים המתאימים לעור רגיש ואלרגי. שלבי הניקוי כוללים: הסרת איפור, ניקוי יסודי באמצעות סבון פנים ומי פנים להשלמת הניקוי, רצוי בוקר וערב.

שימוש בסבון פנים  (צילום: דרור עינב)
חשוב להקפיד על ניקוי יסודי של העור|צילום: דרור עינב

חיזוק חיצוני משמעותי: לחות מוגברת, מניעה לפני התפרצות תופעות בעור

סבוריאה
חיזוק חיצוני של קרמי לחות חשוב לצד חיזוק פנימי תזונתי. על מנת להפחית סימפטומים של סבוריאה לפני התפרצותה, יש להקפיד ללחח את העור בתכשירים דלי שומן באופן יומיומי במיוחד בתקופת עונת המעבר ובתקופות בהם הנפש זקוקה לתמיכה. לאחר התפרצות המחלה, בוודאי שרצוי למרוח בוקר וערב תכשירי לחות להרגעת עור אדמומי ובכדי להפחית את תופעת הקשקשת, הקילוף והגירוי. יש למרוח את תכשירי הלחות המכילים רכיבים בעלי תכונות הרגעה, על עור הפנים, הגוף והקרקפת באמצעות קרם לחות המיועד לקרקפת.

תכשירים קוסמטיים פרה- רפואיים הם היעילים ביותר להקלה על מחלת הסבוריאה ואינם גורמים נזק לעור. שימו לב כי שימוש בתכשירים קוסמטיים אשר אינם מותאמים לעור הסובל מסבוריאה עלולים להחמיר את הדלקת הסבוראית. לכן מומלץ להשתמש בתכשירים עדינים, היפואלרגניים המתאימים לעור רגיש וסבוראי בקביעות, בכדי לשמור על עור רגוע, ללא התפרצויות גם בתקופות של לחץ וחרדה וגם בעונות המעבר. קרם לחות אקטיב של סבוקלם, דל שומן, נספג במהירות, מועשר באלורה ברבדנסיס להרגעת עור אדמומי ונוטה להתקלפויות.

אקנה
גם כאן חשוב להקפיד על שגרת טיפוח מתאימה, כאמור שימוש יומיומי בסבון פנים יסייע בשמירה על עור נקי וחלק. ג'ל הניקוי שמיועד לעור שמן הנוטה לפצעונים ומועשר בשמן מאנוקה לשמירה על היגיינת העור. 

לאחר ניקוי הפנים נעבור לקרם לחות דל שומן לאיזון הפרשת הסבום והרגעת העור. במקרה של פצעונים מומלץ להשתמש בתרחיף לטיפול נקודתי הסופח בעדינות את נקודות השומן וכיווץ הנקבוביות.

 

בנימה אישית: להשתדל להוריד את מפלס החרדה

קל להגיד – מאוד לא פשוט ליישם, במיוחד בימים האחרונים. עזרה הדדית, שיתוף, הבנה וסבלנות הן מילות מפתח חשובות בימים שבהם מפלס החרדה והלחץ שלנו בשיאו, מי יותר מי פחות. אמנם לא מומלץ לחבק אך לחייך עדיין כדאי כמה שיותר. הרי ידוע כי מחשבה יוצרת מציאות, אם נחייך יותר, מקסימום נידבק בחיוך.

 

* ד"ר להבית אקרמן, רופאת עור והיועצת המדעית של סבוקלם