מה יותר כיף מלהיכנס למיטה מפנקת ביום חורף קריר? הרגע הזה שבו מניחים את הראש על הכרית וצוללים לעולם החלומות אהוב על רובנו. אך באיזו כרית אתם משתמשים? ובאיזה מנח אתם ישנים? ובכלל, חשבתם פעם - איך הכי בריא לישון?
"באופן כללי, אין כל רע בלישון עם כרית, אך היא צריכה להיות מותאמת למבנה הגוף ולתנוחת השינה המועדפת. על אף שמומלץ להתאים אותה באופן אינדיבידואלי, יש מספר כללים שיכולים לעזור לכולם", מסביר ד"ר צחי כהן, כירופרקטור מטעם רשת גוד נייט ונשיא האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.
אז איך יודעים באיזו כרית להשתמש?
נתחיל מהעובדה הבסיסית - גם בשינה, בדומה לעמידה, הראש שלנו צריך להמשיך את קו הגוף, במנח ישר ללא עיוותים בזווית הצוואר: "חשוב להימנע ממצב שבו הראש מוטה אחורה מידי כפי שקורה לעיתים כשישנים על הגב, ומאידך שלא יהיה כפוף לפנים, כפי שקורה למי שישן עם כרית עבה מידי או עם מספר כריות", אומר ד"ר כהן ומסביר כיצד לבחור את הכרית האולטימטיבית וממה כדאי להימנע:
עוד ב-mako בריאות:
>> המדריך להיגיינה מושלמת
>> מכורים לקפאין? יש דבר כזה מנת יתר
>> תשמרי על הלב שלך: כך תזהי אירוע לבבי
1. למבנה גוף רזה – כרית דקה. למבנה מלא - כרית עבה
מומלץ להתאים את הכרית למבנה הגוף. עבור אנשים רזים המבלים את רוב שנתם על הגב, מומלץ לבחור בכרית דקה שתמנע את כיפוף היתר במפרק הצוואר שלהם, ולמעשה הם גם יכולים לישון ללא כרית. לעומתם, אנשים מלאים או בעלי חגורת כתפיים רחבה במיוחד, שישנים במנח זה, זקוקים לכרית עבה יותר, כדי למנוע מהראש לצנוח לאחור – מה שעלול לגרום למתח על עמוד השדרה ואפילו לקשיי נשימה.
מי שמוצא את עצמו ישן דווקא על הצד רוב הזמן, צריך להתאים את הכרית לעובי הכתפיים כדי למנוע מהראש לצנוח לכיוון המזרן. במקרה כזה מומלץ להשתמש בכרית עבה יותר, אך לא עבה מידי שעלולה לגרום לעיוותים בצוואר.
2. סובלים מכאבי גב? אל תוותרו על כרית
הנה עובדה מפתיעה: מסתבר שהשימוש בכרית דווקא כן מומלץ למי שסובל מכאבי גב: "בגילים מסוימים, כאשר החוליות נעשות נוקשות יותר, וקיימת ירידה בגמישות הכללית של עמוד השדרה, דווקא שינה ללא כרית עלולה להפעיל לחץ או להקשות על היציבה הטבעית שאליה רגיל הגוף בזמן ערות. במקרים כאלה, בהחלט מומלץ להשתמש בכרית. עם זאת, כדאי להשתמש בכרית מותאמת למבנה הגוף או באורתופדית, המספקת תמיכה באזור הצוואר, ולא להיכנע לכרית גבוהה שעלולה ליצור בעיות נוספות".
3. הכי מומלצת: שינה על הגב
"התנוחה הנכונה והבריאה ביותר היא שינה על הגב, כאשר משתמשים בכרית אחת דקה. מומלץ להוסיף כרית נוספת ולהניחה מתחת לברכיים כדי להרים אותן מעט מעל המזרן - תנוחה שמפחיתה באופן משמעותי את הלחץ מחוליות הגב התחתון. אופציה שנייה היא שינה על הצד עם כרית מעט עבה יותר מזו המשמשת בשינה על הגב. במקרה כזה, מומלץ להוסיף כרית עבה נוספת ולהניחה בין הברכיים, כדי למנוע לחץ של רגל אחת על השנייה וכתוצאה מכך גם מתח על האגן ועל חוליות הגב התחתון.
4. ישנים על הבטן? זקוקים לשתי כריות? כדאי שתשנו את הרגלי השינה שלכם
ומה לגבי מי שישן על הבטן? ובכן, אם אתם נכללים בקטגוריה הזאת, ולא נולדתם עם הכישרון הייחודי לישון על הפרצוף, כדאי שתשנו את הרגלי השינה שלכם. "שינה על הבטן אינה מומלצת כלל, היות שהפנים לא יכולות להיות מונחות על האף. המצב הזה למעשה מאלץ אותנו לישון עם ראש מסובב לימין או לשמאל, וזה יוצר סיבוב של החוליות ולחץ על הרצועות, הדיסקים ועל המפרקים של חוליות הצוואר. הרגל גרוע נוסף הוא לישון עם שתי כריות או יותר", מסביר ד"ר כהן, "למעט מקרים מיוחדים של אנשים המתקשים בנשימה בתנוחת שכיבה ונאלצים לישון עם מספר כריות כדי להרים את הראש וכך את הקנה מעל גובה הריאות, בהחלט לא מדובר בהרגל בריא. הכיפוף הצווארי הזה יוצר עומס על חוליות הצוואר ועלול לגרום לכאבים מיותרים באזור".
5. ומה לגבי ילדים וכריות?
"ילדים לרוב עונים לקטגוריה של 'אנשים רזים וגמישים'. למרות זאת, עדיף לא להרגיל אותם לישון עם כרית. ילדים גם זזים הרבה במהלך השינה ומחליפים תנוחות, כך שכרית יכולה להיות גורם מפריע ומעוות. מעבר לכך, בשל גמישותם הרבה, יש פחות משמעות לתנוחת השינה שבה ילדים ישנים. לקראת גיל ההתבגרות, מתחילים לסגל הרגלי שינה וזה הגיל שבו מומלץ להרגיל אותם לישון על הגב או על הצד - ללא כרית או עם כרית אחת דקה. במקרה שהילד מצונן ומנוזל או סובל מהפרעת נשימה אחרת, ניתן להגביה את כל פלג הגוף העליון באמצעות כרית. כדאי להתחיל את ההגבהה כבר מכיוון השכמות והכתפיים ובכך למנוע כיפוף מיותר של חוליות הצוואר", אומר ד"ר כהן.
6. מה לגבי נשים בהריון?
"בשלב מסוים של ההיריון, האישה תתקשה לישון על הגב ותעבור לשינה על הצד. במצב זה מומלץ להשתמש בתמיכה של כרית מתחת לצוואר ובין הברכיים".
7. כרית ויסקו או לטקס: באיזה סוג מילוי כדאי לבחור?
"היום אפשר למצוא כריות במגוון סוגים. באופן כללי, לא מומלץ להשתמש בכרית העשויה מנוצות, מאחר שהמבנה שלה אינו משתנה באופן ישיר ואינו מותאם למנח הראש. לעומת זאת, כרית מחומר לטקס שמרקמו דומה לספוג, או כרית אורתופדית שמספקת תמיכה לרווח שבין הצוואר למזרן – בהחלט מומלצות. גם כרית העשויה מ"ויסקוג'ל" מצוינת ומומלצת במיוחד לאלה מאתנו שלא נוהגים לזוז הרבה במהלך שנתם. מרקמה דומה למרשמלו והוא משתנה לאיטו בהתאם למנח הראש. אם אתם סובלים מאלרגיות, תוכלו לרכוש כרית מהסוג ההיפו-אלרגני. היא דוחה את קרדית האבק ומתאימה במיוחד לסובלים מאלרגיות בדרכי הנשימה".
"חשוב לציין שהשימוש בכרית אינו הכרחי. אם בוחרים להשתמש בה, חשוב להתאים אותה למבנה הגוף של האדם ולנוחותו. שאלות כמו 'האם ישנתי טוב?' ו-'האם קמתי ללא כאבי צוואר או ראש?' יעזרו לנו להבין האם הכרית שאנחנו משתמשים בה טובה עבורנו או לא", מסכם ד"ר כהן.
רוצים לזכות בחדר שינה מפנק? >>