זו אולי נראית כמו אחת הפעולות הכי שגרתיות ביום, אבל מסתבר שאנחנו לא באמת יודעים עליה הרבה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"השינה היא למעשה אחת הפעולות היחידות שהצליחה להישמר לאורך כל האבולוציה, הן בבני אדם והן בחיות – מה שמצביע על חשיבותה הרבה בהתפתחות ובתפקודי הגוף הפיזיולוגיים והנפשיים", מסביר ד"ר צחי כהן, כירופרקטור מטעם גוד נייט, נשיא האגודה הישראלית לכירופרקטיקה, ומפרט 10 עובדות שיכולות להפתיע גם את הישנוניים הכבדים ביותר שביניכם.

עוד ב-mako בריאות
>> מתקשים לקום בבוקר? זה מה שזה אומר עליכם
>> מהם המאכלים שגורמים לכרס? תתפלאו
>> הקפאת ביציות: האם באמת ניתן לעצור את הזמן?

1. אנשים שלא ישנים מספיק נוטים לאכול יותר

הסיבה: בזמן שאנחנו ישנים מופרש בגוף הורמון הלפטין –שתפקידו לווסת את תחושת התיאבון. ברגע שאנחנו לא ישנים הוא פשוט צונח וזה בא לידי ביטוי בתחושת רעב. סיבה נוספת נובעת מהעובדה שמי שעייף זקוק לאנרגיה, שאותה הוא בד"כ מספק באמצעות אכילת מזונות ובעיקר מתוקים.

2. ככל שאנחנו נמצאים גבוה יותר מעל פני הים, נסבול מקשי רב יותר בהרדמות ובשינה

לא, אנחנו לא מדברים על השכנה מהקומה ה-10 שקשה לה לישון. מסתבר, שכאשר אנחנו נמצאים בגובה שמתנשא מעל ל 4 קילומטר, נחווה קשיי הרדמות גדולים יותר ושינה פחות עמוקה. הסיבה לכך היא החמצן שנעשה דליל יותר ככל שעולים בגובה, שמקשה על היכולות הפיזיולוגיות שלנו.

3. רובנו נחוש בעייפות דווקא בשעות מסוימות במהלך היום

הידעתם? מסתבר שהשעות שבהן רובנו נרגיש הכי עייפים הן שתיים בצהריים ושתיים לפנות בוקר. הסיבות לכך הן ככל הנראה הסמיכות לשעת ארוחת הצהריים וכן השעון הביולוגי שמאותת לנו להירדם, אם אנחנו ערים עד מאוחר. עובדה מעניינת יותר מצביעה על כך שאם נישאר ערים מעבר לשעות האלה, נחוש דווקא בירידה בתחושת העייפות, ונהיה ערניים יותר.

חדר שינה קייט - גודנייט
חדר שינה - קייט גודנייט

4. שעות שינה ניתנות להשלמה באופן מוגבל בלבד

אם אתם סובלים ממחסור קל בשעות שינה, שנ"צ ארוכה בסופ"ש תוכל לפתור לכם את הבעיה. לעומת זאת, מחסור חמור בשעות שינה קשה מאוד להשלים, זאת מאחר שהגוף דורש שעות שינה רבות הרבה מעבר למה שניתן לישון בפועל באופן מצטבר.

5. האדם הוא היונק היחיד בטבע המעכב באופן רצוני את הצורך שלו בשינה

כמה פשוט להיות חיה בטבע: מי שעייף נרדם. קחו למשל את הלביאה שישנה לה בהנאה בזמן שגוריה חגים סביבה. מה שבטוח - חלקנו לא היו מתנגדים ליישם את השיטה הזאת גם בחיים האמתיים.

גבר מפהק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעכבים את הצורך בשינה, מה שתורם לעייפות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

6. כעבור 11 ימים ללא שינה אפשר למות

האדם הממוצע לא ישרוד בחיים למעלה מ-11 ימים ללא שינה, ולמרות זאת, הסבירות לכך נמוכה כי סביר להניח שהגוף ירדים את עצמו עוד הרבה לפני כן.

7. הקואלה הוא היונק שישן הכי הרבה שעות – כ-22 שעות ביממה

הסיבה לאופיו הנמנמני של הקואלה, כנראה נובע מהעובדה שהוא ניזון בעיקר מעלי אקליפטוס שפשוט ממסטלים אותו וגורמים לו להירדם. לעומתו, היונק שישן הכי מעט הוא הג'ירפה שזקוקה לשעתיים שינה ביממה בלבד.

עייפות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מחסור בשינה משפיע עלינו, ולא לטובה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

8. במהלך שנת חלום הגוף משתק את עצמו מהצוואר ומטה

שנת REM המכונה גם שנת חלום, היא השלב שבו העיניים שלנו זזות בתנועות מהירות, פעולה המעידה על שלב החלימה. במהלך שינה זו, הגוף שלנו מבצע פעולה אוטומטית ולמעשה משתק את עצמו מהצוואר ומטה. הסיבה לכך הגיונית ותפקידה בעיקר למנוע אסון: היא למעשה נועדה למנוע מאתנו לבצע את הפעולות שעליהן אנחנו חולמים, כמו קפיצה מהחלון למשל.

9. אפילו מחסור חד פעמי בשעות שינה יכול לגרום לשינוי מורגש

עצבנות, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, קבלת החלטות שגויות ועלייה חדה בסיכון לתאונות דרכים הן רק חלק מהדברים שיכולים לקרות לנו, אם נדלג על שנת לילה אפילו באופן חד פעמי.

_OBJ

10. הגוף שלנו לעולם לא יתרגל לעבודה במשמרות

לתשומת לב הדיילים: עבודות שדורשות משחק עם השעון הביולוגי שלנו, ושינויים בשעות השינה הסטנדרטיות עלולות לגרום לבעיות בריאות שונות כפי שצוין בסעיף הקודם.

רוצים לזכות בחדר שינה מפנק? >>

לחצו כאן לבחירת חדרי שינה מעוצבים