>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
והנה עוד כמה עובדות נוספות על מלח:
1. המלח חשוב לגוף - גוף האדם זקוק לנתרן על מנת לווסת את נפח הנוזלים בגוף, אך הנתרן דרוש גם לפעילות תקינה של מערכת העצבים ולכיווץ והרפיית השרירים.
2. נתרן כלורי - המלח למעשה חיבור בין שני מינרלים - נתרן וכלור. הוא למעשה מכיל 40 אחוז נתרן ו-60 אחוז כלור. לרוב מופיעה על האריזות רק כמות הנתרן, אך כדי לדעת כמה מלח יש במזון, יש להכפיל את כמות הנתרן ב-2.5. כך לדוגמא אם יש ב-100 גרם מזון 400 מ"ג נתרן, המשמעות היא שיש 1 גרם של מלח.
3. מעמיס על הלב - צריכת יתר של מלח גורמת לעליה בנפח נוזלים בכלי הדם, לעליה בתפוקת הלב ולעליה בלחץ הדם. כל זה עלול ליצור עומס יתר על הלב ועל כלי הדם ולגרום בסופו של דבר להגברת הסיכון לתחלואה במחלות לב וכלי דם.
4. רגישות למלח - התגובה למלח משתנה בין האנשים. ישנם כאלו שנחשבים "רגישים למלח" והם יעלו יתר לחץ-דם יותר בהשוואה לאחרים. מחקרים מצאו כי הרגישות למלח עולה עם הגיל, אך גם עודף משקל או השמנת יתר מגבירים את הרגישות למלח.
5. אשלגן נגד מלח - לעומת הנתרן המעלה לחץ דם, מינרל אחר, האשלגן עושה את הפעולה ההפוכה- תורם להורדת לחץ הדם. לכן, לצד הפחתת צריכת הנתרן מומלץ לצרוך מזונות עשירים באשלגן כמו פירות וירקות.
6. מוסיפים המון מלח לאוכל - מאחר והנתרן נחוץ לקיום, לחי וגם לצומח, בכל המזונות מן החי ומן הצומח יש נתרן. אך את עיקר הנתרן אנו מוסיפים למזון בצורת מלח בזמן הבישול וההכנה. תעשיית המזון תורמת כ-75% מהמלח הנצרך.
7. המלח הנסתר במסעדות - בעוד שעל גבי מזונות ארוזים מצוינת כמות הנתרן על גבי האריזה, גם בתפריט המסעדות עלולה להסתתר כמות גדולה של מלח, אך שם, אין חובת סימון של כמויות הנתרן על האריזות .
8. ירקות משומרים הם יותר מלוחים - פעולות כמו שימור ירקות, כיבוש דגים או ירקות כרוכות בשימוש בהרבה מלח. גם הכשרת עוף ובשר מעשירה אותו במלח. שטיפה של העוף או הבשר, הסרת העור או הרתחה ואח"כ שפיכת המים יכולה להפחית את כמויות המלח.
9. הכמות המומלצת למבוגרים - ההמלצה למבוגרים היא לצרוך כ-1500 מ"ג נתרן ליממה ומקסימום עד 2000-2400 מ"ג, בערך כפית אחת של מלח ליום. מרבית המבוגרים בעולם המערבי צורכים לפחות פי 1.5 מהכמות המומלצת.
10. הכמות המומלצת לילדים - ההמלצות לילדים אף מחמירות יותר:עד 1500 מ"ג ליממה עד גיל 3 (כשני-שליש כפית מלח) 1900 מ"ג עד גיל 8, ועד 2200 מ"ג בגילאים 9-13.