יש המון דברים בחיים שפשוט אין לנו שליטה עליהם: צבע העיניים שלנו, מנת המשכל שלנו או התור בסופר. לעומת זאת, כשמדובר בחיים שלנו, מתברר שדווקא אפשר לשלוט בהם בצורה מסוימת. אז נכון, סביר להניח שרובנו נעדיף לסמן ביומן את הביקור הבא שלנו במוסך או את הישיבה עם הבוס, הרבה לפני שנתקשר לקבוע תור לממוגרפיה, אבל בחייכם - כדאי שתקדישו כמה דקות ותסמנו לעצמכם את הבדיקות שאתם חייבים לבצע.
"אפשר למנות 150 סוגי סרטן שונים. בעוד שרובם נדירים, דווקא השכיחים שביניהם ניתנים למניעה אם רק מקפידים לבצע את הבדיקות הנדרשות כדי לאתרם בזמן", מסביר פרופסור נדיר ארבר, מנהל המערך לרפואה מונעת ולמניעת סרטן ב"איכילוב", שבו מבצעים בדיקות חיוניות לאיתור מוקדם של סרטן תוך שעות ספורות, מספקים ייעוץ רלוונטי של רופא מומחה במידה ומתגלה ממצא חריג וגם מבצעים כמעט כל הדמיה שהיא (US, צילומים, CT חזה).
עוד ב-mako בריאות:
>> איך שורפים שומן ב-20 דקות מבלי לצאת מהבית?
>> מביונסה ועד אמל: הסיבה שלכולם פתאום יש תאומים
>> למה ממש לא כדאי לכן לוותר על הפיפי שאחרי?
"למעשה, כ – 80 אחוז ממקרי המוות שנובעים מהמחלה נגרמים דווקא מהסוג הניתן לגילוי מוקדם ולמניעה. לכן, קיימת חשיבות רבה בביצוע הבדיקות בזמן. לצערי, מאחר שלרוב אין סימנים שמעידים על הסרטן בשלביו המוקדמים - רבים לא ממהרים להיבדק וכשהסימנים מופיעים זה כבר מאוחר מדי, ומצער בדיעבד", אומר פרופסור ארבר.
אז מה צריך לעשות? פרופסור ארבר מפרט את כל הבדיקות. זה שווה את החיים שלכם, כבר אמרנו?
סרטן המעי הגס
מידי שנה מתגלים 3,500 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס – 90 אחוז מהם ניתנים למניעה בעת גילוי מוקדם. למרות העובדה הזאת, 1400 חולים מתים מהמחלה מידי שנה. מספר עצום בהתחשב בכך שמדובר, במחלה שניתנת למניעה.
הבדיקה: קולונוסקופיה.זוהי בדיקה פשוטה יחסית המתבצעת בטשטוש. כלומר זו אינה הרדמה אבל לא חשים כלום במהלכה. הפרוצדורה כוללת החדרת צינור דק לאורך המעי, המאפשר גילוי ממצאים חשודים. במקרה שמתגלה גידול טרום סרטני, הוא מוסר וכך למעשה נמנעת המחלה.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים ונשים מעל גיל 50, או מגיל 40, במקרה שקיימים במשפחה חולים מקרבה ראשונה, או 10 שנים לפני הגיל הצעיר ביותר במשפחה שחלה במחלה.
סרטן העור
מדובר בסרטן שהוא לרוב תוצאה של נזקי השמש. למרות המודעות, אלפי חולים מאובחנים בישראל מידי שנה. כ - 90 אחוז מהמקרים ניתנים למניעה או לטיפול כאשר מזהים אותם בזמן.
הבדיקה: בחינת נגעים בעור
ביקור אצל פלסטיקאי או רופא עור אחת לשנה, במהלכה בוחנים את עור הנבדק משיער ראשו ועד כפות הרגליים. הרופא יסקור את העור מקרוב באמצעות מכשיר הדרמסקופ, המאפשר להגדיל את האזור ולזהות נקודות חשודות.
כמובן שחשוב ביותר להקפיד גם על צעדי מניעה פשוטים שכוללים: בראש ובראשונה חשיפה מושכלת לשמש, כלומר - הקפדה על שעות חשיפה מומלצות (עד 10:00 או אחרי 16:00) ומריחת קרם עם מקדם הגנה גבוה.
"אחד החידושים המרנינים בשטח הוא המיפוי הממוחשב המאפשר לבחון את כל נקודות החן באמצעות צילום דיגיטלי. בעתיד הקרוב, ניתן יהיה לאבחן שינויים מיקרוסקופיים באמצעות תוכנה ייעודית בגבולות וכן בצבע הנגעים, שישמשו כלי עזר נוסף לרופא הבודק", מציין פרופסור ארבר.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים ונשים החל מגיל 20 – אחת לשנה.
סרטן שד
מדובר בסרטן השכיח ביותר בישראל ולמעשה גם בעולם. גורמים רבים משפיעים על הסיכון לחלות בו, וביניהם: היסטוריה משפחתית, גיל, מועד הווסת הראשון והאחרון, מספר הריונות, גיל הריון ראשון, שימוש בגלולות ואפילו מוצא האישה. כ – 4,500 נשים מתגלות כחולות בסרטן זה מידי שנה בישראל, וב – 90 אחוז מהמקרים לערך ניתן להגיעלהחלמה מלאה, כאשר הם מתגלים בזמן.
איזו בדיקה צריך לבצע ומי צריך להיבדק?
לנשים מעל גיל 20 מומלץ לבצע בדיקה ידנית אצל כירורג שד, אחת לשנה. לנשים מעל גיל 40 מומלצת בדיקת ממוגרפיה בכל שנתיים ומעל גיל 50 בכל שנה.
"'במרכז למניעת סרטן במרכז הרפואי תל אביב קובעים את הסיכון היחסי של אישה לחלות בסרטן זה. הסיכון היחסי נקרא-Tyrer score . במקרה שהוא גבוה מ-20 אחוז, מומלץ לבצע בדיקת MRI – מדובר בבדיקה המדויקת ביותר באבחון של סרטן השד, שנמצאת בסל הבריאות לנשים בעלות סיכון גבוה. במידת הצורך ובכפוף לסיפור המשפחתי, אנחנו מפנים את הנבדקות לביצוע בדיקה גנטית של סרטן השד", מציין פרופסור ארבר ומדגיש: "כ 2.5-3 אחוזים מן הנשים האשכנזיות הן נשאיות של גן שנקרא BRCA 1 או 2. נשים אלה נמצאות בסיכון מאד מאד גבוה לסרטן השד והשחלות. הן צריכות להיות במעקב מאד הדוק במרפאות ייעודיות לכך (מרפאה כזאת נפתחה לאחרונה במרכז הרפואי תל אביב). נשים אלו צריכות להיות מודעות לסיכון הגבוה בו הן נתונות וליכולתן להקטין את הסיכוי לחלות בצורה משמעותית, כמו למשל באמצעות כריתת השחלות, לאחר שהאישה סיימה עם ההריונות ואינה מתכננת עוד ילדים".
סרטן ריאות
עישון הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר לסרטן הריאות. לפחות 80 אחוזים ממקרי סרטן זה פוקדים את המעשנים. כ-2000 אנשים לוקים במחלה מדי שנה בישראל.
הבדיקה:CT חזה במינון קרינתי נמוך.
איזו בדיקה צריך לבצע ומי צריך להיבדק?: CT חזה במינון קרינתי נמוך, אחת לשנה עבור מעשנים כבדים (מעל גיל 55, המעשנים למעלה מ 30 שנים). במרכז המשולב למניעת סרטן מבצעים את ה-LDCT גם למי שנמצא בסיכון בינוני (גיל 50 ו 20 "שנות קופסה"). אם יש סיפור משפחתי, מתחילים בבדיקות כבר בגיל 50 או כ 5-10 שנים לפני הופעת המחלה בבן המשפחה הצעיר ביותר. וכמובן שהמניעה הטובה ביותר היא כמובן לא לעשן!
סרטן ערמונית
הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים, בדרך כלל מבוגרים. "חשוב לציין שגברים רבים ימותו עם סרטן הערמונית ולא מסרטן הערמונית", מסביר פרופסור ארבר ומוסיף: "לכן קיימת מחלוקת בספרות הרפואית על צורת הבדיקה היעילה לגילוי מוקדם, אם בכלל. כלומר – אם הסרטן מאובחן אצל חולה מבוגר סביר להניח שבסופו של דבר זו לא תהיה סיבת פטירתו. כשמדובר באנשים צעירים בהחלט מומלץ לבצע את הבדיקה".
הבדיקה: בדיקה רקטלית המבוצעת ע"י אורולוג, לשם הערכת גודל ומרקם הערמונית. בודקים את סה"כ היחס בין ה PSA וה PSA החופשי (חלבון המופרש מהערמונית), כמו גם את מהירות השינוי שלו במרוצת השנים. לאחרונה נכנסה לשוק בדיקה חדשה ורגישה יותר שנקראת "K". הבדיקה אינה קיימת בסל הבריאות ועלותה אלפי שקלים.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים מגיל 40 ומעלה - אחת לשנה.
סרטן אשכים
שכיח בעיקר בקרב גברים צעירים עד גיל 40.
הבדיקה: מישוש של האשכים ע"י רופא מומחה, שיכול לגלות גושים חשודים. במקרה כזה יומלץ על בדיקת אולטרסאונד של האשכים וסימנים בדם שיוכלו לתת את האבחנה. סרטן כזה, עלול להכפיל את גודלו מידי יום. לכן, אם מתגלה גוש שכזה יש חשיבות רבה לביצוע הליך ניתוחי באופן בהול.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים עד גיל 40 - אחת לשנה.
סרטן בלוטת התריס
אחד מסוגי הסרטן הפוקדים כמה מאות חולים בשנה. בד"כ צעירות. השכיחות עלתה בצורה מאד תלולה עקב שיפור בדרכי האבחנה. הפרוגנוזה בדרך כלל מאוד טובה.
הבדיקה: גילוי מוקדם באמצעות מישוש הבלוטה שנמצאת בקדמת הצוואר. במקרה של חשד לגוש יבוצע אולטרסאונד צווארי ונטילת דגימה מן הממצא החשוד במידה הצורך.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים ונשים מגיל 20 – אחת לשנה.
סרטן צוואר הרחם
יחסית נדיר בארץ – כ-200 מקרים חדשים מידי שנה.
הבדיקה: משטח צוואר הרחם. ישנה אפשרות לבדוק גם את נוכחות ווירוס הפפילומה (HPV).
אגב, חיסון כנגד והירוס הניתן לנערים ולנערות, מאפשר מניעת סרטן זה הנגרם ב- 98 אחוז מהמקרים ע"י וירוס הפפילומה. החיסון מונע לא רק סרטן, אלא גם מחלות דלקתיות בדרכי המין הנשיות.
מי צריך להיבדק? כל אישה שמקיימת יחסי מין, החל מהעשור השני לחייה. אחת לשנה.
סרטני במערכת המין הנשית (שחלות, חצוצרות, רחם)
מדובר בכמה מאות של מקרי סרטן כאלה בשנה. קשה מאד לערוך גילוי מוקדם, שכן התסמינים מתגלים כאשר הסרטן התפשט.
הבדיקה: אולטרסאונד וגינלי ובמידת הצורך שימוש בסמן 125 CA המאפשר לגלות סרטנים אלה בשלבב מוקדם.
מי צריך להיבדק? כל אישה החל מהעשור השלישי לחייה, אחת לשנה.
סרטן בחלל הפה
הסרטן הזה תוקף מאות בכל שנה. כיום יודעים לזהות את הנגעים הטרום ממאירים. ניתן לצרוב את הנגע הבעייתי, ולמנוע מחלה ומוות מיותר ביותר מ – 80 אחוז מהמקרים. בשלבים מאוחרים על אף שלרוב ניתן לנתח בבטחה, הניתוחים הללו גורמים לעיוות קשה של חלל הפה והפנים.
הבדיקה: בחינת חלל הפה אצל כירורג פה ולסת באמצעות מנורת ראש ייחודית: בדיקה פשוטה אצל כירורג פה ולסת או אצל מומחה לאף אוזן גרון, שבמהלכה מציץ הרופא אל תוך חלל הפה באמצעות מנורת ראש, על מנת לאתר נגעים. במקרה שמאותר גורם חשוד, הוא מיד מוסר ונשלח לביופסיה.
מי צריך להיבדק ומתי? גברים ונשים מגיל 20. יותר מכל צריכים להיבדק מעשני הסיגריות והסיגרים, וכאלה שעברו הקרנות לאיזור הראש והצוואר.
"למרות כל הבדיקות, לצערי לא תמיד ניתן למנוע את מחלת הסרטן. במקרים מסוימים לא יופיעו סימנים מקדימים ולא ניתן יהיה להיבדק כדי למנוע את המחלה. ועדיין, במרבית המקרים ניתן למנוע את המחלה באמצעות ניהול יומן בדיקות ומעט אחריות אישית. יש להקפיד על אורח חיים בריא שכולל: פעילות גופנית של כ 150 דקות בשבוע, תזונה מאוזנת ובריאה (מותר לחרוג מידי פעם), לא לעשן (אפילו סיגריה אחת גורמת לנזק). יין אדום וגם לבן אפשר לשתות, אבל במידה (כוס לנשים ושתיים לגברים) אך לא משקאות אלכוהולים אחרים", מסכם פרופסור ארבר.
המערך לרפואה מונעת ולמניעת סרטן ב"איכילוב", מאפשר, כאמור, לבצע את הבדיקות החיוניות לאיתור מוקדם של סרטן תוך שעות ספורות. במקרה ונמצאו ממצאים חריגים, יינתן ייעוץ מקיף ומקצועי על ידי רופאים מומחים. לפרטים ולקביעת תור: 03-6973716