רובנו לא אוהבים לבקר אצל רופאים שלא לצורך, ומגיעים לרופא רק כאשר המצב מחייב, זה נכון לגבי רפואת משפחה, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר ברופאים מומחים, כמו במקרה של רפואת עיניים. אבל יכול להיות שכדאי לכם להתחיל ליהבדק אצל מומחה עיניים באופן תקופתי, והסיבה לכך היא שמחלות העיניים הן רבות ונפוצות ממה שחשבתם. למעשה רבים מהלוקים במחלות עיניים כלל לא יודעים את זה, עד לרגע בו המצב הופך לחמור, בעוד גילוי וטיפול בזמן יכולים למנוע סיבוכים אפשריים ואף אובדן ראייה.
אז מי צריך להיבדק ומתי? "קודם כל אם אתם בקבוצת סיכון כלשהי לכו להיבדק בהקדם", אומר פרופ' אלעד מויסייב, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי מאיר ויועץ-מתנדב בעמותת 'לראות'. "קבוצת סיכון זאת אומרת כל מי שיש לו היסטוריה משפחתית של מחלות עיניים, כל מי שיש לו סוכרת, וכל אדם שעבר את גיל 50".
ומה עם שאר האוכלוסייה? פרופ' מויסייב עושה לנו סדר ומסביר יש להיבדק על ידי רופא מומחה ברפואת עיניים:
1. הבלתי נמנע: קטרקט
מה אתם מרגישים:
החלפתם מספר במשקפיים, ואז החלפתם שוב, ואז שוב – וכל זה בזמן קצר יחסית? אתם חווים סינוור ורואים הילות? הכל נראה לכם קצת יותר כהה ומטושטש, וקצת פחות צבעוני? זה לא (רק) דיכאון הקורונה, יכול להיות שיש לכם קטרקט.
מה זה יכול להיות:
כאמור, נשמע כמו קטרקט - עכירות של עדשת העין, שהיא חלק התוך עיני שאמור להיות שקוף ולאפשר את כניסת האור לעין. עם השנים העדשה הולכת ונהיית עכורה, כאשר מדובר למעשה בתהליך טבעי שבסופו של דבר קורה לכולם. בהתחלה זה לא מפריע, אבל עם הזמן זה הולך ומטשטש את הראייה.
החדשות הטובות:
אמנם הטיפול בקטרקט הוא ניתוחי וזה יכול להישמע מפחיד, אבל ניתוח קטרקט הוא לא רק ניתוח העיניים הנפוץ בעולם אלא ככל הנראה הוא הנפוץ ביותר מבין כל הניתוחים בכלל. מדובר כיום בניתוח פשוט, קל, עם סיכונים מזעריים והחלמה מהירה. במהלך הניתוח מוחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית שקופה, שתחזיר את חדות הראייה לקדמותה ותישאר במקומה לכל החיים. עוד נקודת אור: אם כבר הגעתם לניתוח הזה, תוכלו ליהנות משיפורים משמעותיים באיכות החיים. לא רק שהראייה שלכם תשתפר משמעותית, ניתן כיום להתאים את העדשה החדשה לבעיות כמו מספר גבוה או צילינדר, ולמעשה לקבל סוג של ניתוח הסרת משקפיים (או הפחתת התלות בהם) על הדרך.
2. הגנבת השקטה: גלאוקומה
מה אתם מרגישים:
למרבה הצער, כנראה כלום.
מה זה יכול להיות:
גלאוקומה היא מחלת עיניים קשה, שלרוב היא בלתי תסמינית ולכן לא תרגישו אותה. גלאוקומה היא למעשה שם כולל למגוון מצבים שמתאפיינים בנזק בתבנית מסוימת לעצב הראייה, והמחלה כוללת שילובים אפשריים שונים של אחד, או כמה משלושה גורמים: לחץ תוך עיני מוגבר, נזק בשדה הראייה ופגיעה בעצב הראייה. למרות הלחץ התוך עיני, מסביר פרופ' מויסייב, אין למחלה קשר ליתר לחץ דם, חוץ מקשר מילולי - כמו שלחץ דם גבוה מכונה "הרוצח השקט", את הגלאוקומה מכנים רופאי העיניים "הגנבת השקטה של הראייה". למה שקטה? כי בדיוק כמו שלחץ דם גבוה לא מורגש אם לא בודקים, התפתחות גלאוקומה לא מורגשת אם לא בודקים. היא עושה את העבודה שלה בשקט בשקט.
לכן, חשוב מאוד לעשות בדיקות סקר: אם יש היסטוריה משפחתית יש להיבדק החל מגיל 40, ואם אין כזו, יש להיבדק החל מגיל 50.
החדשות הטובות:
קודם כל, אם אין לכם סיפור של גלאוקומה במשפחה, רוב הסיכויים שלא תהיה לכם גלאוקומה. אבל גם אם כן - יש מגוון טיפולים שיכולים לאזן את הגלאוקומה ולעצור את ההתקדמות שלה, החל מטיפות, דרך כדורים ועד טיפולי לייזר וניתוחים שונים. המחלה אולי לא הפיכה כמו קטרקט, אבל גילוי וטיפול מוקדמים יכולים לסייע מאוד בבלימת ההתקדמות שלה ובשמירה על הראייה. בקיצור, אם לא היה ברור - לכו להיבדק!
3. המשפחתי: ניוון מקולרי גילי
מה אתם מרגישים:
אתם מסתכלים קדימה ומרכז שדה הראייה הופך קצת (או הרבה) מטושטש? פתאום קשה יותר לקרוא ולכתוב או לראות בבירור מסכים? קשה לכם לזהות את הפנים של מי שמולכם?
מה זה יכול להיות:
אם עניתם כן, אולי יש לכם ניוון מקולרי גילי (המכונה בפי העם "ניוון רשתית"). המחלה כשמה כן היא - מחלה תלוית גיל שמאפיינת מבוגרים מעל גיל 50, ושכיחותה עולה ככל שעולה הגיל. המחלה מתאפיינת בניוון התאים שבמרכז הרשתית (שנקראים מקולה), דרכם נקלט האור. כשהתאים נפגעים, נפגעת הראייה המרכזית, בעוד הראייה ההיקפית נשארת תקינה.
המחלה קיימת בשתי וריאציות – הסוג היבש, כפי שהוסבר לעיל, והסוג הרטוב. בסוג הרטוב, שפוגע בכ-15עד 20 אחוז מהחולים, בנוסף לפגיעה הרגילה בקולטני האור במקולה, צומחים מתחת לרשתית כלי דם לא תקינים שמפרישים נוזלים לסביבתם ומאיצים את הפגיעה ברשתית.
החדשות הטובות:
נתחיל ברעות: למחלה היבשה, שהיא איטית ונפוצה יותר, אין טיפול, אבל יש המון מחקרים בנושא ולא מן הנמנע שיהיו טיפולים בעתיד. במחלה הרטובה לרוב ההפרעה לראייה יותר משמעותית וההתדרדרות יותר מהירה, אך ישנם טיפולים בהזרקות תוך עיניות שיכולות להביא לנסיגה של כלי הדם הלא תקינים ולספיגה של הנוזלים שדלפו מהם. עוד חדשות טובות: אם אתם לא מעשנים הסיכון שלכם למחלה מופחת. או במילים אחרות - אם אתם כן מעשנים, תפסיקו ומיד.
4. הבנאלית: עין יבשה
מה אתם מרגישים:
סובלים מתחושת אי נוחות בעיניים? עקצוץ, צריבה ולפעמים אפילו הפרעה בראייה בגלל התחושות האלה? הקור בחורף צורב לכם והחום בקיץ יבש לכם? אתם לא לבד.
מה זה יכול להיות:
כנראה שגם אתם סובלים מהתלונה הנפוצה ביותר בקשר לעיניים - העין שלכם פשוט יבשה. זה קורה כשהרכב הדמעות של העין (מה שנקרא "הרטוב של העין") לא תקין לגמרי, ומסך הדמעות שאמור לכסות את שטח פני העין מתייבש מהר מדי.
החדשות הטובות:
קודם כל, צרת רבים. שנית, לרוב מספיק להשתמש בתחליפי דמעות להקלת הסימפטומים. אם המצב ממש קשה ובלתי נסבל רופא העיניים עשוי להציע תרופות אחרות או במקרים קשים מאוד גם ניתוח, אבל כנראה שטיפות העיניים מהפארם הקרוב לביתכם יספיקו.
רוצים לשמוע המלצות על בדיקות עיניים ולגלות עוד על מחלות עיניים והקשר שלהן למגפת הקורונה הירשמו לכנס הרפואי ב-24.12 , פרטים באתר עמותת לראות.