"תופעת התולעים המטרידה היא למעשה סוג של זיהום טפילי, המתפתח במערכת העיכול. היא אמנם שכיחה בקרב ילדים אך עלולה לקרות בכל גיל", מסביר ד"ר שמואל צור, מומחה ברפואת ילדים בקופ"ח "מאוחדת".
הסימפטומים: גרד ואי נוחות
"זה מתחיל כשהילד מגיע מהגן ומגרד בישבן - בהתחלה בלילה ואחר כך גם במהלך היום, לעיתים הוא ידווח על תחושת כאב בבטן. בנות עלולות לבטא גרד באזור הפות. כשמדובר בילדים שעדיין לא מסוגלים להתבטא, העניין עלול לבוא לידי ביטוי באי שקט", מסביר ד"ר צור; "לפעמים ניתן לראות את התולעים תוך כדי הסתכלות ישירה על פי הטבעת. הן נראות כמו פסים לבנים קטנים, המתנועעים סביבו. הסיכוי לראות אותן אינו גבוה, ולכן כאשר אכן מבחינים בהן, קשה לטעות באבחנה".
עוד ב-mako בריאות:
>> מתכון למשקה ביתי ששורף שומן ומעלים אקנה
>> גם אתם עייפים עד שאתם נכנסים למיטה? זו הסיבה
>> האם אימון על קיבה ריקה באמת שורף יותר שומן?
איך נדבקים?
"ילד שמגרד באזור הנגוע ולאחר מכן נוגע בחפצים שונים או ישירות באחרים, מעביר את הטפיל הישר מן הצואה שלו, דרך ידיו לפה של המודבק הפוטנציאלי. לכן, הקפדה על היגיינה טובה ושטיפת ידיים כשהילד חוזר מהגן, חשובה ביותר כדי להימנע מהתופעה, וזאת במיוחד כשיש אחים נוספים בבית שעלולים להדבק בקלות. ביצי התולעים מופרשות בצואה, ולכן גם במקרים שבהן הילד לא מתלונן, הוא עלול להדביק את הסביבה כבר בעת הפרשתן.
האם גם מבוגרים עלולים להדבק באותה דרך?
"בהחלט. אמנם מדובר במצב פחות שכיח, אך גם מבוגר שאינו מקפיד על תנאי היגיינה במשפחה חשוף להדבקות".
כמה זמן זה עלול להמשך?
"במקרה שהתופעה אינה מטופלת היא עלולה להימשך עד מספר שבועות וכאמור, לגרום לסבל רב. אם מטפלים, זה לרוב עובר תוך מספר ימים".
האם מדובר במטרד בלבד?
"אכן. לא מדובר בתופעה מסוכנת. התולעים אינן גורמות לאף תסמין רפואי, כגון שלשולים או לשינוי ביציאות, כך שאם הילד סובל מתופעות כאלה, כנראה שמדובר בצרוף מקרים בלבד. למרות זאת, ועל אף העובדה שהטפיל אינו גורם לנזק, הימצאותו לרוב כרוכה בסבל ובאי נוחות המחייבים התייחסות וטיפול".
הטיפול: וותרו על תרופות הסבתא, יש תרופה שבאמת יכולה לעזור
לדברי ד"ר צור, טיפול תרופתי דרך הפה הוא השיטה הקצרה, היעילה והיחידה למיגור התופעה. "התרופה מחייבת מרשם מרופא הילדים, שגם ינחה את ההורים כיצד לטפל. השימוש בתרופה עלול להיות מלווה בתופעות לוואי שונות כגון בחילות, כאבי בטן או הפרעה בתפקודי הכבד, שעלולה להתבטא בבדיקות מעבדה, ללא תסמינים מורגשים. לכן, לרוב יומלץ הטיפול רק עבור מי שמתלונן על אי נוחות או סבל והוא אינו מומלץ עבור מי שסובל ממחלת כבד פעילה. מעבר לכך, יש להקפיד כאמור על היגיינה שכוללת גם כביסה תכופה של כלי מיטה, מגבות ומצעים שעליהם ביצי התולעים יכולות לשרוד".
אגב, יש כמה דברים שממש לא כדאי לכם לעשות כשזה קורה: "תרופות סבתא למיניהן שכוללות החדרת שיני שום לפי הטבעת או מריחת מי בצל, לא יעילות בחיסול התולעים, ואפילו עלולות לגרום לאי נוחות ולכאב.
מאחר שקיים סיכוי די טוב שהתולעים יחזרו, חשוב ביותר להמשיך ולהקפיד על תנאי היגיינה".
קבלו: 7 ריחות גוף שאסור להתעלם מהם