ל-350,000 הבנות הלוקות בתסמונת רט בעולם יש עכשיו תקווה חדשה. לאחרונה הכריזה קרן המחקר לתסמונת Rett Syndrome Research Trust (RSRT) על תכנית תלת שנתית לריפוי התסמינים. התכנית האסטרטגית תכלול הקצאת משאבים לכמה אפיקים מחקריים שעל פי החוקרים צפויים להביא לתוצאה המיוחלת.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

צעד מרגש נוסף הוא ההודעה של חברת AveXis כי היא מתכננת להתחיל מחקר קליני בריפוי גנטי בתוך שנה (בהתאם לאישור FDA). חברת AveXis היא חברה מובילה להתערבויות קליניות בגנים, המפתחת טיפולים לחולים הסובלים ממחלות גנטיות נוירולוגיות נדירות ומסכנות חיים. בשנים האחרונות  קדמה החברה את המחקר בתחום האטרופיה בשרירי השדרה (SMA) והביאה לטיפול טרנספורמטיבי במחלה ההרסנית הפוגעת בתינוקות וגורמת למוות. כבר בשלב הראשון של הניסוי הקליני באותו מחקר - התינוקות שטופלו בריפוי גנטי החלו להראות סימני התפתחות מרשימים, כולל היכולת לשבת ללא סיוע  וללכת במקרים מסוימים וחיותם התארכה בהרבה - הישגים שלא נראו מעולם אצל תינוקות לא מטופלים עם המחלה. ההצלחה של טיפול זה מחזקת את האמונה כי טיפול בגן הבריא MECP2 יוכל להביא לשיפור משמעותי במצבן של הבנות הלוקות בתסמונת רט עם מוטציות בגן זה.

המחקרים שמסייעים להבין את המחלה - ובתקווה למצוא מרפא

תסמונת רט היא תסמונת נוירולוגית התפתחותית הפוגעת בעיקר בבנות וביטויה עצירה או האטה בעליה בהיקף הראש בשנה הראשונה לחיים, נסיגה בדיבור ובשימוש בידיים, מחלה אפילפטית, עקמת והפרעות אוטונומיות. במעל 90% מהמקרים התסמונת נגרמת על ידי מוטציות שונות בגן MECP2 שנמצא על כרומוזום ה-X. בעשרים השנים האחרונות חלה התקדמות רבה במחקר בתסמונת והגיעו להבנה עמוקה יותר לגבי תפקיד הגן.

המחקר בתסמונת רט הראה התקדמות רבה בשנים האחרונות. עבודה מרכזית ששינתה את התפיסה לגבי האפשרות לטיפול בתסמונת רט פורסמה ב-2007 על ידי פרופ' אדריאן בירד ועמיתיו שהראו שהסימפטומים של התסמונת בעכברים יכולים להיות הפיכים בכל גיל, בהתערבות גנטית ספציפית. בהמשך, מחקר של פרופ' גייל מנדל ועמיתיה שפורסם ב-2013 הראה שהחדרת הגן התקין למוחות העכברים בעלי מוטציה בגן, הביאה להחלמתם.

ברמה הקלינית הטיפול עד לאחרונה בתסמונת רט הוא טיפול בסימפטומים (אפילפסיה, בעיות שינה, אכילה בעיות אורתופדיות וכו'). בזכות המידע שהצטבר בעשור האחרון והמחקרים שנעשים בארץ ובעולם אנו מבינים יותר ויותר את המחלה ומתחילים במחקרים קליניים ייחודיים למחלה עצמה בבנות. המחקרים בודקים תרופות שונות והשפעתן על מהלך המחלה עם תקווה למציאת תרופה שאף תוביל לריפוי. כמה מחקרים הראו כי רמת חלבון הנקרא BDNF ורמת חלבון הנקרא IGF1 (INSULIN GROWTH FACTOR) אינם תקינים בעכברים החולים, ובמתן IGF1 וכן בהתערבויות תרופתיות שונות, שהעלו את רמת ה-BDNF במוח העכברים, הסימפטומים השתפרו. מחקר זה הביא למחקר קליני ששלב שני שלו הסתיים לאחרונה בבוסטון, לצערנו כמו שקורה לעיתים התרופה לא הוכיחה יעילות בתחום נישום היתר והחרדה שנקבעו כמטרות השינוי במחקר ולכן נחשב מחקר שנכשל ,ישנן תצפיות במחקר זה על שיפור בתקשורת של הבנות ומעמיקים כרגע בבדיקת נושא זה . 

במרכזים אחרים בארה"ב יכנסו בקרוב לשלב שלישי בניסוי בטרופינטיד (TROFINETIDE), מולקולה המכילה שלושה פפטידים מתוך ה-IGF 1   שחיוניים לפעולתו ואולי בעלי אפקט נוסף לאחר הצלחה יחסית בשני השלבים הראשונים של הניסוי.

מחקר מעניין נוסף שנערך בארה"ב מצא כי תרופות להורדת כולסטרול, הנמצאות בשימוש נרחב, עשויות לטפל בסימפטומים של תסמונת רט במודל העכבר. במחקר מצאה פרופ' מוניקה ג'סטיס שכמה עכברים עם מוטציה בגן MECP2, מתוך מאות עכברים שבדקה, היו "בריאים" יותר מחבריהם הנושאים את אותה המוטציה. היא ייחסה זאת למוטציה נוספת שקרתה בעכברים אלה בגן Sqle שקשור למטבוליזם של כולסטרול. בעקבות זאת הראתה שמתן תרופות המורידות כולסטרול (סטטינים) הביאו לשיפור סימפטומים מוטוריים בעכברים החולים. בימים אלה נערך מחקר דומה במתן תכשירים מורידי כולסטרול בבנות לבדיקת השפעתם, אך יש לזכור שלא כל מה שנמצא בניסויים בעכברים הוא בעל משמעות דומה בבני האדם.

DNA (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
במעל 90% מהמקרים התסמונת נגרמת על ידי מוטציות שונות בגן MECP2 |צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> שתיית מים בשעה הזו עלולה לגרום לעלייה במשקל
>> הנער עם מחלת העור הנדירה בעולם מת בגיל 17
>> אלה המאכלים שממש לא כדאי לאכול בזמן טיסה

מחקר נוסף נערך בבית החולים אלברט איינשטיין בניו יורק והראה שמתן קופקסון (תרופה לטרשת נפוצה), שצפוי להעלות את רמת ה-BDNF בבנות החולות, שיפר תפקודים מוטוריים בחולות.  שבמקביל נערך מחקר דומה במרכז לתסמונת רט בביה"ח שיבא שבו לצערנו למרות תחושה של שינוי לטובה בתפקוד החולות נצפו תופעות לוואי דמויות אלרגיה קשות ביותר במספר בנות שהצריכו הפסקת הניסוי.  

גם במספר מדינות באירופה (איטליה, צרפת ,גרמניה, שוויץ), נערכים מחקרים פרה- קליניים וקליניים במעבדות מובילות ובבתי חולים, להבנת פעילות החלבון וחיפוש אחר דרכים לטיפול במחלה.  

המחקרים המבוצעים בארץ נערכים בעיקר בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי ע"ש שיבא שם מתקיימת למעלה מ- 16 שנים המרפאה הארצית לתסמונת רט. לאחרונה נערך מחקר הבודק הבנת שפה וזיכרון על ידי מערכת ממוחשבת המזהה תנועות עיניים ובחירה של תשובה על ידי קיבוע מבט. מחקר דומה שנעשה בניו יורק הראה כי הבנות מעדיפות פנים של אנשים על פני חפצים דוממים לעומת ילדים בספקטרום האוטיסטי אצלם נמצאה העדפה הפוכה.

היום נערך בשיבא מחקר שבו צפויות במהלך השנה הקרובה להשתתף 10 בנות עם תסמונת רט טיפוסית בטיפול בשמן מיוחד (חומצה טריהפטנואית) המשפיע על ניצולת אנרגתית במיטוכונדריה של החולות (אברוני יצור האנרגיה בתא) במחשבה שמערכת זו אינה תקינה בחולות עם תסמונת רט וניתן לשפר את תפקודה בעזרת השמן זאת לאור ניסוי בעכברים עם מוטציה בMECP2  בטיפול בשמן המדובר שהיבא לשיפור ביכולת המוטורית שלהם, ברמת ה"חיברות" ובאורך החיים.

לתכנית החדשה שהוגשה על ידי קרן המחקר RSRT, המנוהלת על ידי אם לילדה עם תסמונת רט בארה"ב, הוקצה תקציב של 33 מיליון דולר. בליבת התכנית כרגע ארבע גישות לריפוי, כולן תוקפות את שורש הסיבה להפרעה - תרפיה גנטית, הפעלה מחדש של החלבון MECP2, שינויים ברמת הRNA - שיכולה לתת שונות במבנה החלבון המשועתק והחלפת חלבונים. המימון של RSRT מגיע במידה רבה מארגונים שמפעילות משפחות עם ילדות חולות, כאן בארץ פועלת העמותה לתסמונת רט שהקים עו"ד שמוליק זיסמן ביחד עם אשתו לילית בשנת 2001 לאחר שבתם הדר אובחנה כלוקה בתסמונת. העמותה הישראלית מנהלת את מערך גיוס התרומות פה בארץ ועובדת במקביל לקרן הבינלאומית למען קידום המחקר העומד בפני פריצת דרך.  

תקוותינו שתכנון ומימון יעיל של מחקרים בכל התחומים הללו יביא לכך שתסמונת רט תהיה התסמונת הגנטית הנוירולוגית הראשונה שימצא לה מרפא מלא.

על העמותה לתסמונת רט

בשנת 2001 הוקמה העמותה לתסמונת רט אשר יעודה לרכז את המאמץ לקידום הטיפול, הידע, המחקר וההכשרה בנושא התסמונת, זאת על בסיס תפיסה מקצועית הגורסת כי יש חשיבות לפתח שירות אשר יספק התייחסות כוללנית לצרכי הבנות, המשפחות ואנשי המקצוע בתחומים הרפואיים, הטיפוליים והחינוכיים כאחד. לצד ההישגים המרגשים וההתקדמות בתחום המחקר, העלייה במודעות הציבורית לתסמונת, העלייה באבחונים ובאיתור החולים באוכלוסייה, קידום זכויות החולים ובני משפחותיהם ועוד, האתגרים העומדים בפנינו רבים. אנו אופטימיים היום יותר מתמיד לגבי עתידן של בנותינו, אחיותינו, נכדותינו וחברותינו הלוקות בתסמונת רט. הקולות של כולנו יחדיו חזקים יותר מתמיד במסע למציאת מרפא.

ביחד נוכל לשנות. אנחנו יכולים לנצח את הדממה של הבנות, את התסכול שלהן, את העולם הסגור שנכפה עליהן. אנחנו יכולים להעניק לילדות המקסימות האלה עתיד. מחקר היום – תרופה מחר. העמותה לתסמונת רט פועלת ימים כלילות לקדם ולממן מחקרים למציאת תרופה לתסמונת רט. עזרו לנו להעניק למלאכיות הדממה עתיד.

המירוץ השנתי של עמותת "מלאכיות הדממה"

ב-12.5 החל מהשעה 6 בבוקר, יתקיים המרוץ השנתי של עמותת "מלאכיות הדממה" – העמותה לקידום המחקר והטיפול בתסמונת רט. במרוץ יתקיימו מקצים תחרותיים למרחקים של 10 ק"מ, 5 ק"מ, שני ק"מ, מקצים עממיים של הליכה ל-5 ק"מ ומקצה קטקטים של 300 מטר. כל ההכנסות מהמרוץ יוקדשו להמשך מימון המחקרים למציאת מרפא לתסמונת רט, ושיפור דרכי הטיפול בחולים.

ההרשמה עד לתאריך 10.5.18 בשעה 10:00 בבוקר כאן

פרופ' ברוריה בן זאב היא מנהלת היחידה לנוירולוגיה של הילד והמתבגר במרכז הרפואי ע"ש שיבא ומנהלת מרפאת רט ארצית.