"הומיאוסטזיס" הוא היכולת של היצור החי לשמור על סביבה פנימית יציבה למרות השינויים שחלים בסביבתו החיצונית. זה מה שמאפשר לגוף להמשיך בתפקודו הביולוגי התקין וזה קורה הרבה תודות למים. תפקוד תקין של מערכות הגוף תלוי בזרימת הדם, וויסות חום הגוף על ידי הזעה וגם סילוק פסולת בשתן: כולם תהליכים התלויים במשטר המים בגופנו. כשאנחנו מתייבשים, בהתאם לדרגת איבוד הנוזלים, כך נפגעים גם התהליכים החשובים בגופנו. למזלנו, לא כל התייבשות מסתיימת בעירוי לווריד בבית חולים ובלא מעט מקרים החזרת המים שאבדו לגוף יאוששו אתכם פלאים, אבל איך מזהים את ההתייבשות בזמן ואיך יודעים מתי רצוי לקבל עזרה רפואית? ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה, בא לעזרתנו.
"במהלך היום אנחנו מאבדים נוזלים, בעיקר בשתן ובזיעה", מסביר ד"ר עזורי. "למעשה, גם כשאנחנו מיובשים -הכליות ממשיכות לסלק פסולת ואמורה להיות עדיין תפוקת שתן, בהתייבשות מוחלטת הרעלים מצטברים והכליות לא מתפקדות טוב - עד שמגיעים למצב של כשל כלייתי, לכן בעצם חשוב לנו להשלים במהלך היום את הנוזלים החסרים באמצעות שתייה".
תסמיני ההתייבשות
סחרחורת תנוחתית: סחרחורת שמופיעה במצב של עמידה ממושכת, או מעבר ממצבים של ישיבה או שכיבה לעמידה, כתוצאה מירידה בנפח הדם בעקבות המחסור בנוזלים. ללב קשה יותר להזרים את הדם ולמעשה פחות חמצן מגיע למוח.
* רוצים להתפנק עם כל המשפחה בחופשה על חשבוננו?
טורגור: טורגור הוא הלחץ הפנים תאי התורם ליציבותו. מן הסתם, כשהתאים לא מקבלים מספיק מים הלחץ יורד. ניתן להבחין בירידה בטורגור בעיקר בעור הפנים, שמאבד ממתיחותו. אתם בודאי מכירים את התופעה של צמח שלא קיבל מספיק מים והעלים מאבדים מחיונותכם וההופכים נפולים, דבר דומה קורה לנו במסור מים.
שתן כהה ואי מתן שתן: בשלבים הראשונים של ההתייבשות השתן יקבל גוון כהה מהרגיל, בשלבים קיצוניים לא יהיה שתן בכלל.
בחילות והקאות: תגובה פיזיולוגית של הגוף למצב החירום של המחסור בנוזלים הוא הקאות. זה כמובן מקשה על החזרת הנוזלים לגוף ומגדיל את הסיכויים לסיים את האירוע עם עירוי.
איבוד הכרה: במקרים קיצוניים בלבד יכול לחץ הדם לרדת משמעותית ולהביא לסחרחורת רצינית ואף לאובדן הכרה.
מה עושים?
"במידה וחושדים שיש התייבשות רצוי פשוט לשתות, ומהר. כדאי לשתות במנות קטנות ולא לקבל את הנוזלים דרך הווריד, כי הדרך הפיזיולוגית היא תמיד עדיפה", אומר ד"ר עזורי, " אפשר לשתות מים, ואפשר לשתות משקאות ייעודיים שמכילים פרט נוזלים גם מינרלים ומלחים, ונמכרים ללא מרשם. כדאי לשתות מיץ או לאכול משהו, אם מצליחים, כדי להחזיר לגוף את המלחים, אבל בכל מקרה הכי חשוב זה לשתות מים".
ומתי צריך לפנות לעזרה רפואית? אם אי אפשר לשתות בגלל הקאות, אם יש ירידה בערנות ואם לא נותנים שתן במשך מספר שעות - כדאי לפנות לעזרה רפואית. בדיקות המעבדה יראו ככל הנראה לחץ דם ירוד והפרעות בכמות המלחים, ולעיתים גם פגיעה בתפקוד הכלייתי. במקרה כזה בדרך כלל הנוזלים כבר יינתנו לתוך הווריד בתוספת מלחים מסוימים - לפי תוצאות הבדיקות.
עוד ב-mako בריאות:
>> השתלות פין בקרוב יהיו ניתוח שגרתי
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> מדע החליטה: מה ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?
שתייה מרובה
החלטתם לא לקחת סיכון ולהידבק לבקבוק? מסתבר שגם שתייה מרובה עשויה להזיק לגופנו ואף להיות מסוכנת: כמויות גדולות של מים שנכנסות לגוף בבת אחת עלולות להביא את הגוף למצב קיצוני: "אנחנו נראה תסמינים של בחילות, הקאות, שינויים במצב ההכרה", מפרט ד"ר עזורי, "הנוזלים הרבים שהגיעו עלולים לדלל את המלחים בגופנו ולהביא, במקרים קיצוניים, אפילו לבצקת באזור המוח".
במקרים רבים התופעה מתרחשת אחרי פעילות ספורטיבית מאומצת שבסיומה שותים הרבה ומהר: "במהלך פעילות גופנית אנחנו מאבדים הרבה מלחים בזיעה. כשבסיומה שותים כמויות קיצוניות כבר מגיעים לדילול משמעותי של המלחים, נפח הדם עולה משמעותית במהירות, עובר לרקמה הבין תאית ובסופו של דבר עשויה להיווצר פגיעה", אומר ד"ר עזורי. והפתרון? פשוט לשתות בצורה מבוקרת ובקצב איטי יותר.
ומה עם אלו שפשוט שותים מעט?
רוב האנשים לא מגיעים למצבים קיצוניים של התייבשות או שתיית יתר, אבל יש הרבה מאוד אנשים שפשוט רגילים לשתות מעט. הם לא סובלים מתסמיני ההתייבשות אבל גם לא מתקרבים להמלצה המוכרת של שמונה כוסות מים ביום (ולא מעט תזונאים ורופאים ממליצים על יותר). "מקרים כאלה לאורך תקופה יכולים להיות אד הזרזים להווצרות לאבנים בכליות. בהיעדר כמות מספקת של נוזלים, המלחים והפסולת בכליות מצטברים ומתגבשים, והופכים למה שנקרא - אבן בכליה", מזהיר ד"ר עזורי. "למעשה אדם רגיל, בריא, ששותה מספיק אמור להזיע, לתת שתן בהיר ולראות ריריות לחות - עיניים לחות, יש רוק בפה, אם כל אלה מתקיימים, הכול בסדר".
ומה עושים בחורף?
בחורף אנחנו מזיעים פחות, מרגישים צמאים פחות ונוטים לשתות פחות - אבל הגוף עדיין זקוק לנוזלים. כדי למנוע התייבשות התזונאית רחל גרנות ממליצה לבנות הרגלי שתייה: "גם בחורף צריך לשתות כ-12 כוסות מים ביום, אבל רבים מאתנו לא מרגישים צמאים ופשוט לא שותים. מי ששותה כמות קטנה בהרבה צריך להתחיל לשתות מים באופן יזום. למשל - בכל פעם שאתם קמים להכין קפה, שתו גם כוס מים. הפכו את זה להרגל. זה נכון כמובן גם לקיץ, אנשים היום מבלים את כל היום במזגן ולא חשים צמא". תחושת הצימאון עצמה, אגב, מתפתחת ואם תקפידו לשתות יותר תגלו עם הזמן תגלו שאתם כבר לא צריכים להזכיר לעצמכם לשתות כוס מים, ככל ששותים יותר - צמאים יותר.
* ד"ר יוסי עזורי הוא מומחה ברפואת משפחה וסכרת, ומנהל היחידה למחקרים קלינים במכבי