"אלכוהול הוא סם האונס הכי נפוץ. כל שאר הסמים יחד זה פסיק במכלול בעיית האונס. 99 אחוז מהנשים שנאנסו ולא זוכרות את האונס, לא זוכרות איך הגיעו הביתה, או חלילה כיצד התעוררו במיטה זרה לבושות חלקית ומה בעצם קרה להן במהלך הלילה – סוממו באמצעות אלכוהול. סוממו על ידי אנס שעודד אותן לשתות מבלי ששתה בעצמו, אבל הבין היטב שבעזרת אלכוהול יגרום להן לא לזכור מה אירע, ויוכל להגן על עצמו מפני אשמה באונס", אומר פרופ' פיני הלפרן, מנהל המרכז לרפואה דחופה במרכז הרפואי איכילוב.
רבות דובר לאחרונה על השימוש ההולך ונעשה נפוץ בסמי אונס, על תלונות של נשים שיודעות שמשהו נורא קרה להן, אבל לא יכולות לשחזר איך, מה, עם מי ומדוע. אבל הקביעה של פרופסור הלפרן, מי שמבלה כבר עשרות שנים באחד מחדרי המיון הכי עמוסים בארץ ופוגש בקורבנות, מטלטלת: מתברר שכל מה שצריך כדי לטשטש אישה הוא בקבוק של וודקה זולה שנמכר בכל פיצוציה בעיר.
"אלכוהול זה רעל. סם שפועל על המוח ו"משנה את התודעה" כמו קנאביס לסוגיו השונים. זו גם הסיבה ששותים ממנו: כדי לשנות את מצב הרוח או התודעה. כמו שאר החומרים הפסיכואקטיביים, בכמות מתונה יש לו השפעה חיובית ואפשר ליהנות ממנו. אבל בכמות גדולה הוא מרעיל את הגוף ומסכן חיים", מדגיש פרופסור הלפרן. "סוג האלכוהול איננו משנה ואין שום הבדל בדרך ההשפעה בין וויסקי מיושן לערק, מלבד ההבדל בטעם ובמיתוג. מה שמשנה הן הכמויות".
עוד ב-mako בריאות:
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם
אלכוהול משפיע יותר על נשים
כידוע, אלכוהול נספג למחזור הדם מהקיבה ומהמעיים. מהירות ספיגתו תלויה בכמה גורמים ומשתנים: קצב השתייה, אם אכלתם ומה אכלתם לפני או ביחד עם המשקה, מבנה הגוף שלכם/ן ועד כמה אתם רגישים/ות לאלכוהול – רגישות שהיא גנטית מחד, ומאידך תלויה בכמות המשקאות האלכוהוליים שהכבד שלכם ספג במהלך החיים.
"ההשפעה של אלכוהול על נשים חזקה יותר לעומת גברים, בגלל מבנה הגוף הקטן יחסית וכמות השומן הגדולה יחסית שיש לנשים בגוף לעומת גברים. שני הגורמים הללו משפיעים על מהירות הגעת האלכוהול למוח. מבחינה גנטית, יש אנשים שהכבד שלהם מפרק אלכוהול מהר יותר, לכן הוא נצבר פחות בגוף ומשפיע פחות. אלה האנשים שאנחנו מגדירים ככאלה ש'יודעים לשתות'. הם משתכרים פחות אבל חייבים להדגיש כי כל מי ששותה כמויות גדולות בפרקי זמן קצרים – עלול לחשוף את עצמו להרעלת אלכוהול ולסכנות הכרוכות בה, בכל מקרה".
מה קורה בגוף כששותים אלכוהול?
"שתייה של כמות אלכוהול קטנה גורמת לסוג של 'באזז' - עליה במצב הרוח, שמחה. אבל ככל ששותים יותר מאבדים כל מיני תפקודים מוחיים, כמו שיקול דעת, יכולת להימנע מטעויות ועוד. בשלב הבא הבנת המציאות מתעוותת. זו כבר תחילתה של שכרות. יש שיכורים שהם נחמדים, שמחים וחביבים ויש כאלה שנעשים תוקפניים ומדוכאים, נוטים לרוגז, למריבות. ביחד עם הירידה בשיקול הדעת, אפשר להבין כיצד מתעוררים מקרים שבהם נשלפת סכין, מרביצים או אונסים. לכן, אחד המסרים החשובים ביותר הוא להבין שאדם משתנה תחת השפעת האלכוהול, עד כדי כך שהוא עלול להיות מסוכן לעצמו ולסביבה. מאפיין נוסף הוא אובדן הזיכרון שאנסים עושים בו שימוש נלוז".
לגזור ולשמור: כך תבלו מבלי לסכן את עצמכן/ם
לקראת ליל הסילבסטר המתקרב, ביקשנו מפרופסור הלפרן אזהרות, טיפים ועצות.
1. תכננו את ערב השתייה
בפאב, מועדון או במסיבה ביתית – תכננו מראש כמה אתם רוצים לשתות ולאיזו רמת שכרות אתם יכולים להגיע. "מרבית חובבי האלכוהול כבר מכירים את עצמם ויודעים כמה ומה משפיע עליהם וכיצד הם מגיבים. מי שלא רוצה להגיע לאבדן חושים – צריך לדעת מתי לעצור. תכנון מוקדם מקטין סיכונים. זו ההמלצה החשובה ביותר", מדגיש פרופ' הלפרן.
2. אל תנהגו
גם אם שתיתם רק כמות קטנה. "רמת אלכוהול חוקית היא כוסית אחת. בכוסית שניה אתם כבר שיכורים. אם נעצרתם על ידי המשטרה לבדיקת ינשוף ואתם משוכנעים שלא עברתם את כמות האלכוהול החוקית, זכותכם לבקש בדיקת דם בחדר מיון, שהיא מדויקת יותר מהינשוף", מעיד הלפרן. "וזכרו: מי שמסרב לבדיקת ינשוף מוגדר אוטומטית כשיכור".
3. אל תצאו לבד
ההמלצה חיונית במיוחד לנשים. "צאו למסיבה בזוגות או בשלישיות, ושאחת תישאר 'פיכחת תורנית'. בדיוק כפי שיש נהג תורן, אני ממליץ שאחת הנשים תוותר על השתייה כדי להשגיח על חברותיה. שתשגיח שאף אחת לא נעלמת לבד בשירותים, לא יוצאת עם גבר שהכירה במקום, מקבלת טרמפ או לוקחת משקה מאדם שאינו מוכר לה", מזהיר פרופ' הלפרן. "אם חברה הולכת לבד לשירותים או יוצאת החוצה לעשן, שימו לב כמה זמן היא שוהה שם וצאו לחפש אותה אם היא לא חוזרת אחרי פרק זמן סביר".
4. אל תערבבו אלכוהול עם משקאות אנרגיה
זה אחד השילובים הכי מסוכנים כי משקאות אנרגיה מכילים כמויות של חומרים פסיכו־אקטיביים אחרים, כגון תאורין, קפאין, תאין וחומצות אמינו שונות שמעלים את מידת הרעילות של האלכוהול.
5. אל תקבלו משקאות מזרים
אם הברמן או המלצרית מציעים צ'ייסר – זה כמובן לגיטימי, אבל אם מציע המשקה אינו מצוות המקום, זה כבר חשוד. "ואל תניחו את כוס המשקה על השולחן או הבר כשאתם הולכים לרקוד. סיימו את השתייה לפני או קחו אותה אתכם לרחבת הריקודים. אל תאבדו מגע עם כוס המשקה שלכם ", מדגיש פרופסור הלפרן.
6. אל תיקחו סיכונים
מלבד נהיגה תחת השפעת אלכוהול, גם כניסה למים או טיפוס לקומה גבוהה עלולים להיות סיכון.
ומה עושים במקרה שחבר או חברה מאבדים את ההכרה בגלל שתיה?
"לפנות אותו או אותה לחדר מיון, ורק באמצעות אמבולנס. לא ברכב פרטי. החשש הוא שאדם שאינו בהכרה יקיא וישאף את תוכן הקיבה לריאות. זה משהו שעלול לקרות במהירות והתוצאות עלולות להיות הרות אסון. עד להגעת הצוות הרפואי, השכיבו את מי שהתעלף על הצד, כדי למנוע שאיפה במקרה של הקאה. אבדן הכרה זו סכנת חיים", מסכם פרופסור הלפרן.