זה קרה באמת, וזה היה יכול לקרות גם לילדה שלכם: יעל (שם בדוי) רק בת 13, יצאה למסיבה של שכבת כתות ז' בעיר מגוריה. בתחילת הערב הכל היה רגוע והאווירה היתה נחמדה. אבל מהר מאד, יצא האירוע מכלל שליטה. הודעת וואטסאפ על "בית ריק" – כלומר מסיבה שנערכת ללא נוכחות ההורים בבית - התפשטה ולמסיבה החלו לזרום נערים בוגרים יותר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לקראת חצות שהו במסיבה מעל 150 צעירים וצעירות, מרביתם מבוגרים בהרבה מיעל. בשלב כלשהו מישהו הציע לה "להוריד" צ'ייסר, ועוד אחד ועוד אחד. חצי שעה אחר כך יעל, שיכורה לחלוטין, הייתה מוקפת במתבגרים שעודדו אותה להסיר את בגדיה, תוך כדי ריקוד, שלחו ידיים ונישקו אותה. "מובן מאליו שמישהו עמד בצד וצילם את כל ההתרחשות הזו, תמיד יש מי שמצלם. למחרת הסרטון רץ ויראלית ברשת עד שנחת באתר פורנוגרפי. החיים של יעל נהרסו, היא התמוטטה וניסתה להתאבד והוריה נאלצו לאשפז אותה בבית חולים פסיכיאטרי.

בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית באשפוזים של ילדים ובני נוער שניסו לפגוע בעצמם בעקבות השפלה שעברו ברשת, במחלקות פסיכיאטריות", מספר רן בראון, מנהל מכון מתבגרים, עו"ס ומנחה קבוצות מתמחה בתחום תרבות בני הנוער, נוכחות ובקרה הורית.

"לא קל להיות מתבגר, ועל אחת כמה וכמה בעידן בו המציאות מתקיימת דווקא במרחב הווירטואלי. כל מה שקורה בחוץ הוא סימפטום של מה שקורה בתוך הרשת. מרבית בני הנוער שותים בגלל לחץ חברתי, ובגלל שמרבית התקשורת שלהם מתבצעת ברשת הם מאמינים שזו הדרך שלהם להיפתח ולייצר את האינטימיות שחסרה להם", מסביר בראון.

סיבה נוספת לשתייה, לדברי בראון היא:  "לדפוק את הראש". מבוגרים שותים כחלק מבילוי חברתי, אצל הילדים השתייה היא הבילוי. בעידן שבו נערים ונערות מרגישים שווים כמספר הלייקים שהם מקבלים ברשת הצורך ביצירת תכנים כדי לקבל פידבק הופך למנגנון ממכר - וזה כולל סלפי כשהוא או היא שיכורים. צריך להבין שיש לרשתות חברתיות המון כוח. במחקר מקיף שנערך באוניברסיטת קולומביה בניו יורק נמצא, שנוכחות של צעירים, כתות ז' עד י"ב ברשתות החברתיות מגבירה את העישון פי 5, שתיית אלכוהול פי 3 ועישון מריחואנה פי 2".

אז בני הנוער מחפשים ריגושים והם סקרנים, אבל חסרים לעתים קרובות שיקול דעת. "אפשר וחשוב לסמוך עליהם אבל עם עיניים פקוחות. האחריות ההורית חשובה בגיל ההתבגרות לא פחות מאשר בגילאים הצעירים יותר", מדגיש בראון, "אחריות זה אומר להעביר מסרים ברורים. זכותכם להביע עמדה בכל נושא שתבחרו, אלכוהול, סמים, החברים שאיתם הוא מסתובב, הלבוש החושפני מדי שהיא לובשת". 

בני נוער שותים אלכוהול (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
מבוגרים שותים כחלק מבילוי חברתי, אצל הילדים השתייה היא הבילוי|צילום: חדשות 2
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

מה אפשר לעשות?

בראון מונה סדרה של התנהגויות והחלטות שאתם יכולים לקבל:

כשהילדים יוצאים לבילוי: בקשו שמות ומספרי טלפון של 2 חברים שאיתם הילד מבלה.

העבירו מסר ברור: "אתה לא שותה אלכוהול, אם בכל זאת תבחר לשתות אצפה שאם תזדקק לי בכל שעה תתקשר אליי - אבוא לעזור לך". בסופו של דבר, ההחלטה אם לשתות או לא היא של הנער/ה, אבל הבעת עמדה היא חשובה מאוד", מסביר בראון.

אל תסמכו עליהם שלא ישתו: הלחץ החברתי שמופעל עליהם גדול בהרבה ממה שאתם משערים. במקום זאת, תנו להם כלים ומסרים שיכוונו אותם כמו מהי שתייה מבוקרת, מה נחשב להגזמה, מדוע זה עלול להיות מסוכן ומה עושים כשמישהו מאבד את ההכרה.

היו נוכחים: הסיעו אותם למסיבה והחזירו אותם ממנה, כי ה"תדלוק" – שתייה האלכוהול – מתחיל עוד בהסעה הציבורית וכי אתם רוצים לראות באיזה מצב הם חוזרים משם. אם לא החזרתם מהמסיבה - הקפידו להיות ערים כשהם חוזרים מהבילוי.  אם המסיבה נערכת בביתכם תבדקו אילו משקאות הוכנסו הביתה, תציצו כמה פעמים למסיבה במהלך הערב, לצורך בקרה ונוכחות.

קבעו את התוצאה מראש: כמו בחיים, כאשר מפרים הסכם יש תוצאה והיא ידועה מראש. למשל, אם קבעתם שעת חזרה הביתה תאמו מראש מה יכולה להיות התוצאה של איחור – חודש בלי מסיבות, למשל. האחריות על האכיפה היא עליכם, אומנם ניתן להגיע להסכם שעל פיו רק בפעם השלישית שהילד יפר את ההסכמות הוא ייענש אבל חשוב לקבוע משהו שתוכלו לקיים. אחרת, המסר לא יופנם.

שאלו שאלות קונקרטיות:  אל תשאלו אותם "איך היה?", כשהם חוזרים מבילוי, זו שאלה כללית מדי, שתוביל לתשובה הסתמית "בסדר". "הכי טוב לשאול ממקום נעים, לא נוזף, אבל ממוקד. למשל, 'שתיתם אלכוהול?  ספרו על דבר נעים ועל דבר לא נעים שקרה בבילוי'. אלה שאלות שפותחות פתח לשיחה", מדגיש בראון.  

בלילה מתקשרים: אל תסכימו להתעדכן בהודעות סמס בלילה בסגנון "אני ישנה אצל חברה", כי לפעמים אלה החברים שמסמסים כדי לטשטש את העובדה שקרה משהו. בשיחת טלפון, לעומת זאת, אתם יכולים לשמוע את הקול ולא ניתן לשקר לכם.

 >> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"