בשנה שעברה (2019) פרסם ארגון הבריאות העולמי (WHO) דו"ח בינלאומי מקיף ומפורט בנוגע לרפואה המשלימה המסורתית (Traditional & Complementary Medicine) ברחבי העולם, שנגע בחשיבותה ובתרומתה הרבה לבריאות האדם. בדו"ח נכתב בין היתר כי "רפואה מסורתית ומשלימה היא משאב בריאותי חשוב, שלעיתים אינו מוערך מספיק, ויש לו יישומים רבים – בפרט בכל הקשור למניעה ולניהול של מחלות כרוניות הקשורות לאורח החיים, ובמתן מענה לצרכים הבריאותיים של אוכלוסיות בגיל המבוגר".
המנהל הכללי של ארגון הבריאות העולמי טען כי מדינות ששואפות לעשות אינטגרציה בין המיטב של הרפואה המסורתית והרפואה הקונבנציונלית, טוב אם יתמקדו לא רק בנקודות השוני הרבות בין שתי המערכות, אלא גם בתחומים שבהם שתיהן משיקות, כדי לסייע להתמודד עם האתגרים הבריאותיים הייחודיים של המאה ה-21. הוא חתם במסר לפיו הארגון מתמקד כרגע בפיתוח נורמות וסטנדרטים המבוססים על מידע ונתונים מהימנים, כדי לתמוך במתן שירותי רפואה מסורתית-משלימה בטוחה ויעילה ובשילובה במערכות הבריאות.
הלך הרוח של צרכני הבריאות בארץ
דברי המנהל הכללי של ארגון הבריאות העולמי משקפים לחלוטין, לדעתי, את הלך הרוח של צרכני הבריאות בישראל בעת האחרונה. אני אומר זאת כהרבליסט קליני (מטפל בצמחי מרפא) וכאחד מבעלי חברת "ברא צמחים" – המובילה את תחום המוצרים מבוססי צמחי מרפא בארץ, וזאת על סמך העלייה במאות אחוזים במספר הפניות לחברה מאז התפרצות נגיף הקורונה.
לאור האתגרים הבריאותיים הייחודיים שכולנו מתמודדים איתם בתקופה זו, העניין ברפואה המשלימה עובר תהליך של התעוררות מחודשת, ואני רואה שיותר ויותר אנשים רוצים לקבל מידע מהימן ומאוזן לגבי שיטות טיפול הוליסטיות, מקדמות בריאות, של הרפואה המסורתית.
מסיבה זאת, בחרנו להקים כאן מתחם תוכן שמטרתו לספק מידע איכותי ואמין על תפיסות, גישות ושיטות טיפול הוליסטיות. כל זאת במסגרת ההגבלות הרגולטוריות החלות בישראל על פרסומים בתחומים שונים של הרפואה המשלימה (הגבלות נוקשות אלו מהוות נושא למאמר בפני עצמו).
אך תחילה אני רוצה לחדד ולהסביר מנקודת המבט שלי, כמטפל ברפואת צמחים בעל ניסיון קליני רב שנים, על הגישה הטיפולית של הרפואה המסורתית: במה היא שונה מגישת הרפואה הקונבנציונלית וכיצד שתי הגישות יכולות להשתלב יחד.
הוליזם, wellness והבריאות הכללית
אם ניקח את התפרצות נגיף הקורונה כדוגמה, נוכל דרכה להמחיש את השוני התפיסתי בין גישת הרפואה ההוליסטית לבין גישת הרפואה הקונבנציונלית. כידוע, בעולם המדע והמחקר הרפואי מתקיים כעת מרוץ למציאת חיסון פעיל לנגיף הקורונה. המטרה היא בעצם: "סיכול ממוקד". הוא מתבצע על ידי החדרת חלקיקי נגיפים לגוף (מתים או חיים ומוחלשים) כדי לעורר את מערכת החיסון לייצר נוגדנים שינטרלו את הנגיף.
לעומת גישת "הסיכול הממוקד" (שכבודה במקומה מונח כמובן), עיקרון "החיזוק המערכתי" הוא שעומד בבסיס כל הרפואות ההוליסטיות. הרעיון הוא פשוט: אורח חיים בריא ותזונה מלאה ו"נקייה", שמספקת לגוף את כל הרכיבים החיוניים עבורו, יתרמו לתפקוד אופטימלי של הגוף ושל מערכת החיסון – כדי שהיא תוכל לפעול ולהתמודד באופן הטוב ביותר עם כל מחלה שהיא.
עקרון החיזוק משתלב עם עיקרון ההוליזם, שלפיו הגוף והנפש מהווים מכלול אחד. לכן בעיה במערכת גוף מסוימת או בעיה רגשית יכולות להשפיע על התפקוד הכללי של הגוף – כולל על מערכת החיסון. זאת הסיבה שבטיפול ההוליסטי נשאף בראש וראשונה לווסת את אותה מערכת שיצאה מאיזון - כדי לאפשר לגוף ולמערכת החיסון לחזור לתפקוד אופטימלי.
ובעוד שאני מודע לכך שלמעט ריחוק חברתי, עטיית מסיכות ושמירה על היגיינה, אין שום תוסף, צמח או שיטת תזונה כזו או אחרת שהוכחו מדעית כיעילים בריפוי או במניעת הידבקות בנגיף הקורונה, אני בהחלט חושב שלרפואה המשלימה יש הרבה מה להציע מבחינת קידום בריאות אופטימלית בתקופה הנוכחית.
עולם הרפואה המשלימה הוא עולם שלם, המכיל גישות רבות לשיפור אורח החיים, תחושת הרווחה (wellness) והבריאות הכללית של האדם, שגם תורמות להעלאת תחושת החיוניות והאנרגיה. הן כוללות תזונה טבעית שאינה מעובדת, שימוש בצמחי מרפא ובתוספי תזונה, כלים לאיזון אנרגטי כגון דיקור, פעילות גופנית סדירה, טכניקות להפגת מתחים כמו יוגה, מיינדפולנס, מדיטציה ועוד.
wellness היא בעצם מגמה כלל עולמית כיום, ששמה את הדגש על מעבר לעולם של בריאות ורפואה מונעת, כחלק מחוויית חיים טובים ומוצלחים ומימוש הפוטנציאל האישי, תוך פיתוח מודעות תזונתית ורגישות סביבתית.
גישת "המטופל במרכז" של הרפואה המשלימה
מרבית גישות הטיפול המסורתיות מבוססות על שני עקרונות מפתח: הראשונה היא כי הגוף שלנו תמיד שואף להגיע לאיזון ולבריאות, והשנייה - כל אדם הוא ייחודי בפיזיולוגיה ובאנרגטיקה שלו, ועל כן טיפול מסוים שעשוי להיות יעיל עבור אדם אחד, עשוי שלא לסייע לאדם אחר – גם אם לכאורה שניהם סובלים מאותה בעיה רפואית.
הטיפול ההוליסטי שם את המטופל במרכז. הוא מתייחס לגורמי המתח בחייו, למצב הרוח שלו, לשינה ולרמות האנרגיה וכמובן לתזונה, לפעילות הגופנית וכלל הגורמים הקשורים לאורח החיים - כולל מערכות יחסים ואלמנטים רגשיים ורוחניים – כי כולם, על פי תפיסה זו, קשורים בקשר ישיר לאיזונים העדינים בין הגוף והנפש ולהתפתחות של מחלות.
ברור לי כמובן שתרופות, פרוצדורות כירורגיות וטכנולוגיות רפואיות חדשניות עוזרות למיליוני אנשים בכל העולם, אך בד בבד מצטברות גם הוכחות לכך שלטיפולים טבעיים שונים, לרבות שימוש בצמחי מרפא, ויטמינים ותוספי תזונה, אקופונקטורה, טכניקות להורדת לחצים בצד שינויים בתזונה ובאורח החיים, יש השפעה ישירה על הבריאות, על מניעת מחלות ועל החזרה של הגוף לאיזון.
ולסיכום, כדברי המנהל של ארגון הבריאות העולמי, החזון הבריאותי שלי ושל רבים מאיתנו הוא "שבעולם אידיאלי, הרפואה המשלימה המסורתית תהווה אופציה טיפולית, שתוצע על ידי מערכת בריאות שמתפקדת היטב, ששמה את האדם במרכז, ומאזנת בין שירותים מצילי חיים לבין טיפולים מניעתיים".