אם אבוקדו הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי שלכם – אין ספק שהרווחתם, ובגדול. פרופ' אולגה רז, דיאטנית קלינית ומרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, מגדירה אותו כ-"אוצר תזונתי" אמיתי, ומסבירה שיש אין ספור סיבות לאכול אותו. בואו נתחיל.
עשיר בוויטמינים שמועילים לתפקודי הגוף השונים:
האבוקדו עתיר בוויטמינים כמו: ויטמין C, E, K, ריבופלבין (B2), ניאצין (B3), ויטמין B5, B6 ועוד. פרופ' רז מפרטת לגבי כמה מהם:
וויטמין B6 - חיוני לפעילות תקינה של המערכת האנדוקרינית, לתגובה החיסונית, לסינתזה של החומרים הפעילים במוח (נוירוטרנסמיטרים), לאיזון אנרגטי ועוד. הוא חיוני בהריון ועלול להיות חסר אצל נשים הלוקחות גלולות למניעת הריון.
ויטמין K - חיוני בתהליכי קרישת הדם ובניית העצם.
פולאט - חשוב במניעת סרטן המעי הגס וגם במניעת פגמים בעובר בזמן התפתחותו ברחם. עם זאת, פרופ' רז מבהירה ש"אבוקדו לא מחליף נטילת תוספי חומצה פולית לנשים בגיל הפוריות".
וויטמינים C ו-E - חשובים לפעילות תקינה של המערכת החיסונית, ומשמשים כנוגדי חמצון עוצמתיים המגנים בפני עודפי רדיקלים החופשיים העלולים לסכן את הבריאות.
מכיל סיבים תזונתיים שטובים לעיכול:
הפחמימות שבאבוקדו הן בעיקר סיבים תזונתיים, שכידוע תורמים לעיכול טוב יותר וגם מעניקים תחושת שובע לאורך זמן. 100 גר' אבוקדו מכילים כ-7 גרם סיבים תזונתיים.
מלא בשומנים טובים, המועילים לפעילות הלב וכלי הדם:
"מבחינה בוטָנית, אבוקדו הוא פרי, ומבחינה תזונתית הוא שייך לקבוצה של שומנים", מחדדת פרופ' רז. 100 גרם של אבוקדו מכילים כ-15 גרם שומן, שרובו שומן חד בלתי רווי, בדומה לשמן זית או קנולה. להבדיל משומן מן החי, שומן זה מועיל לבריאות הלב ומוריד את רמת ה-LDL, המכונה "הכולסטרול הרע", משום שרמה גבוהה שלו עלולה להיות מסוכנת ולגרום למחלות לב וכלי דם.
עשיר בפיטוכימיקליים ששומרים עלינו מפני מחלות:
אבוקדו מכיל גם פיטוכימיקליים רבים – מדובר בנוגדי חמצון חשובים שמסייעים להגן על הגוף מפני מחלות שונות המסייעים לשיפור הבריאות. בין העיקריים שבהם פרופ' רז מציינת את הסְטֶרוֹלים - בעלי פעילות אנטיאוקסידנטית שגם עוזרים בהורדת רמת הכולסטרול בדם, לוטאין וזאקסנטין - החיוניים לבריאות העין, ומספקים הגנה מפני נזק מקרינה אולטרה סגולה, וגם חשובים במניעת מחלת עיניים קשה הגורמת לעיוורון בגיל המבוגר – macular degeneration.
עשיר במינרליים החשובים לפעילות הלב, מערכת השלד ועוד:
אשלגן: מדובר במינרל חשוב לפעילות כל תא ותא בגוף, החיוני לפעילות הלב, לאיזון לחץ הדם, לפעילות תקינה של מערכת העצבים ועוד.
מגנזיום: גם המגנזיום הוא מינרל בעל תפקידים רבים בגוף: הוא תורם להרפיית השרירים ולמניעת התכווצויות, חשוב לפעילות שריר הלב, משתתף בסינתזה של חלבוני הגוף, חיוני לפעילות תקינה של מערכת העצבים, מאזן את רמות הגלוקוז בד ואת לחץ הדם, חיוני לבניית העצם ועוד.
יעיל לעור ומצוין גם למריחה:
אבוקדו, ובייחוד שמן אבוקדו, מכיל חומרים המטיבים עם העור. ידוע כי מריחתו על העור משפרת את האלסטיות שלו ואפילו מצוינת להרגעת כוויות שיזוף. ברשת תוכלו למצוא מגוון טיפים להכנת מסיכות פנים מאבוקדו המשפרות את מרקם העור.
עשיר גם בקלוריות
אבל שימו לב: למרות היתרונות הרבים שבאבוקדו, פרופ' רז מבהירה שחשוב לצרוך אותו במידה. "100 גרם של אבוקדו מספקים לגוף כ-160 קלוריות. זה לא מעט, ולכן כדאי לאכול ממנו באופן מוגבל, בעיקר כאשר מנסים לשמור על המשקל. מעבר לכך, אף שכאמור צריכת אבוקדו מומלצת והיא חלק חשוב בתזונה בריאה, חשוב להבהיר שכדי להגיע לצריכה נאותה של כל אבות המזון יש לצרוך מזונות מכל הקבוצות, ולא רק אבוקדו או כל 'סופר פוד' אחר".
ערכים תזונתיים במנת אבוקדו (40 גרם)
64 קלוריות
כ-6 גרם שומן
3.4 פחמימות
כ-3 גרם סיבים תזונתיים