רגע של כנות: האם אתם מעלים תמונות אוכל לאינסטגרם? אנחנו משערים שהתשובה היא כן. עכשיו, האם אתם מוצאים את התמונות שאתם מעלים יפות, שלא לומר מגרות? אם אתם מהנהנים, אתם כנראה או אייל שני או סתם חסרי מודעות עצמית. רובן ככולן של תמונות האוכל באינסטגרם הן, איך לומר, לא פאר היצירה, ובטח שלא מעוררות תיאבון. מדובר אולי במדיום היחיד שמצליח לקחת מציאות מרהיבה ביופייה ולתת לה ייצוג - סלחו לנו על המילה - דוחה. אנחנו מצטערים אם זה מעליב אתכם, אבל גם אם כן - אנחנו לא כאן בשביל להעליב אלא בשביל לספר לכם על פתרון לבעיה הזו.
הכירו את Foodography, סדנה בת שלוש שעות שתוכל להציל אתכם מעצמכם. מדובר בפרויקט של יקבי כרמל, שמשלב לימודי צילום עם ארוחת חמש מנות בכתית. על המושכות: מאיר אדוני (על האוכל), הצלם דן פרץ (על הדרכת הצילום, בסטילס ובווידיאו) והאמנית ומעצבת הכלים עדי ניסני (על הכלים המיוחדים). ואיך יינות כרמל קשורים לזה? כל מנה שיוצאת מהמטבח של המסעדה מלווה ביין אחר של יקבי כרמל, וכוללת גם נוכחות של יין בתוכה.
על הכלים
גם אם אתם לא מכירים את השם, דעו לכם שעדי ניסני אחראית לרוב הכלים שאתם אוכלים בהם במסעדות היוקרה בארץ, והיא אחת הראשונות בארץ שראתה חשיבות בהתאמת הכלים לשפה של המנה ושל השף.
לכבוד הסדנה בכתית יצרה ניסני שני כלים מיוחדים: האחד, צלחת שנראית כמו חצי חללית קעורה שחורה, ובה מתקן מיוחד להושבת הסמארטפון - לטובת צילום נוח וטוב של המנה. השני - אוחז סמארטפון שמניחים על מסלול עץ מרוחק מעט מהצלחת, שבקצהו מתקן מסתובב. מה עושים עם זה? מצלמים וידיאו של מזיגה תוך כדי תנועה, שזה ממש, אבל ממש ממש יפה. את שני הכלים האלה, אגב, אתם יכולים לרכוש במקום.
עוד באוכל טוב:
על הצילום
חלקו בפרויקט של דן פרץ, אחד מצלמי האוכל הנחשבים בארץ, הוא הרצאה על סודות צילום האוכל בסמארטפון, שאחריה אתם אמורים לצאת צלמי אינסטגרם הרבה, אבל הרבה יותר טובים. הוסיפו לזה את הספרון שמחולק בסדנה, שהוכן במיוחד עבורה, ואת הליווי האישי של פרץ, שמעיר באופן פרטני על הצילומים של הנוכחים בסדנה - המוקרנים על מסך במרכז החדר - וקיבלתם את הסיכוי הטוב ביותר שלכם לגרום לאנשים להזיל ריר על האינסטה שלכם. זוויות צילום, משחקי אור וצל, קומפוזיציה של המנה, ההבדלים בין מקורות אור שונים ואפילו טיפים טכניים - פרץ עובר איתכם על הכל.
על האוכל
טוב, זה שמאיר אדוני הוא לא רק שף אלא גם אמן, זה ידוע. וזה מה שהופך אותו למתאים כל כך לפרויקט הזה. המנות שלו מלאות להתפקע בחומרי גלם, צבעים וצורות - וכל חלקיק בהן ממוקם על הצלחת בצורה מודעת ומחושבת היטב. וזה בלי להזכיר את הטעם - שהוא כרגיל מעולה. אנחנו נפלנו בעיקר ממנת חזה האווז האורגני, המוגש עם דים סאם ממולא דלעת כבושה וצלופח מעושן שהגיע מהולנד, ותודה לאל על זה.
על המחיר
בואו נעשה את זה מהר, כמו להוריד פלסטר. 599 שקלים, כך תעלה לכם השתתפות בסדנת Foodography. אם משווים את זה לרוב סדנאות האוכל, שמחירן נע בין 350 ל-450 שקלים, מדובר בפרויקט יקר בהחלט. מצד שני, אל תשכחו שמדובר בארוחה מלאה במסעדת יוקרה, שנחשבת לאחת היקרות בארץ, מלווה בחמש כוסות יין וכמובן בהדרכה צמודה של אחד מצלמי האוכל הטובים בארץ. בשורה התחתונה - אם אתם אוהבים אוכל ואוהבים צילום, יש מצב שמדובר בדיל משתלם עבורכם.
גדול עליכם 600 שקל? הנה בכל זאת כמה טיפים:
- הדבר הכי חשוב בצילומי אוכל הוא האור, לכן חפשו את קרני האור בקרבתכם או צרו מקורות אור חלופיים.
- ליצירת רפלקטור ביתי לשיפור התאורה וריכוכה, אפשר להשתמש בדף מדפסת לבן אטום (לרפלקטור לבן) או בתחתית של חמגשית (לרפלקטור כסוף, שיוצר החזרי אור בוהקים כמו מקור אור נוסף).
- הציבו נייר אפייה מול מקור האור, ותראו איך אור קשה של שמש ישירה הופך לאור רך.
- אור של אייפון הוא מקור אור אגרסיבי מדי - לכן רצוי להעביר גם אותו דרך מפית או אלמנט מרכך אחר.
- שחקנו עם זוויות הצילום ואל תפחדו להתנסות. סובבו את הצלחת עד שאתם מגיעים לזווית הנכונה והמעניינת ביותר.
- אל תשקיעו יותר מדי זמן בצילום. האוכל עדיין יותר חשוב.
כתית, נחלת בנימין 57, תל אביב, טלפון: 03-5107001. לבירור על הסדנאות הבאות של Foodography.