בעוד פריז האמיתית הולכת ומתרחקת מאיתנו, רוח חו"ל קלילה שבקלות מנשבת לה מכיוון נמל תל אביב עם הפתיחה של רשת הבולונז'רי והפטיסרי הצרפתית מייזון קייזר. מייזון קייזר היא רשת עולמית של האופה המוערך אריק קייזר, שנפתחה לפני 25 שנה בפריז, והתפרסמה בזכות לחמי מחמצת ובגטים שאף זכו לתואר הטובים ביותר בפריז (ומאז גם בניו יורק). לרשת סניפים בפריז, ניו יורק, טוקיו ועוד, ועכשיו גם בישראל. הסניף המקומי אמנם נפתח לסוג של הרצה שקטה שמלווה באי אילו חבלי לידה, אבל זה ממש לא מפריע לישראלים להמתין מרגע הפתיחה בתור ארוך, גם בשמונים אחוזי לחות ולמעלה משלושים מעלות, בשביל לטעום קצת בגט או קרואסון ולהרגיש בווקאנס.
אנחנו הגענו לביקור מאחורי הקלעים של המקום, ונתקלנו באופרציה מרשימה ביותר; נכון שממש לא חסרים בארץ לחמי מחמצת טובים ומאפים ברמה גבוהה, אבל קשה שלא להתפעל מהמכונה הצרפתית המשומנת היטב (תרתי משמע).
מייזון קייזר הביאה לסניף הישראלי את הטכניקות הספציפיות של יצירת הלחמים, המאפים וקינוחי הויטרינה של הרשת, וגם את הציוד בו משתמשים להכנת כל הפריטים כאן, ממלוש ענק מימדים ועד תנור אבן. ולא רק הציוד הגיע מצרפת: גם המחמצת שמהווה את הבסיס ללחמים במקום, החמאה בה משתמשים בכל רחבי העולם בסניפי הרשת (ולטעמנו מהווה את טעם המפתח במאפים) והקמח הייעודי שבו משתמשים בלחמים - מגיעים מצרפת (במאפים ובקינוחים משתמשים בקמחים מקומיים).
הסניף הראשון של הרשת בישראל התמקם בספוט מיתולוגי למדיי בנמל תל אביב, בהאנגרים בהם פעלו מסעדת מול ים האגדית ומסעדת גיליז המוערכת. מדובר בלוקיישן עם נוף מרהיב לים, במיקום שיש לו משמעות לאכלנים המקומיים. הסניף העצום משתרע על פני 600 מטרים רבועים, וניתן לצפות ממנו אל חדר האופים שבו אופים לחמים ובגטים לכל אורך היום (גם אחרי הצהריים ממשיכים לצאת כאן לחמים טריים), וכן עוגיות, בריושים, מדלנים, קינוחים ועוד. בהמשך, מתוך המטבח המרכזי בנמל תל אביב, תצא גם הסחורה אל הסניפים הנוספים שייפתחו בחודשים הקרובים במיד-טאון וכן בבניין המכון הצרפתי שבשדרות רוטשילד פינת רחוב הרצל בתל אביב. לצד המאפייה בשדרות רוטשילד ייפתח גם ביסטרו צרפתי קלאסי של המותג.
הפתיחה הרשמית של מייזון קייזר אמנם תתקיים רק ב-9.9, אך למעלה מ-1500 אנשים כבר פקדו את המקום ביום שישי האחרון, ומספר דומה הגיע גם בשבת. מדובר בפי 5 ממה שתכננו כאן, ולא עושה רושם שהמצב עתיד להשתנות בימים הקרובים, קחו זאת בחשבון אם אתם מתכננים ביקור.
אז בינתיים אנחנו מתלהבים, אך אי אפשר להתעלם מהעובדה שמרבית הרשתות הזרות מתחם המזון שמגיעות לישראל לא מצליחות לשגשג פה, ולפעמים אפילו לא לשרוד (פושון הצרפתית נכנסה ברעש גדול והתקפלה עם הזנב בין הרגליים, סינבון נעלמה מהרחובות וכך גם סטארבקס ודאנקן דונאטס).
הנתונים האלה, בתוספת לעיכובים שגרמה הקורונה ולקולות הסגר הנשמעים באופק, מלחיצים מעט את המנכ"ל של מייזון קייזר בישראל, יואן סמדג'ה, שמנסה לשמור על אופטימיות למרות הכל: "ברור שיש חשש, אבל אנחנו ניסינו ללמוד ממקרים כמו סטארבקס או פושון ולנתח את הטעויות ואני מאמין שאנחנו לא ניפול לאותן מלכודות. בחרנו מקומות סמליים ותל אביביים לפתוח את המקומות שלנו, עשינו התאמות לשוק המקומי, יש פה חלות, יש מאפים עם חלבה, יש עכשיו עוגות שעשינו לראש השנה. אין פה אפילו כריך צרפתי אחד, הכול אדפטציות לשוק המקומי, והן נעשו גם במטבח: אנחנו מגישים פה פרנץ' טוסט או גרנולה - עם טוויסט שלנו, אבל מדובר בדברים שישראלים אוהבים ומכירים", הוא אומר. "אני מאמין שבזכות הדברים האלה אנחנו נוכל להצליח. אנחנו בודקים את עצמנו כל הזמן, יש לנו משוב בסוף הארוחה ואנחנו מנסים להבין מה אנשים אוהבים ומה פחות. אנחנו באים עם המון צניעות כי אנחנו יודעים שהשוק מפוצץ במאפיות אבל אנחנו גם מאמינים שהקהל הישראלי בשל למוצר שלנו ואנחנו חושבים שיש מקום לכולם ושיש ערך מוסף למותג כמו אריק קייזר על הצרפתיות שלו. אנחנו לא באים בצורה אימפריאליסטית של 'ככה נכון להכין לחם או מאפים' אבל כן באים עם מתכונים וידע מסוים ומאמינים שזה טעים ושמחים שיבואו לטעום".
אז מה בתפריט? ההיצע במקום רחב במיוחד ונע מכריכים דרך לחמים יפיפיים, קינוחי ויטרינה, מאפי בוקר, מוצרי גראב-אנד-גו כמו גרנולה ועד תפריט של ארוחות בוקר, צהריים ובראנץ'.
בין הלחמים כאן תמצאו כמובן את בגט המחמצת שנמכר במחיר הוגן של 8 שקלים בלבד, ולטעמנו היה חמצמץ באופן עדין, טעים במיוחד עם החמאה הנהדרת שמוגשת כאן (ואנחנו ממש מקווים שלא תתחלף בקרוב באלטרנטיבה זולה יותר) ובעל מעטה פריך כמתבקש. עוד בוויטרינת הלחמים: לחם מחמצת עשיר עם קראסט עבה; לחם מחמצת פטל שהוא משהו בין עוגה ללחם והפטל מוגש בו בנדיבות (מלהיב, אם בא לכם לנסות משהו לא שגרתי); לחם תפוחים שנעשה במיוחד לראש השנה וגם הוא מתקתק וילך נהדר עם גבינות רכות; לחם מקמח מלא; לחם כורכום ואגוזי לוז; ולחם שיפון מאה אחוז. לכבוד הפתיחה של הרשת בישראל פיתחו כאן מתכון מיוחד לחלה ולחלת שוקולד שיימכרו בסופי השבוע (חמישי-שבת) ולמעשה יוגשו גם בסניפי הרשת בחו"ל (זכרו את זה בביקור הבא שלכם בטוקיו, אם מתחשק לכם טאץ' ישראלי). 17-29 שקלים לכיכר לחם מחמצת, ויש גם כיכר עצומה במשקל 4 קילוגרמים של לחם בכורים ב-130 שקלים, או ב-33 שקלים לקילוגרם.
בגזרת מאפי הבוקר, קרואסון החמאה הקלאסי (9 שקלים) עתיר חמאה ועשיר, אך נופל מעט מחבריו המפונפנים יותר כמו קרואסון השקדים שהיה החביב עלינו מבין מאפי הבוקר שניסינו. עוד בין המאפים: אדפטציות מקומיות כמו שבלול שוקולד חלבה; בריוש אוורירי שנעשה לפי הספר; קרואסון שוקולד; דניש וניל וצימוקים; ועוד (9-16 שקלים). באופן כללי, לטעמנו יש בארץ מאפי בוקר נהדרים, ואנחנו התלהבנו כאן הרבה יותר מהלחמים המגוונים והטובים, ובכל זאת - אם אתם חייבים לעצמכם צאפה אחד לכו על אחד מהקרואסונים או על הבריוש.
בוויטרינת הקינוחים תמצאו מבחר קינוחים צרפתיים קלאסיים כמו טארט מונג'; מילפיי; טארט שוקולד ואגוזי לוז; פרי ברסט; טארט לימון; אקלר שוקולד; ועוד (18-25 שקלים). בין הקינוחים שניתן להזמין במסעדה ולשבת לאכול יש גם קרם ברולה; מוס שוקולד; קרפ צרפתי עם ממרח שוקולד ואגוזים; ופרנץ' טוסט (32-52 שקלים).
לארוחת הבוקר מציעים פה מנות כמו ביצים פלורנטין עם תרד על לחם בריוש ורוטב הולנדייז (46 שקלים); שקשוקה עם עגבניות ופלפלים, טחינה וסלט מלפפון ושמיר עם חלה (48 שקלים); ארוחת בוקר מלאה עם ביצים לבחירה, סלט עגבניות שרי עם בצל ירוק, גבינת שמנת, סלסלת לחמים ומאפים, גבינת עזים, יוגורט פרג, מיץ תפוזים סחוט וקפה או תה (76 שקלים); וארוחת בוקר פריזאית עם בגט או סלסלת לחמים, מיני מאפים, חמאה, ריבה, ממרח שוקולד ואגוזים, מיץ תפוזים סחוט וקפה או תה (48 שקלים).
בנוסף, יש כאן גם מנות "רציניות" יותר לארוחת צהריים כמו פסטות, סלטים, קישים, כריכים פתוחים וסגורים ומנות בראנץ' שמוגשות בימי שישי עד 16:00, ובימי שבת בשעות 09:00-20:00.
מייסון קייזר. האנגר 24-25, נמל תל אביב