קמח זבובים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
זחלי הזבוב ותוצריהם|צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

9 מיליארד בני אדם עתידים לחיות על כדור הארץ עד שנת 2040, וכל אחד מהם יצטרך לאכול. אז העתיד נשמע צפוף בקטע מפחיד, אבל מה זה אומר חוץ מזה? שהאוכל, כמו שאנחנו מכירים אותו היום, יעבור שינוי של ממש, כזה שכולל, בין היתר, תזונה המבוססת יותר ויותר על חרקים; לחם מקמח זחל זבוב הפירות וסטייק מחגבים נשמעים לכם מבחילים? טעמנו וחזרנו כדי לספר.

בפייסבוק שלנו יש המון אוכל נורמלי, שלא לומר מעולה

כבר שנים שאנחנו שומעים על הבעיה של מקורות התזונה הולכים ומידלדלים. הדגים הולכים ונכחדים כתוצאה מדיג יתר, עולם הבקר מתקדם לכיוון של בשר מפרות מהונדסות גנטית, וכן, טבעונים, גם ריבוי שטחים עם גידולים כמו סויה לא תורמים לבריאות הגלובוס. בסופו של דבר ברור לכולם שיש צורך במקורות חלבון חדשים. 

 

במטרה למצוא פתרונות לבעיות האלה התקיים השבוע כנס פוד דק ראשון בישראל, שהציג טכנולוגיות מזון ישראליות חדשניות. כמו מה? חברה שמגדלת חגבים וצרצרים (זה כשר!) לצורכי מאכל ומייצאת אותם נכון לרגע זה רק לאפריקה (כמה שרצינו, לא ניתן היה לטעום אותם בכנס) וסטארט אפ ישראלי שמייצר אבקת חלבונים מיוחדת מזחלי זבוב פירות. בכנס הציג הסטארט אפ, שנקרא Flying Spark ומשתתף בתחרות Starup2 של NEXTER, מגוון מוצרים על בסיס האבקה, ואותם דווקא כן היה אפשר לנסות.

שניצלון זבובים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
שניצלון מזבובים. פייר, נחמד|צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

לפני החוויה עצמה, תנו לנו רק לספר לכם על היתרון שבאבקת החלבונים החדשנית, מבוססת הזבובים. זחלי הזבוב חיים במשך 6 ימים בלבד (לפני שהם הופכים לזבוב) בתנאים מבוקרים, ובימים אלה הם מכפילים את נפח גופם פי 15 (נתון תקדימי בעולם החי). תוך כדי כך הם צורכים מעט מאוד מים, וניזונים מקליפות פירות בלבד - אין בתהליך הגידול בזבוז מים יקרים, אין פליטת גזי חממה, אין צורך בשטחי גידול מהותיים, אין שימוש בהורמונים, אנטיביוטיקות וחומרי הדברה ואין בזבוז מזון. התוצאה: חלבון זול לייצור, שמכיל גם חומצות אמינו, ברזל, סידן, אומגה 3 ו-6 ומגנזיום.

עוד באוכל טוב:

 

בכנס הוצגו אבטיפוסים למאכלים כמו לחם, המבורגר, טופו, חלב, עוגיות, קרקרים ואפילו שניצלונים. כולם יוצרו במעבדה של החברה (כך שטעמם הוא ממש לא אינדיקציה לטעם של המוצרים שלבסוף יגיעו לשוק), ומבוססים על אבקת החלבונים הזבובית.

זבובי פירות - מבחן הטעם

במבט ראשון, כמעט בלתי אפשרי להבחין שמדובר במאכלים שאינם סטנדרטיים. ההמבורגר נראה כמו המבורגר (יותר מזכיר בצבע המבורגר צמחוני מאשר המבורגר בשרי) והעוגייה מעוצבת בצורת לב ונאפתה לפי מתכון של קרין גורן. אם בצד השולחן לא היו מונחות פנכות לבנות עם זחלים מיובשים של זבוב הפירות - לא היה לי מושג שמדובר במאכל חשוד.

המבורגר זבובים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
המבורגר מזבובים. מזכיר המבורגר צמחוני|צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

לצורך הטעימה, התחלתי בביס קטן ואמיץ מהזחלים עצמם. למרות שכחלק מתפקידי אכלתי כבר אי אילו דברים שנויים במחלוקת, הפעם היה מדובר באקט שהצריך התגברות על מחסום פסיכולוגי רציני מאוד. למרות שהזחלים היו מיובשים לגמרי ומתים לחלוטין, ולמרות שלא מדובר בזבובים ממש, כשטעמתי אותם היה לי מאוד קשה להפסיק לדמיין זבובים מעופפים בתוך חלל הפה שלי (תתפלאו לאילו מרחקים הדמיון יכול לקחת אתכם כשמדובר באכילת חרקים). אבל כשההיסטריה חלפה הבחנתי שלזחלים האלה אין באמת טעם. ממש כלום ושום דבר. מקסימום משהו שהוא בין פצפוצי אורז לקרטון.

העוגייה דווקא הייתה טעימה (אנחנו כל כך מתוכנתים להיות סאקרים של סוכר, שאפילו מרכיב זבובי לא משנה לנו). המרקם שלה היה כמו של עוגיית חמאה רגילה והיא הייתה מתקתקה. גם השניצלונים היו בהחלט סבירים - אווריריים בפנים ופריכים מבחוץ, עם טעם שלא דומה לעוף, אבל גם לא זהה לזה של שניצלים צמחיים. החלב שנעשה מהזחלים הזכיר מאוד חלב סויה בטעם ובצבע והיה חביב למדי. למעשה, הדבר היחידי שלא הצליח לעבור את מבחן הבליעה היה הקרקר - טעמו בלתי ניתן לתיאור וגובל בזוועה. התאפקנו ממש לא לירוק אותו, ודקות ארוכות אחרי התענוג עוד הרגשנו בטעמי לוואי מעוררי בחילה. 

עוגיות זבובים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
אוכל העתיד? אנחנו יכולים לחיות עם זה|צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

אם כל הסיפור הזה של אוכל מבוסס חלבון זבובים נשמע לכם רחוק מהמציאות, תנו לנו להלחיץ אתכם: הוא קרוב במיוחד. בעוד כשנה כבר אמורה אבקת החלבונים הישראלית הזאת להתחיל להיות משווקת בעולם, ולמרות שמדובר בסופו של יום באוכל שלא שונה עקרונית ממאכלים אחרים שאנחנו מכירים היטב - עוגייה היא עוגייה ולחם הוא לחם - מפחיד לחשוב שככה תיראה הקולינריה העתידית של המין האנושי (או לפחות של מי שלא יוכלו להרשות לעצמם חלבונים אחרים, שיהפכו בעתיד הלא רחוק למותרות של ממש).

הבשורות הטובות הן שזו בסך הכל תחילתה של דרך. די בטוח שעד שנת 2040 יצליחו יצרניות המזון להפיק מחלבון הזבובים, מחגבים ומחרקים נוספים מאכלים עשירים וטעימים בהרבה מאלה שטעמתי השבוע, וכדור הארץ יצליח להתגבר על משבר המזון המטורף הזה, ואולי אפילו על בעיית הרעב.

אבל בינתיים, הקרבתי את גופי וחשוב יותר - את שלוותי, כדי לאכול משהו שבשורה התחתונה עשוי מזבובים. ואומרים שלכתבי אוכל יש את העבודה הטובה ביותר.  

>> לכל חדשות האוכל