ביפן ראמן הוא אוכל רחוב שעולה 5-8 דולר למנה. בישראל הוא המנה הכי טרנדית של חורף 2025, שעולה 60-80 שקל (וגם יותר, הרבה יותר). והאמת היא שלא באמת משנה כמה היפנים אוכלים ממנה (המון), באיזו תדירות (גבוהה) וכמה רעש הם עושים כשהם שואבים את האטריות אל תוך הפה (הרבה, ואין בכך חוסר נימוס אלא דווקא סימן להנאה) - אצלנו מדובר בטרנד לוהט שלוקח מהמקור היפני את מה שהוא לוקח, אבל לא בהכרח מנסה לחקות אותו בדייקנות. 

ביפן אוכלים ראמן קצת כמו שאנחנו אוכלים חומוס - מהר ועל הדרך (עד כמה שמשהו ביפן נעשה על הדרך) - והוא מגיע באינסוף וריאציות ושילובים. אין כזה דבר ראמן קלאסי, נפוץ או פופולרי. הוא יכול להיות צלול או עכור, בועט בטעמיו או עדין ומאוזן, קרמי או קליל, כהה או בהיר. אפשר להוריד ולהוסיף מרכיבים - וכל עוד יש בו ציר עשיר שמתבשל שעות ארוכות, תערובת תיבול בשם טארה ואטריות ראמן (שעל שמן המנה), זה יישאר ראמן. כמה מילים על שלושת המרכיבים האלה, ואנחנו מגיעים למבחן הטעימה. 

הציר. עולם הצירים של הראמן מגוון ועשיר הרבה יותר ממה שנדמה, וכל אחד מהם מבושל בין 12 ל-18 שעות, ולפעמים גם יותר. לצד הצירים המסורתיים כמו טונקוטסו (ציר חזיר סמיך), שויו (ציר על בסיס רוטב סויה), מיסו (ציר המבוסס על ממרח פולי סויה מותסס) ושיו (ציר צח על בסיס מלח), קיימים גם צירים מיוחדים יותר כמו צ'ינטאן - ציר עוף צלול ועדין שמתבשל עם ירקות שורש ואצות קומבו; קאמו - ציר ברווז עשיר; ודאשי-ים - ציר המבוסס על דגים ופירות ים, שמשלב בין טעמי הבונטיו (פתיתי דג מיובש) לאצות קומבו, ויוצר בסיס עדין ומלא אומאמי.

האראמן שניצח את כולם בענק (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן של דין שושני|צילום: לין לוי, mako אוכל

הטארה. תערובת התיבול שמהווה את הבסיס של הראמן. הטארה מורכבת בדרך כלל משילוב של רכיבים מלוחים ומלאי טעם כמו רוטב סויה, מירין (יין אורז מתוק), סאקה ומשחת מיסו. ישנם כמה סוגים נפוצים של טארה: טארה על בסיס שויו (רוטב סויה), שהיא המסורתית והנפוצה ביותר; טארה על בסיס מיסו - שהיא עשירה ועמוקה יותר בטעמיה; וטארה על בסיס שיו (מלח) - שהיא עדינה יותר ומאפשרת לטעמי המרק לבלוט. הטארה משפיעה באופן משמעותי על הטעם הסופי של הראמן והאיזון הנכון שלה הוא קריטי - יותר מדי ממנה והמרק יהיה מלוח מדי, פחות מדי - והוא יישאר שטוח בטעמיו.

האטריות. בלב כל קערת ראמן מוצלחת נמצאות האטריות - והן רחוקות מלהיות סתם אטריות רגילות. בניגוד לאטריות הסובה, העשויות מקמח כוסמת ומתאפיינות במרקם עדין וטעם אדמתי, ישנן אטריות ראמן המיוצרות מקמח חיטה בתהליך הכולל הוספת מי אלקליין (קנסוי). תוספת זו מעניקה להן את צבען הצהבהב האופייני, את המרקם האלסטי והקפיצי שלהן ואת היכולת לספוג את טעמי המרק מבלי להתרכך מהר מדי. כמו הציר והטארה גם האטריות מגיעות במגוון סוגים, עוביים וצורות - מדקות וישרות ועד לעבות ומסולסלות. כל סוג מותאם לסגנון הראמן ולציר שהוא כולל.

איך דירגנו את הראמנים

גם בארץ, שרחוקה מלהיות מולדתו של הראמן, פגשנו ראמנים עדינים, עזי טעם, סמיכים, צלולים, עם שרימפס, עם בקר או עם קציצת דג, ומנעד רחב של צירים על בסיס דגים, בקר, חזיר או עוף. בחלק מהמקומות מוסיפים לציר גם חלב קוקוס, ציר ירקות שורש או שמנת בשביל ההסמכה. למעשה, בכל המקומות שאכלנו בהם לא מצאנו שני ראמנים דומים, ואפילו במסגרת המסעדה עצמה מוגשים ראמנים ששונים מאוד זה מזה. לכן החלטנו להזמין בכל מקום את ראמן הדגל שלו - זה שהמלצר המליץ עליו כפופולרי ביותר - ובין אלה נערך הדירוג. שימו לב שהגבלנו את עצמנו למסעדות יפניות. בסוף הכתבה תוכלו למצוא אינפורמציה על מקומות נוספים שישמחו להגיש לכם ראמן, או אפילו לשלוח הביתה.

הראמן של אסיאן קלאב (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
הראמן של אסיאן קלאב בקדימה|צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור
ראמן גיו מנטנטן.  (צילום:  דניאל רום)
הראמן של מנטנטן|צילום: דניאל רום

כדי למצוא את הראמן שאפשר להכתיר כמנצח חיפשנו מנה שתהיה טעימה גם למי שמעולם לא טעם ראמן, אבל בכל זאת שומרת על מאפיינים יפניים של המקור. חיפשנו את האיזון בין השומניות והקטיפתיות של הציר ואת העושר והגיוון בגזרת התוספות. בדקנו את הטעם של האטריות, ולקחנו בחשבון גם את הכובד של המנה, ואת היכולת (והרצון) לאכול ממנה עוד ועוד.

הראמן הטוב ביותר לטעמנו - ואנחנו יודעים שלא מדובר בסטנדרט יפני, ולכן דואגים להדגיש את זה - הוא זה שיש בו מורכבות ועושר אבל באופן מאוזן ונעים, שמגיע עם תוספות מיוחדות וטעימות ושהביצה שלו היא לא סתם ביצה חצי קשה אלא כבושה ועשויה במידה מושלמת, שמשאירה את החלמון קצת רך וקצת נוזלי. בסופו של דבר הצלחנו למצוא כמה מנות ראמן מעולות, כמה מיוחדות מאוד וגם כמה מוצלחות פחות, אבל עדיין - כל אחד מהראמנים שטעמנו היה עולם ומלואו, מפתיע ומרתק כמו יצור מעולם אחר.

ראמן עם חלב קוקוס ושמנת באובן קובן (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן של אובן קובן|צילום: לין לוי, mako אוכל

דירוג הראמנים

מקום 12: הוקאידו ראמן, אובן קובן

אובן קובן היא מסעדה יפנית שנפתחה ב-2014, כשאף אחד עוד לא חלם לאכול כאן ראמנים. התפריט מציע שבעה סוגי ראמן (67-78 שקלים), ועל האווירה אחראי פלייליסט שבצהרי יום שישי התמקד דווקא ברד הוט צ'ילי פפרס. ביקשנו מהמלצר את הראמן הכי פופולרי וכך הגענו להוקאידו ראמן (78 שקלים) - עם ציר דגים, חלב קוקוס ושמנת (שני המרכיבים האחרונים לא צוינו בפירוט המנה בתפריט). את הטעם של ציר הדגים לא הרגשנו במנה הזו, וגם לא טעם של מחית מיסו. מאוד בלטו בו השמנת, שהורתחה ונשברה, וחלב הקוקוס - שהפך את המנה דומה יותר לטום יאם. עוד היו במרק המון פרוסות גדולות ועבות של פילה חזיר יבש למדי, אטריות דקיקות, ביצה חצי רכה, שתי פרוסות של פטריית שיטאקי, בצל ירוק ותרד. הנבטים שמצוינים בתיאור המנה בתפריט לא היו. זה היה הראמן הכי פחות טעים שטעמנו, וגם זה ששלח אותנו הכי רחוק מיפן. 

אובן קובן. הארבעה 16, תל אביב. לא כשר

ראמן תלפיות (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של ראמן תלפיות|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 11: ראמן בקר בראמן תלפיות, חיפה

ראמן תלפיות היא מזללה קטנה שפועלת מאז הקיץ האחרון בלב שוק תלפיות החיפאי. יש בה קיר גרפיטי יפני ותפריט עם שלוש מנות ראמן: בקר, עוף וטבעוני (72-77 שקלים). לדברי עובדת הדלפק, שגם מכינה את הראמן וגם נותנת שירות פרונטלי ללקוחות, ראמן הבקר הוא הפופולרי ביותר במקום, ולכן אותו טעמנו. קיבלנו קערה גדולה עם המון ציר בקר טעים עם מליחות טובה, בקר מפורק, זוקיני, בצל ירוק חתוך גס, ביצה כמעט קשה ואטריות אינסטנט מהסוג שקונים היום בכל סופר, שעובדת הדלפק הוציאה מולנו מתוך האריזה והכניסה לציר שחומם על פלטה חשמלית. זה היה מרק בשר נחמד מאוד, אבל לא ראמן.

ראמן תלפיות. סירקין 28, חיפה. לא כשר

ראמן עם יאקיטורי בר ים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן הכשר היחיד ברשימה - אונמי הילטון|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 10: ראמן עם יאקיטורי בר ים באונמי הכשרה, תל אביב

אונמי הכשרה מציעה בתפריט מרק ראמן אחד בלבד, והוא היה היקר ביותר מבין כל הראמנים שטעמנו. מדובר בסאקנה ראמן עם ציר דגים בבישול ארוך, יאקיטורי בר ים, אטריות ראמן, ביצה חצי רכה ובאק צ'וי, והמחיר הוא 118 שקלים. השיפוד של הדג היה גדול, עסיסי וטעים ביותר ואכלנו את כולו. הציר של המנה הזכיר במרקם וגם בניחוח ביסק סרטנים והיה כבד מאוד, עכור וכמעט לבן, לדברי מלצרית הודות לתוספת של ציר ירקות שורש מצומצם. מעל הציר היו שלוליות גדולות של שמן צ'ילי ושמן בצל ירוק, שהעניקו למרק ארומטיות אבל גם כבדות ושומניות שעבורנו היו קצת יותר מדי.

אונמי. מלון הילטון, הירקון 205, תל אביב. כשר

היפני, משמר השרון (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן של היפני מעמק חפר|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 9: ראמן בקר ביפני, צומת משמר השרון

היפני שבעמק חפר היא מזללת פאסט פוד שף יפנית חדשה יחסית, שבה מגיש גיא טולדו בעיקר ראמנים על ציר בקר שמבושל שעות ארוכות על פי מתכון שלמד באוסקה (62 שקלים). ראמן הבקר שטעמנו כאן היה המינימליסטי מאלה שטעמנו, ובבסיסו ציר כהה מאוד, כמעט שחור, צח, שומני בצורה מאוזנת ובעל טעם עמוק מאוד. בתוך הציר היו אטריות שמנמנות וצהבהבות, ביצה שלמה, פרוסה גדולה של קולרבי צלוי, קצת בצל ירוק וכמה פרוסות דקות של בשר בריסקט מעושן.

הראמן של היפני יהיה כנראה ידידותי יותר עבור מי שטועם את המנה הזו לראשונה, כי הוא מאוזן ולא עמוס, ואם רוצים להעשיר אותו אפשר להוסיף בתוספת תשלום גם גיוזה טובה. יחד עם זאת, למרות שמדובר במנה טעימה - היא הייתה פחות מרשימה מהראמנים האחרים שטעמנו.

היפני. מתחם שרונית, צומת משמר השרון על כביש 4. לא כשר

ראמן של אוקסאן (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן של אוקסאן משוק הכרמל|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 8: ראמן עוף באוקסאן, תל אביב

הראמן הכי ביתי, צלול ועשיר בירקות בטעמנו. מנאמי אונו מגישה בבית הקפה היפני שלה שתי גרסאות של ראמן שגם ילדים יאהבו: על בסיס ציר עוף וסויה או על בסיס ציר ירקות וזהו הראמן הזול ביותר ברשימה שלנו (60 שקלים). הראמן מוגש בקערה חד פעמית עמוסה מאוד בתוספות, והציר בתחתיתה צלול מאוד ונטול שומניות, טעמיו נקיים ועדינים מאוד והוא מזכיר את מרק העוף הביתי של האמהות היהודיות. בתוספות מצאנו חסה, גזר, אצות, כרוב, פרוסות עגולות של "עוף מכובס", ביצה כבושה ואטריות ראמן. ליד הראמן מוגש שמן שומשום מתובל בצ'ילי. המנה הזו היא צלחת מהבילה של אהבה של בית, שמוגשת על הבר בבית קפה יפני בלב הטירוף של שוק הכרמל.

בדלפק, לצד מנאמי, עובדת אמריקאית ועובדת ערבייה עם כיסוי ראש. לראות את שלושתן יחד תוך אכילה של המרק הזה - זו חוויה. שימו לב: הראמן לא מוגש בכל שעות הפעילות של המקום אלא בשעות ספציפיות מאוד, בעיקר בצהריים, ואחרי הפסקה קצרה גם קצת אחרי הצהריים. כדי לא להגיע סתם לשוק הכרמל, כדאי לוודא באינסטגרם של המסעדה מה השעות הרלוונטיות.

אוקסאן. מל"ן 39, תל אביב. לא כשר

הראמן של קוג'י חיפה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של קוג'י חיפה|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 7: הראמן של קוג'י, חיפה

קוג'י היא מסעדה יפנית שנפתחה לפני שנתיים בראש פינה, ולפני כמה חודשים נפתח הסניף השני שלה בשוק תלפיות. בתפריט יש סוג אחד של ראמן: על בסיס ציר של עוף עם גרונות עוף ושומן בקר, ובתוכו אטריות אודון, ביצה חצי קשה, באק צ'וי, בצל ירוק, פרוסות בקר ופטריות שיטאקי שמוסיפות המון טעם.

בזכות תוספת הגרונות ושומן הבקר, הציר של הראמן קטיפתי ושמנוני במידה מאוזנת, וזה הציר המיוחד ביותר שטעמנו. המרק עצמו ארומטי ובעל טעם עשיר עמוק וייחודי בזכות הטארה, שהיא על בסיס סויה ויש בה גוצ'וג'אנג (ממרח פלפלים) קוריאני שמכינים במקום, צ'ילי מותסס וג'ינג'ר. השילוב של הציר והטארה יוצר מרק ראמן טעים ומיוחד שהמגרעת היחידה שלו היא הבשר, שהיה מעט יבש.

קוג'י. סירקין 32, חיפה. לא כשר

ראמן על בסיס ציר דגים של קמדו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של קמדו|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 6: ראמן קלאסי בקמדו קיצ'ן, פרדס חנה

קמדו קיצ'ן היא מסעדה יפנית שממוקמת במתחם אורוות האומנים בפרדס חנה. יש במקום אווירת צ'יל של טיול במזרח הרחוק, עם דגש על השאנטי של הודו. התפריט מציע חמש גרסאות של ראמן, על בסיס ציר דגים או טבעוני, וכולן מגיעות בקערות עמוקות וגדולות שמאוד אהבנו. יש קמדו קלאסי עם טארה על בסיס סויה או עם טארה על בסיס שורשים ומלח הימלאיה, יש ראמן ללא גלוטן, ולכל מנה אפשר להוסיף תוספות כמו ברוקולי, מנגולד, עלי מיזונה, אצות, טופו קראמבל, כרוב ואטריות (58-66 שקלים למרק, 4-15 שקלים לתוספת). 

אנחנו טעמנו ראמן קמדו קלאסי (66 שקלים) עם ציר דגים וטארה על בסיס סויה, ג'ינגר וקרם קוקוס, שהוגש עם אטריות ראמן, קציצת דג, ביצה רכה במרינדה יפנית, עלי מנגולד, פטריות שיטאקי, בצל ירוק ואצות נורי. הוספנו לו שמן שומשום בתיבול צ'ילי, מחית שום ורוטב ראמן מסויה, סאקה ומירין, וקיבלנו ראמן שהיה מאוד דומה בטעמו למרק מיסו. הראמן של קמדו היה טעים ועשיר מאוד, וחלב הקוקוס הוסיף קרמיות למרקם שלו. קציצת הדג הייתה נימוחה, עדינת מרקם וטעימה מאוד, והשילוב כולו יצר מנת ראמן מצוינת.

קמדו קיצ'ן. מתחם אורוות האומנים, פרדס חנה. לא כשר

דירטי ראמן סיני קוריאני (צילום: דוד רוזן, יחסי ציבור)
דירטי ראמן של 2SR|צילום: דוד רוזן, יחסי ציבור

מקום 5: דירטי ראמן ב-2SR, תל אביב

בשנים האחרונות צובר תאוצה, לצד הראמן המסורתי, טרנד של דירטי ראמן (dirty ramen). את הראמן הזה מצאנו ב-2SR ורק שם, ולכן החרגנו אותו ואפשרנו לו להיכנס לדירוג, אף שהוא מוגש במסעדה אסייתית ולא ספציפית יפנית. הראמן הזה התגלה גם כמיוחד וגם בין הזולים ברשימה שלנו (64 שקלים למנה).

דירטי ראמן הוא הגרסה המודרנית והנועזת של הראמן המסורתי, שמשלבת את יסודות הראמן עם טעמים וטכניקות מהמטבח המערבי. כאן השפים מפגינים חירות יצירתית ומוסיפים למרק למשל שמן כמהין שחורות, פורצ'יני מיובשות או אפילו פואה גרא, מעשירים אותו בקרם כמהין או חמאת שום שחור ומקשטים בתוספות לא שגרתיות כמו צ'יפס נורי מטוגן או אפילו קוויאר. התוצאה היא מנה מאוד עשירה ומתוחכמת.

ב-2SR מגישים ראמן סיני-קוריאני על בסיס ציר בקר, שום, שיטאקי וכרוב. הוא פיקנטי, צח ומעט שמנוני ויש בו הרבה אטריות בטטה והמון קריספי שאלוטס שמוסיפים קיק לכל שלוק. עוד יש במרק הזה נתחי בקר שמתפרקים מהבישול הארוך, הרבה פטריות שיטאקי ושמן צ'ילי שמקפיץ את הכל. טעמתם את כל הראמנים של תל אביב ובא לכם לגוון עם אחד באמת מיוחד? זה זה.

2SR. רמב"ם 16, תל אביב

הראמן העוצמתי של מנטנטן (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של מנטנטן|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 4: טאן טאן ראמן במנטנטן, תל אביב

מנטנטן היא איזאקיה יפנית מצליחה בתל אביב, שמציעה אווירה יפנית אותנטית, שירות מאוד מקצועי וצוות מומחה שמתקתק את העבודה. גם המוזיקה המתנגנת במקום יפנית, ויחד עם התפאורה קל מאוד לשכוח שאתם בעצם בתל אביב. התפריט מציע שבעה סוגי ראמן אבל אל דאגה, הצוות מיומן בהתאמת הראמן לסועד ויפתור לכם את ההתלבטות בלי למצמץ. יש טורי ראמן עם ציר עוף, אגדשי טופו ראמן, קארה ראמן עם ציר קארי יפני, טונגארה ראמן עם ציר חזיר ושתי מנות של ראמן קר שנשאיר לקיץ. לכל אחד מהם אפשר להוסיף רשימה ארוכה של תוספות (4-14 שקלים לתוספת).

אנחנו טעמנו, בהמלצת המלצר, את הבסט סלר - הטאן טאן ראמן בגרסה עם חזיר (אפשר גם עם עוף). המנה עולה 70 שקלים וזהו הראמן היקר ביותר בתפריט, אחרים עולים 67-68 שקלים. מדובר בראמן פיקנטי, עם ציר מאוד עשיר וטעמים עזים שנשארים בפה עוד שעות אחרי האכילה. השומניות שלו טובה ובתוכו בשר טחון טעים בבישול ארוך, אטריות קפיציות, במבו שוט, בצל ירוק, ביצה רכה, מחית שעועית יפנית אדומה, צ'ילי וטחינה. התוצאה של השילוב הזה היא מנה עוצמתית ובועטת, עזה ופחות מאוזנת מראמנים אחרים, שמתאימה יותר לראמניסטים מקצועיים (אם זה יהיה הראמן הראשון שתאכלו בחיים, כנראה לא תוכלו לסיים את המנה). יחד עם זאת, מדובר בראמן מרשים שמבוצע ללא רבב ומוגש באווירה סופר מיוחדת.

מנטנטן. נחלת בנימין 57, תל אביב. לא כשר

ראמן על בסיס ציר עוף עם שרימפס טמפורה של וואט סאנג (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של וואט סאנג|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 3: ראמן עוף בוואט סאנג, תל אביב

ומכאן לראמן הכי מאוזן שטעמנו. בתפריט הקבוע של וואט סאנג יש ראמן עוף Tori Paitan, שאפשר לקבל גם עם ג'מבו שרימפס טמפורה - אחת ממנות הדגל של המסעדה. יש גם ראמן צמחוני על בסיס ציר ירקות עם טארה על בסיס משחת שומשום, שמוגש עם שיטאקי מוחמצים, קריספי טופו ובאק צ'וי. בימים אלה מוגש במסעדה גם תפריט ספיישל של ראמנים עם ראמן על בסיס ציר חזיר וראמן ברווז. בטעימה הלכנו על המנה הקבועה בתפריט, וטעמנו ראמן עוף עם שתי יחידות ג'מבו שרימפס בטמפורה (76 שקלים). בהמלצת המלצרית הוספנו לו פלפל סנשו שהיה על השולחן, טוגרשי ושמן צ'ילי וקיבלנו ראמן מושלם, מאוזן מאוד, שבו שום טעם לא בלט על פני האחרים. המרקם של הציר היה עדין, לא מכביד ולא שומני מדי, והאטריות היו טעימות יותר מאשר בראמנים אחרים שטעמנו - גמישות, דקיקות ומבושלות בול במידה. ראמן מאופק נהדר ולא מתאמץ, שגובה גם באווירה נעימה ובשירות מצוין. 

וואט סאנג. הרכבת 12, תל אביב. לא כשר

הראמן של קוקו נקו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ראמן של קוקו נקו|צילום: לין לוי, mako אוכל

מקום 2: ראמן חזיר בקוקו נקו, תל אביב

בקוקו נקו החדשה בפלורנטין יש אווירה מהממת ותפריט יפני לא גדול עם שלושה ראמנים - עם טופו, עם פרגית או עם חזיר (68-72 שקלים). כאן טעמנו טונקצו ראמן עם צ'אשו חזיר קריספי, אטריות שמכינים בעבודת יד, במבו שוט, ביצה חצי קשה כבושה, בקצ'וי, נבטים, בצל ירוק, כרוב ואצה (72 שקלים). ביקשנו מידת חריפות עדינה וקיבלנו ראמן שקשה להפסיק לאכול ממנו גם הרבה אחרי ששבעים, כי הוא נעים במרקם, כיפי במידת הסמיכות ועם תוספות שמספקות בכל ביס חוויה טעימה חדשה.

הטעם של הראמן בקוקו נקו עדין יחסית, אבל עמוק ומורכב מספיק כדי להיות מעניין, האטריות טעימות וגמישות, הבשר עסיסי ואת הרעננות הכיפית הוסיפו הבאק צ'וי, הכרוב והנבטים הטריים. ראמן כיפי ברמות, שיוצא מהמטבח בטמפרטורה מושלמת לאכילה מיידית.

קוקו נקו. פלורנטין 5, תל אביב. לא כשר

הראמן המנצח (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הראמן הכי טעים בארץ - WABI|צילום: לין לוי, mako אוכל

ובמקום הראשון: ראמן טורי צ'אשו בוואבי, תל אביב

דין שושני הוא הפרופסור לענייני ראמן והמקום החדש שלו, וואבי, שהתחיל אצלו בבית ולפני כחודש הפך סופית למסעדה קבועה, הוא האוניברסיטה של הראמן. לצד מסך ההזמנות עומדת עובדת שמסבירה בסבלנות לכל אחד מהנכנסים על ההבדלים בין הראמנים השונים ועוזרת בביצוע ההזמנה. כאן תוכלו להרכיב את הראמן לפי טעמכם, והוא יכול להיות עם טארה מלח בטעמים עדינים יותר או עם טארה סויה בטעמים בועטים יותר.

מתוך חמישה סוגים של ראמן בתפריט (60-65 שקלים למנה) טעמנו ראמן טורי צ'אשו עם ציר עוף סמיך על בסיס סויה. בתוך הראמן היו אטריות ראמן ששושני מכין במקום במכונה מיוחדת מיפן (ויש בבצק שלהן ביצה בשביל האלסטיות), ביצה עם חלמון מושלם שהוא משרה בסויה, שום וג'ינג'ר, באק צ'וי, פרגית מגולגלת במשרת סויה, שום וסוכר חום, בצל ירוק ואצת נורי (65 שקלים). שושני מסדר בעצמו כל מנה שמוזמנת, מניח את האטריות בליפוף הנכון ומסדר את כל המרכיבים בצלחות עמוקות.

הראמן של וואבי הוא הטעים והמוצלח ביותר שניסינו - קרמי במרקם, שמנוני במידה וצח, עמוק בטעמים ועשיר במרכיבים, בדיוק כמו שמדמיינים לפני שאוכלים ראמן בפעם הראשונה. את הטארה מוסיף שושני בתחתית הקערה, ואת השום הכתוש על הציר. בתוספת השומשום, שמן הצ'ילי והשמן המיוחד שהוא רוקח עם אצות קומבו, זו הייתה פשוט מנה מושלמת. וקבלו בונוס: וואבי הוא מקום גדול ומרווח, זול יחסית לאחרים, בשירות עצמי ועם אווירה של מזללה יפנית. אותנטי ובו זמנית גם תל אביבי ומודרני מאוד. אם רק יוסיפו כאן מוזיקה, לא יהיה מושלם ממנו.

וואבי. דה פיג'וטו 23 פינת יהודה הלוי, תל אביב. לא כשר


עוד כמה מנות ראמן שכדאי להכיר

ראמנים ביתיים במשלוח

Tom Tom ראמן של תום שמיר הוא הוותיק והפופולרי ביותר מכל הראמנים הביתיים, ואפשר להזמין אותו למגוון אזורים בארץ ולא רק בתוך תל אביב. גם אורי פויגל (האטו ראמן) מכין בביתו ראמנים שזוכים לשבחים, אותם אפשר להזמין אחרי הצטרפות לקבוצת הוואטסאפ שלו. שגיא דדוש, העונה על השם דאון טאון ראמן, מכין ראמן בשכונת שפירא בתל אביב.

פופ אפים

בזכות טירוף הראמן שאנחנו עדים לו יש הרבה פופ אפים שמגישים בימים אלה ראמנים, ויש להניח שיסיימו את הפעילות עם סיום החורף. יש פופ אפ ראמנים במסעדת קיצ'וקאי של השף אור גינזבורג בשוק הפשפשים, פופ אפ בפיפי'ז שפעיל כרגע בימי שלישי ורביעי בשוק לוינסקי וגם בקמפאי בבאר שבע. בירושלים יגישו במסגרת פברואר אסייתי במסעדת בלאק איירן ראמן ציר בקר עם פיקניה, ויש גם פופ אפ ראמנים שפעיל פעמיים בשבוע בראמן סטודיו. בקיבוץ מורן מתקיים בכל יום ראשון פופ אפ של יאמאגי ראמן, טל דומוזה מכין ראמנים בימי ראשון בפיצה חללית בשוק תלפיות שבחיפה ולאסף שטרית יש פופ אפ של ראמן ברומיה בשוק הכרמל. באונמי הלא כשרה שברחוב הארבעה בתל אביב יש פופ אפ ראמנים של השף רועי סופר, שימשך עד סוף פברואר.

הראמן הכי יקר בארץ (צילום: קליגר תקשורת, יחסי ציבור)
הראמן הכי יקר בארץ - ZO|צילום: קליגר תקשורת, יחסי ציבור

ראמנים במסעדות אסייתיות

בשביל לטעום ראמן לא צריך להרחיק עד מסעדה יפנית או לעמוד בתורים בתל אביב. הם מוגשים היום גם בהרבה מסעדות אסייתיות, כך שאפשר להזמין אותם גם בארוחה שמשלבת פאד תאי, לחמניות באן וספרינג רול. אפשר למשל לטעום ראמן בניני האצ'י הכשרה ובזה סושי, במסעדות של קבוצת קיסו (קיסו, נישי, נוצ', ניילון, אנזו), במסעדת נאיה בקריית ענבים, בסופר המזרח בירושלים, בהרצל 16 של רותי ברודו, ברשת מינה טומיי ובאסיאן קלאב החדשה מבית היוצר של דלי אסייתי. יש מנת ראמן גם ב-ZO החדשה והמדוברת בתל אביב, שם מגישים את הראמן הכי יקר בארץ (129 שקלים למנה) עם ציר דאשי, אטריות סובה, וון טון דג ים, טייגר שרימפס עטופים בדפי אורז מטוגן וכרישה.