למרות החיבה העזה של הישראלים לאוכל הזה, די נדיר שנפתח בארץ מקום על טהרת הסטריט פוד היווני. זה בדיוק מה שעושים בפיתוס, בית הגירוס החדש בכיכר רבין בתל אביב, שהצליח להסעיר את הרשתות כמה שבועות בלבד אחרי שנפתח.
המקום מתמקד בגירוס היווני שמוכן כאן מבשר כבש, לצד אפשרויות נוספות כמו סופלקי פרגית וקבב. הבשרים מוגשים בפיתה מיוחדת שמכינים במקום ובתוכה יוגורט (מה שהופך אותה לדקה ורכה יותר מלאפה רגילה). חוץ מגירוס וסופלקי טובים מציעים כאן גם מנה טבעונית מצוינת בתוך לאפה סגולה, שכוללת לביבות זוקיני וטופו פריכות ומצוינות. המחירים: 33-37 שקלים למנה.
פיתוס. מלכי ישראל 8, תל אביב
אנחנו חובבים גדולים של מסעדות קטנות וצנועות, ולצערנו הן לא תמיד מקבלות מספיק פוקוס ברשימות מעין זו. הפעם יש לנו הזדמנות משמחת לעסוק במקום קטן שהפך למדובר החודש בעיקר בגלל שבעליו מככבים בפריים טיים. אנחנו מדברים כמובן על המסעדה האיטלקית החדשה של הזוג המתוק מ-MKR, מיכל פוסמן ואמיר הירוש. השניים פתחו את אספטה ומציעים במקום מגוון מנות איטלקיות קלאסיות כמו פיצות, פוקצ'ות, פסטות וכמובן את הקינוחים שמכינה מיכל. מיכל ואמיר מתכננים לארח באספטה באופן אינטימי ממש כמו בבית, וגם שומרים על היגיון במחירי המנות שנעים סביב 30-40 שקלים לראשונה ו-40-90 שקלים לעיקרית.
אספטה. מקווה ישראל 3, תל אביב. 03-6012222
דון קמילו. יפת 36, תל אביב יפו. 03-7785660
אם אתם מחשיבים את עצמכם חובבי אוכל, בטח כבר הבחנתם שישראל הולכת ונשטפת במקומות שמתמקדים באוכל רחוב, ושבהתאם למגמה הזו - מקומות רבים מנסים להתבדל ולהציע את אוכל הרחוב הכי מיוחד שאפשר. המקום החדש הזה, שנפתח בראשון לציון, הצליח לסחוף את הרשת עם מנת פלאפל שטרם נתקלנו בה - פלאפל שהוא למעשה ופל בלגי. עיסת הפלאפל (שהיא כמובן טבעונית לחלוטין) נכנסת למכשיר של ופל בלגי והופכת בעצם לכיס המנה. בתוך כיס הפלאפל הזה, שלמעשה לא עובר שום טיגון ואין בו טיפת שמן, ממלאים סלטים, טחינה ורטבים (30 שקלים למנה). השאלה היחידה היא האם תהיו מוכנים להמיר את מנת כדורי הפלאפל שלכם בוופל בלגי.
פלאפל בלגי. רוטשילד 119, ראשון לציון. כשר
אנחנו די בטוחים שגם אם לא ביקרתם בוונצואלה ולא אכלתם שום דבר שקשור למטבח הוונצואלי, את המילה ארפה כבר שמעתם. תגידו תודה לגל ההתלהבות סביב ארפא'ס, הדוכן האהוב משוק הכרמל בתל אביב, שהפך לאחרונה למזללה של ממש בפלורנטין. התפריט במקום החדש כולל מבחר גדול של ארפות במילויים בשריים וצמחוניים, אותם עוטפת לרוב שפע גבינת צ'דר מותכת (יש גם גרסה טבעונית); קצ'אפה - פנקייק תירס מתוק עם גרגירי תירס ומילויים כמו גבינה או בשר; ונשנושים דרום אמריקאיים נוספים כמו פלנטיין או קינוח על בסיס ריבת חלב. המנות כולן נטולות גלוטן ומושחתות במיוחד, ולטעמנו מדובר באחד המקומות הכי מקסימים שנפתחו בארץ לאחרונה.
ארפא'ס. הרצל 77, תל אביב יפו. 073-7367887
ועוד מוקד נוצץ בגזרת אוכל הרחוב הישראלי: אחרי שדיברנו על אוכל רחוב יווני, דרום אמריקאי ומקומי, הגיע הזמן לעשות כבוד לאוכל הטורקי. החודש נפתח סניף שני לבאבאג'ים, מוסד האוכל הבת ימי שהתמקם עם שלוחה נוספת בדרום תל אביב. תמצאו כאן מנת איסקנדר, קבב טורקי נהדר, מרקים ומאפים טורקיים כמו פידה עם בשר, תרד או גבינות. משמח מאוד לראות שהאוכל הטורקי המיוחד והטעים מתחיל לתפוס תאוצה (גם אם במתינות עדיין) בארץ.
באבאג'ים. סלמה 44, תל אביב. 03-9743555
דקל החדשה מבית מחניודה היא ללא ספק אחת הבשורות המסקרנות ביותר של התקופה האחרונה. אסף גרניט ואורי נבון לא מפסיקים להרים פרויקטים מסביב לעולם, והנה הם מספיקים לעשות כבוד גם לעיר שלהם - ירושלים. הפעם פתחה הקבוצה מסעדה קטנה ומהוקצעת ביותר, אותה מובילים השפים אורן אסידו ואסף סרי. המקום פתוח בשעות הערב בלבד ומציע אפשרויות שמשתנות כל הזמן כמו סלט שופלור עם כרובית מטוגנת ברוטב רימונים, סלרי, שקדים ויוגורט כבשים (48 שקלים); מחבת צדפות ושרימפס על קרם תירס עם בייקון וגבינת מנצ'גו (108 שקלים); סיגר במילוי בטן חזיר (52 שקלים); ופילה בקר וראגו שקדים (158 שקלים). מאז הפתיחה יש לנו חשק כביר לעלות לירושלים לארוחת ערב יוקרתית ושווה.
הדקל, הדקל 3 ירושלים, 02-5333442
חלפו כמה חודשים מאז שנפתח קפה נורדוי במלון נורדוי היפהפה בתל אביב. המקום, שכיכב כאן לא פעם, נכנס לרשימה שלנו גם החודש בזכות התרחבות שעות הפעילות שלו גם לצהריים והפתיחה המתקרבת של המאפייה הצמודה למסעדה, שעתידה להביא חתיכת בשורה בחורף הקרוב. עסקיות הצהריים החדשות בנורדוי כוללות אפשרויות כמו המבורגר קלאסי, המבורגר סקאלופ וסטייק בציר בקר עם קרם חזרת ותפוחי אדמה. בנוסף לארוחות הצהריים החל כאן אפריטיבו באווירה אירופית במיוחד בשעות חמש עד שבע בערב, שמציע מבחר קוקטיילים ומנות קטנות וטובות שהולכות היטב עם משקאות חריפים. בעוד כמה שבועות יפתחו כאן סוף סוף גם את ארוחות הבוקר לקהל הרחב.
קפה נורדוי. גרוזנברג פינת נחלת בנימין, תל אביב. 050-3388833
מי שזוכר את השם שיראל ברגר ללא ספק היה נלהב כששמע שהשפית הצעירה והמוכשרת פתחה החודש מסעדה חדשה שעונה לשם OPA. ברגר פרצה לתודעה עם מסעדת מיס קפלן, שם יצרה מנות טבעוניות שגרמו ללסת שלנו להישמט. במקום החדש מציעה ברגר מנות ירקות ופירות אחרות לחלוטין מכל מה שאנחנו מכירים ומנסה להוציא את הסועדים מהקופסה. בין היתר תמצאו פה ארינג'י - מנת פטריות יער עם קרם שיטאקי ומרווה וצ'יפס טפיוקה; מנת דלעת עם ריבת דלעת מעושנת בעץ מייפל עם לימון וחלפיניו; ושזיפים מותססים בריבת חרדל שחור וג'ינג'ר כבוש עם קרם בצל. התפריט כולל אפשרות של ארוחת טעימות, או בחירה מבין 5-7 מנות שמשתנות לעיתים תכופות.
OPA. החלוצים 8 תל אביב. 052-5838245
את המקום הראשון אנחנו מעניקים החודש בשמחה גדולה לאיגרא רמא, שהוציאה ממבקר האוכל שלנו מחמאות שגרמו אפילו לנו להסמיק. המקום החדש של ענר בן רפאל ותמיר מיכאלי, הצמד שעומד מאחורי המסעדונת ההודית הנפלאה מונאר, מצליח לתת כבוד אמיתי למושג "חומרי גלם" עם גבינות בייצור מקומי, דגים ופירות ים טריים ואפילו טוניק מקומי. גם הקינוחים כאן, שנשמעים על הנייר מאתגרים ולא שגרתיים, מתגלים כהפתעה כיפית וטעימה שאי אפשר להוריד ממנה את הכפית. את המקום, שבעבר אכלס את פרנץ' 57, שיפצו בן רפאל, מיכאלי והצוות בעצמם, ויצרו חלל נעים ומזמין ובעיקר אוכל טעים נורא. בירא עמיקתא מעולם לא נראתה רחוקה כל כך.
איגרא רמא. ברנר 2, תל אביב. 03-7787533