אין תמונה
רוצים את גיליון על השולחן המלא? ככה הוא נראה
כללי הלזניה

הפסטה: הכי נוח להשתמש בעלי לזניה טריים או יבשים, שאין צורך לבשל מראש. את העלים מסדרים בתבנית כשהם חופפים מעט - כך השכבות יישארו במקומן ולא יהיו דליפות.

הרוטב: צריך להיות מעט נוזלי, כדי שירכך את הפסטה במהלך האפייה ויבטיח סביבה לחה, כדי שהמאפה לא יתייבש. יוצקים מעט רוטב לתבנית לפני שמתחילים להרכיב את הלזניה.

הכלי: תבנית פיירקס או קרמיקה מלבנית (22×35 ס"מ) עם שוליים גבוהים היא הנוחה ביותר לשימוש.

הכנה מראש: כשמכינים מעלי פסטה טריים, אפשר להרכיב את הלזניה כמה שעות מראש ורק לאפות לפני ההגשה. כשמכינים עם עלים יבשים, מרכיבים סמוך לאפייה.

לפני שמגישים מניחים למאפה המבעבע לנוח כמה דקות, כי כשהוא לוהט הוא מתפרק. אם רוצים לשמור על מראה השכבות, מקררים לפני שחותכים למנות ומגישים אחרי חימום חוזר.

לזניה פונגי

תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 30 דק' הכנה « 45 דק' אפייה

גרסת הלזניה לפסטה פטריות-שמנת הפופולרית.

המצרכים:
1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה
2 סלסילות פטריות שמפיניון פרוסות דק
300 גרם גבינת מוצרלה מגוררת
100 גרם גבינת פרמזן מגוררת

לרוטב עגבניות (בסיסי):
1 קופסה (800 גרם) עגבניות מרוסקות
4 שיני שום קצוצות
1/3 כוס שמן זית
1 כוס מים
10 גבעולי בזיליקום טריים קצוצים
2 כפות סוכר
מלח ופלפל שחור טחון טרי

לרוטב בשאמל (בסיסי):
50 גרם חמאה
2 שיני שום קצוצות
4 כפות קמח
½3 כוסות חלב קר
מלח, פלפל ואגוז מוסקט מגורר

לזניה (צילום: mako)
לזניה. הניחו לה להצטנן כמה דקות, שלא תתפרק|צילום: mako

אופן ההכנה:

+ מכינים רוטב עגבניות: מביאים את כל החומרים לרתיחה ומבשלים 10 דקות בכיסוי חלקי על להבה בינונית. מכבים ומצננים.

+ במקביל מכינים רוטב בשאמל: ממיסים חמאה בסיר, מוסיפים שום וכשעולה ריח מוסיפים קמח. מערבבים לרביכה, יוצקים חלב קר וממשיכים לבשל כ-5 דקות תוך כדי ערבוב עד שהתערובת מסמיכה. מתבלים ומצננים.

+ מחממים תנור ל-180 מעלות.

+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים מעט רוטב עגבניות לתבנית ומסדרים מעל שכבה של עלי לזניה. יוצקים עוד רוטב ומעליו רוטב בשאמל. מפזרים פטריות, מוצרלה ופרמזן. מסדרים עוד שתי שכבות ומסיימים ברוטב בשאמל וגבינות.

+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.

עלי לזניה (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
עלי לזניה. תנו להם לחפוף קצת, שהרוטב לא יברח|צילום: דניאל לילה, על השולחן
לזניה מנגולד וגבינות

תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 15 דק' הכנה « 45 דק' אפייה

לזניה זריזה עם רוטב לבן על בסיס שמנת וביצים (רויאל), במקום רוטב עגבניות.

המצרכים:
1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה
300 גרם גבינת צ'דר מגוררת
100 גרם גבינת פרמזן מגוררת

למלית:
3 חבילות מנגולד קצוץ דק
עלים קצוצים מצרור בזיליקום
500 גרם גבינת ריקוטה מעוכה במזלג
100 גרם גבינה כחולה מפוררת

לרוטב הלבן (רויאל):
2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
5 ביצים
מלח, פלפל ואגוז מוסקט
3 שיני שום כתושות

אופן ההכנה:

+ מחממים תנור ל-180 מעלות. 
+ מכינים את המלית: מערבבים את כל החומרים.

+ מכינים רוטב לבן (רויאל): טורפים במזלג שמנת, ביצים, מלח, פלפל ושום. שומרים כוס רוטב בצד ואת השאר מוסיפים למלית המנגולד ומערבבים.

+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים 1/2 כוס מהרוטב הלבן ששמרנו לתבנית ומסדרים עלי לזניה. ומעליהם שליש מתערובת המנגולד. מפזרים מעט מוצרלה ופרמזן. מסדרים שכבה נוספת ומסיימים ברוטב לבן, צ'דר ופרמזן.

+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.

לזניה עם מנגולד וגבינות (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
לזניה מנגולד וגבינות. בלי עגבניות|צילום: דניאל לילה, על השולחן

לזניה ירקות קלויים ואנשובי

תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 35 דק' הכנה « 45 דק' אפייה

משתמשים ברוטב לבן מהיר ומשקיעים את האנרגיה בטיפול המקדים שנותנים לירקות.

המצרכים:
1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה
1 קופסה אנשובי
2 פלפלים קלויים וקלופים
150 גרם גבינת פטה מפוררת
300 גרם גבינת קשקבל מגוררת
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת

לירקות קלויים:
1 בטטה פרוסה בעובי 1-1/2 ס"מ
1 קישוא פרוס בעובי 1-1/2 ס"מ
1 חציל קטן פרוס בעובי 1-1/2 ס"מ
3 כפות שמן זית
2 שיני שום קצוצות
מלח ופלפל שחור גרוס

לרוטב לבן:
4 גביעים גבינת קוטג'
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
4 ביצים
מלח ופלפל שחור טחון טרי

לרוטב עגבניות:
1 קופסה (800 גרם) עגבניות מרוסקות
4 שיני שום
1/3 כוס שמן זית
1 כוס מים
10 גבעולי בזיליקום טריים קצוצים
2 כפות סוכר
מלח ופלפל שחור טחון טרי

אופן ההכנה:

+ מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

+ מכינים את הירקות: מערבבים פרוסות של בטטה, קישוא וחציל עם שמן זית, שום, מלח ופלפל. מסדרים בתבנית בשכבה אחת.

+ אופים כ-20 דקות לריכוך. מצננים מעט.

+ מכינים רוטב לבן: מערבבים קוטג' עם שמנת, ביצים, מלח ופלפל לתערובת אחידה.

+ מכינים רוטב עגבניות: מביאים את כל החומרים לרתיחה ומבשלים 10 דקות על להבה בינונית. מצננים.

+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים מצקת רוטב עגבניות לתבנית ומסדרים מעל שכבה של עלי לזניה. יוצקים עוד רוטב עגבניות ומעליו רוטב לבן. מפזרים חציל, בטטה, פלפל וקישוא קלויים, אנשובי, גבינת פטה, קשקבל ופרמזן. מסדרים עוד שתי שכבות ומסיימים ברוטב לבן וגבינות.

+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.

לזניה עם ירקות קלויים (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
לזניה ירקות קלויים ואנשובי. כאן הירקות דורשים תשומת לב|צילום: דניאל לילה, על השולחן

לזניה סלמון ותרד

תבנית מלבנית בגודל 20×25 ס"מ « 15 דק' הכנה « 45 דק' אפייה

הסלמון המאודה בתפקיד הראגו, ובמקום רוטב עגבניות יש תרד וריקוטה.

המצרכים:
1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה
100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת

לבשאמל:
50 גרם חמאה
4 שיני שום קצוצות
4 כפות קמח
600 מ"ל (½2 כוסות) חלב
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
מלח, פלפל ואגוז מוסקט מגורר

לסלמון:
1/2 ק"ג פילה סלמון טרי קצוץ 
לקוביות קטנטנות
2 שיני שום קצוצות
25 גרם חמאה
מלח ופלפל שחור טחון
3 כפות מיץ לימון סחוט טרי
1/4 כוס יין לבן יבש
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

לתרד:
500-300 גרם עלי תרד נקיים מגבעולים וקצוצים גס
1 ביצה
350 גרם גבינת ריקוטה
מלח, פלפל ואגוז מוסקט מגורר

לזניה עם סלמון ותרד (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
לזניה סלמון ותרד. סטייל אחר|צילום: דניאל לילה, על השולחן

אופן ההכנה:

+ מכינים רוטב בשאמל: ממיסים חמאה בסיר קטן, מוסיפים שום וכשעולה ריח מוסיפים גם קמח. מערבבים לרביכה, יוצקים חלב קר ושמנת וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב כ-5 דקות עד שהתערובת מסמיכה. מתבלים ומצננים.

+ מחממים תנור ל-180 מעלות.

+ מכינים את הסלמון: ממיסים חמאה עם שום במחבת, ומאדים סלמון תוך כדי ערבוב.

+ מוסיפים מלח, פלפל שחור, יין ומיץ לימון. מבשלים עוד 3-2 דקות, מסירים מהכיריים ומקררים. מוסיפים פרמזן ומוצרלה ומערבבים.

+ מכינים את התרד: מערבבים תרד עם ביצה, ריקוטה, מלח, פלפל ואגוז מוסקט.

+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים 1/4 כוס רוטב בשאמל לתבנית ומסדרים עלי לזניה. יוצקים עליהם 1/2 כוס בשאמל, מפזרים מחצית מתערובת התרד ועליה מעט מוצרלה. ממשיכים עם עלי לזניה, שכבה של סלמון ועליה יוצקים 1 כוס בשאמל ומעט מוצרלה. מסדרים שכבה שלישית של עלי לזניה, מעליהם 1/2 כוס בשאמל, יתרת התרד ומעט מוצרלה. מסדרים שכבת עלי לזניה אחרונה, יוצקים את יתרת הבשאמל, המוצרלה והפרמזן.

+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.

והנה עוד 3 לזניות

לזניה בשרים מעושנים: מכינים לזניה פונגי ומחליפים את הפטריות ב-200 גרם תערובת בשרים מעושנים (פסטרמה, קבנוס, בייקון, חזה אווז) קצוצים ומוקפצים קלות.

לזניה פלפלים קלויים: מכינים לזניה ירקות קלויים ומחליפים את הירקות ב-6 פלפלים קלויים (עדיף משלושה צבעים). מתבלים בטבסקו או במעט צ'ילי טרי קצוץ.

לזניה חצילים וגבינת עיזים: מכינים לזניה מנגולד ומחליפים את הגבינה הכחולה בגבינת עיזים רכה ואת המנגולד בכוס חציל קלוי.

סגנון: טליה אסיף

>> בואו לראות איך אייל שני מכין את הרביולי שלו
>> מחפשים עוד פסטות שוות? הנה מצאתם