מביני דבר יודעים שאין כמו ספל קפה רותח עם הל. את הניחוח הייחודי אפשר להריח למרחקים, וכל מי שרגיל לשתות את הקפה שלו באופן הזה, יודע שמדובר בהתמכרות של ממש.
כדי להנגיש את טעם ההל בקפה לציבור הרחב, קפה עלית החליטה להשיק קפסולות אספרסו חדשות עם התבלין המוכר. "עוד במצרים העתיקה, החשיבה המלכה קלאופטרה את ריח ההל כמגרה, עד כדי כך שהורתה למלא את כל חדרי ארמונה בהל כתוש, בכל ביקור של המצביא הידוע מרכוס אנטוניוס", מספר ציון כהן, טכנולוג ראשי של קפה עלית, על מקור השימוש בתבלין המוכר.
לדבריו, הקפה התגלה לפני כאלף שנה באתיופיה. "בשנים הראשונות צרכו אותו כפולים ללעיסה ופחות כרכיב במיועד לשתייה. צריכת הפולים נועדה בעיקר על מנת לעורר את הגוף ולספק לו אנרגיה זמינה".
כהן מסביר שתרבות שתיית הקפה החלה כאשר עבר מאתיופיה לתימן בשנת 1300. "תהליך הכנתו כלל טחינה ובישול, ולמעשה בסיס השיטה נותר עד עצם היום הזה. כבר באותם הימים נהגו לשלב שתיית קפה עם הוספת תרמיל הל על כוס הקפה - שיטת שעד היום מאוד מקובלת בחצי האי ערב".
כהן מציין שכאשר הקפה החל לנדוד לכיוון הודו בתחילת המאה ה-16, החלו להוסיף לו תבלינים כמו הל, קינמון, ציפורן, וניל ואניס על מנת להעשיר את טעמו. "מאז, השימוש בתבלינים נעשה שכיח, ובכל אזור התפתחו טעמים ייחודיים משלו. כך למשל, באזור צפון אפריקה ובמדינות ערב השתרש השימוש בהל. בתימן לעומת זאת, נהוג להשתמש עד היום בחווייג' – תערובת תבלינים מקומית שכוללת שילוב של תבלינים שונים כמו – קינמון, הל, זנגביל וציפורן.
שילוב של תבלינים בקפה מקובל מאוד גם היום באזורים שונים בעולם, והם משתלבים נהדר עם חומרי הטעם והריח הייחודיים של הקפה", מציין כהן. בישראל, ההל מוכר גם כחלק מתערובות תבלינים שונות, אבל מסתבר שיש לו סגולות שונות נוספות. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על התבלין המופלא הזה:
הל הוא תבלין
הזנגביל (או ג'ינג'ר), מוכר לכולנו כצמח ארומטי שאפשר לשים בתה בחורף, או לתבל באמצעותו תבשילים אסיאתיים. ההל, כך מסתבר, הוא תבלין ממשפחת הזנגביל. לפי מקורות שונים השימוש בו נעשה כבר אלפי שנים, כפי שאנחנו רואים עד היום בתערובות תבלינים רבות.
היישר לכוס הקפה שלכם: הכירו את קפסולות ההל החדשות
הוספת תבלין ההל מעשירה את הקפה בניחוח ובטעם, ולכן מדובר במצרך פופולרי במיוחד אשר צבר לו קהל מעריצים ברחבי העולם. הבשורות הטובות: מהיום תוכלו ליהנות מקפה אספרסו איכותי מועשר בהל בזכות הקפסולות החדשות של קפה עלית.
הקפסולות, העשויות מאלומיניום, מלאות בעוצמה ובחוזק, ומשלבות בתוכן זני ערביקה ורובוסטה שמקורם בשני אזורים שונים בעולם: מרכז אמריקה ואסיה. סוג הקלייה - כהה מאוד. עדיין לא ניסיתם? רוצו להכין. מתאים במיוחד לאספרסו או לאמריקנו, לשילוב עם מכונת נספרסו.
זוהי ארץ המקור שלו
מקורו של ההל בדרום הודו ובסרילנקה, והוא גדל בדרום מזרח אסיה ובגואטמלה.
יהלום של ממש
לא רבים מודעים לכך, אולם הל הוא התבלין היקר ביותר, אחרי הזעפרן והווניל.
מפחית גזים ומקל על בחילות
בכל רחבי אסיה נהוג לשלב את ההל ברפואה העממית. בין היתר, הוא משמש להקלה על כאבי בטן וגזים, לשיפור תחושות של בחילה, להפחתת ליחה ועוד.
תורם לחימום הגוף
ההל ניחן בתכונות ממריצות והוא ידוע כמגביר הזעה. לכן הוא מומלץ לשם סיוע בקירור הגוף בימים חמים.
מרגיע
כאמור, ההל אמנם ממריץ, אך יש בו גם תכונות מרגיעות ולכן עיסויים עם שמן הל תורמים לרוגע, שקט נפשי ולרפיון השרירים.