כל בעל עסק יודע שהחיים תמיד יכולים להפתיע, וכדי להצליח כדאי להיות תמיד ערוכים לשינויים ולדעת להסתגל למצבים חדשים ולזהות הזדמנויות. משבר הקורונה הנוכחי, שכבר מזמן לא ברור אם הוא יותר בריאותי או יותר כלכלי, הכה קשות בעסקים רבים שנאלצו לחשב מסלול מחדש ולהמציא את עצמם בדרך שונה ממה שהיו רגילים אליה. אז איך עושים את זה נכון? שוחחנו עם שלושה בעלי עסקים מקומיים שנתנו לנו מלא השראה.
"למדתי שאין ברירה אלא לחבק את המשבר ולראות איך צומחים ממנו"
שם העסק: יער הקקאו
מיקום: ירושלים
כמה שנים קיים? 5 שנים
מספר עובדים: 10 קבועים ועוד 5-10 עובדים מתחלפים במשרות זמניות
בכמה מילים: בוטיק שוקולד ייחודי הכולל מפעל שוקולד לפרלינים ומוצרי שוקולד נוספים וגם מציע סדנאות שוקולד ומוצרים למכירה.
איך הכל התחיל?
בתחילת דרכה, יערה קלמנוביץ' (39) הייתה בכלל עורכת דין, ואילו את השוקולד השאירה במרחב התחביבים. ההחלטה להקים עסק ולהפוך את התחביב למקצוע הייתה די ספונטנית. "קבעתי עם עצמי שאם יהיה לי שם מדליק למפעל שוקולד אני מקימה אחד כזה", היא מספרת בחיוך, "ואז עלה השם – 'יער הקקאו שזה בעצם גם יערה קקאו".
ההתחלה הייתה מהבית הקטן שלה בירושלים, כשהיא גרה בדירת שלושה חדרים של 50 מ"ר בקומה רביעית עם ארבעה ילדים ועם בן זוג שהוא גם סטודנט לרפואה. ככה פשוט, בגיל 35 היא החליטה לעזוב הכל ולפתוח את המפעל. היא יירצה פרלינים בבית ובכל יום חמישי ושישי היא מכרה אותם בדוכן קטן במתחם התחנה הראשונה בירושלים. לאור ההצלחה בהמשך היא אף שכרה דוכן פופ אפ קבוע בתחנה ומכרה שם כל יום. לכאורה הכל התחיל ממש טוב, אבל שום דבר לא הכין את קלמנוביץ' לאתגרים בהמשך.
"הסיפור שלי הפך עם הזמן מהצלחה מסחררת לאתגר רציני. מזג האוויר הקר גרם לכך שלא הגיעו לקוחות למתחם, בקיץ השוקולד לא החזיק מעמד בגלל החום, ההוצאות על העסק החדש היו עצומות וההכנסות פחות", היא משתפת, "אבל השיעור הגדול ביותר קרה כשערב שומם אחד הגיע לדוכן שלנו לקוח ראשון שביקש לקנות שוקולדים בהנחה, נתן לנו שטח של 100 שקלים וביקש עודף. אחרי שהוא התרחק שמתי לב שהוא הביא לנו שטר מזויף. זו הייתה ממש עוגמת נפש אבל החלטתי לא להיכנע. כתבתי פוסט בפייסבוק שפתח במילים "זייפן יקר", וביקשתי ממנו שיחזיר את הכסף. הכסף לא חזר, אבל הפוסט הפך לוויראלי ופרסם את העסק שלי מאוד. קיבלתי המון הזמנות ועברתי למפעל בתלפיות בו אנחנו מייצרים ומוכרים שוקולד ואף מקיימים סדנאות עד היום. אז למדתי שמשבר הוא הזדמנות ועד היום אני לוקחת לכל מקום את שטר המזל המזויף שלי".
כך התמודדתי עם הקורונה:
את המוטו שלה להפוך משבר להזדמנות היא יישמה היטב גם במשבר הקורונה. בפתח המשבר היו לעסק שתי הזמנות חתומות של שלושה טון שוקולד שהיה צריך להישלח לארצות הברית. 8,000 לקוחות אמריקאים שמקבלים מדי חודש מארז מישראל ובתוכו השוקולדים המיוחדים של המפעל. העובדה שהקורונה החלה לפגוע בטיסות הנכנסות והיוצאות, גרמה ליערה ולצוות שלה לדאוג שמא העסקאות יבוטלו, אולם הלקוחות אמרו שהם לא מבטלים את העסקאות ושאם יש בעיה – הם רוצים שהמארזים ייתרמו למשפחות נזקקות בישראל. "ככה עבדנו בטירוף בחודשים מרץ ואפריל", מספרת קלמנוביץ', "ובמקביל לעסקאות האלה זרמו הזמנות רבות דרך האתר שלנו שלפני כן די דשדש. התחלנו לעשות משלוחים לכל הארץ, גם בסגר עצמו, ואפילו שלחנו חבילות שוקולד להורים וסביר שילדיהם ונכדיהם לא יכלו לבקר אותם"
בנוסף לכל אלו, קלמנוביץ' מעידה כי היא והצוות שלה למדו לעבוד בצורה קצת שונה ממה שהכירו, אם זה הרחבת מערך המשלוחים לאזורים נוספים ועבודה עליו באופן אינטנסיבי, שליחת מתנות לאלפי עובדים בעשרות חברות הייטק, תגבור של העבודה בדיגיטל ומעבר של תחום הסדנאות אל אפליקציית הזום. "אמנם המשבר כאן, אבל אנחנו מנסים לצמוח ממנו גם הפעם. למדתי שאין ברירה אלא לחבק את המשבר ולראות איך צומחים ממנו", היא מסכמת באופטימיות.
"החכמה היא להתגמש ולהגיב מהר"
שם העסק: קונדו מרקט
מיקום: גבעת שמואל
כמה שנים קיים? 13 שנים
מספר עובדים: 4
בכמה מילים: חנות מכולת מקומית שמשרתת את בנייני המגורים באזור, סטודנטים מהאוניברסיטה הסמוכה ותלמידי בתי ספר קרובים.
איך הכל התחיל?
עד לפני כמה שנים, קובי רייטן (43) ושותפו עבדו בעסק משפחתי בתחום המכבסות, אלא שהצעה מפתיעה אחת של אחד הלקוחות שינתה להם את המסלול. "אחד הלקוחות שלנו במכבסה סיפר לנו שהוא מוכר את המכולת שלו שנמצאת מתחת לבניין הקונדו בגבעת שמואל", הוא נזכר בתחילת הדרך, "הרעיון די עניין אותנו והחלטנו ללכת על זה". המעבר לדבריו היה לא פשוט ורק כעבוד שנתיים-שלוש של התמקצעות ולמידה כמו שצריך, הם הצליחו להתאקלם ולהפוך למוקד עליה לרגל של התושבים בסביבה.
"העסק שלנו שוכן מתחת למגדל מגורים שיש בו 260 דירות, חלקן מאוכלסות בסטודנטים, ומול שני בתי ספר. כשהוא נבנה הוא היה די בודד באזור, אבל עם הזמן התחיל להתאכלס פה ובימים אלו נבנית גם שכונת מגורים נוספת באזור".
כך התמודדתי עם הקורונה:
הקורונה גרמה לרייטן להבין שכדאי לו להתאים את עצמו למצב החדש. אם לפני הקורונה קהל הלקוחות היה מורכב ברובו מרווקים צעירים, דירות שותפים, סטודנטים ותלמידי תיכון – הרי שההגבלות החדשות שינו את סוג הלקוחות והביאו יותר משפחות. "הבנו שאנחנו חייבים להתייעל ולעשות שינויים בעסק הקיים. שינינו את מגוון המוצרים והוספנו כל מיני מוצרים שלא היו לפני כן או אריזות משפחתיות של מוצרים שכן היו כמו מעדנים, עוגות ושאר מוצרי צריכה. בנוסף לכך, הורדנו את המחירים כי רצינו לבוא לקראת הלקוחות שהמצב הכלכלי שלהם היה לא ברור. למשל בגזרת הירקות – במקום לעבוד עם ירקן התחלנו לעבוד מול חברה לשיווק ירקות ופירות מה שהוזיל את המחיר הסופי לצרכן באופן משמעותי".
רייטן מעיד כי מראש הוא הבין כבר שלא מדובר במשבר קטן וחולף אלא במשהו שהולך להישאר כאן איתנו עוד הרבה זמן. כחלק מהשינויים, החלו בעסק להעניק גם שירות פיק-אפ ומשלוחים. רייטן גייס עובדים שיבואו ויקבלו משלוחים טלפונית. הזמנות של איסוף עצמי היו מוכנות תוך שעה-שעה וחצי ואילו הזמנות של משלוחים שהיו מתקבלות בבוקר – היו מגיעות לייעדן עד הצהריים. להזכירכם מדובר בתקופה שרובנו נאלצנו להמתין אפילו חמישה ימים כדי לקבל את המשלוחים מרשתות השיווק הגדולות, ובקונדו מרקט מיהרו לנצל את המומנטום. אם זה לא מספיק, כחלק מהרצון להתייעל ולהביא למצב שיש את כל מה שהלקוחות מחפשים במלאי, לפעמים רייטן ועובדיו לא חיכו שהספקים יביאו סחורה, אלא היו נוסעים בעצמם לאסוף אותם מהמפעלים ומנקודות הפיזור, לפעמים אפילו בתדירות יומיומית. "בתחום שלנו מאוד חשוב להתגמש ולהגיב מהר", מסכם רייטן, "אפשר לומר שהעובדה שהתאמנו את עצמנו למצב תוך כדי תנועה, היא זו שעזרה לנו להחזיק מעמד עם הראש מעל המים".
שירות זמין בוואטסאפ ומצלמות רשת במחיר שפוי
שם העסק: אטלנטיק מחשבים בע"מ
מיקום: חולון
כמה שנים קיים? 31 שנים
מספר עובדים: 5
בכמה מילים: החנות מציעה כל מה שקשור לעולם המחשבים מציוד ואביזרים, מעבדת שירות לתיקון מחשבים ושירות IT לתמיכה בלקוחות עסקיים.
איך הכל התחיל?
אל העסק אטלנטיק מחשבים בע"מ, הצטרף הרצל פוריאן (51) בשנת 1989. הוא שימש כנהג, טכנאי, מנהל מעבדה ומנהל מכירות בחברה שהייתה שייכת אז לאחיו. כעבור תשע שנים הוא נכנס כשותף לעסק ולפני כתשע שנים החליטו השניים להיפרד לשני תחומים שונים, מה שהפך את פוריאן לבעלים הרשמי של המקום.
"למזלי כבר בתחילת שנת 2012 זיהיתי את המהלכים בשוק ואת השינויים שתחום המחשוב הולך לעבור בעקבות עליית המסחר האלקטרוני. עשיתי שינויים בתמהיל החברה ומרוב של לקוחות פרטיים עברנו לרוב של לקוחות עסקיים. אותה החלטה התבררה כנכונה מאוד ונתנה לי את האוויר שהייתי זקוק לו כדי להמשיך ולפרוץ בתחום", מסביר פוריאן, "עם הזמן הוספנו נושאים כמו תשתיות תקשורת, חוזה שירות ללקוחות עסקיים של תמיכה, אבטחה ברשת וסייבר, גיבויים ועוד דברים שאנשים החלו להיחשף אליהם. במקביל המשכנו עם מעבדת המחשבים והתמיכה מרחוק ללקוחות בצורה מהירה וזמינה מאוד, הרבה יותר מהתקופה שהיה צריך לצאת בשביל זה מהבית".
כך התמודדתי עם הקורונה:
לדבריו של פוריאן כל ההחלטות האלו הפכו בתקופת הקורונה לחבל הצלה עבורו ועבור העסק. "אני אומר את זה חצי בשמחה וחצי בעצב, אבל הקורונה עשתה טוב לתחום המחשוב. היא גרמה לכולנו לעבוד הרבה יותר קשה בגלל הצורך הדיגיטלי שהתעורר. אנשים היו צריכים מחשבים וציוד כדי להמשיך לעבוד או ללמוד מהבית, הלקוחות העסקיים היו צריכים עזרה בחיבור למשרד מהבית וגם אנשים רבים רצו ייעוץ במחשוב ותמיכה. הקורונה העלתה את רף העבודה ואת הצורך בזמינות מאוד גבוהה גם בשירות טכני וגם בציוד. למזלי, בתקופה שלפני הקורונה הייתה לי אינטואיציה לבצע שתי רכישות גדולות של הרבה ציוד. בגלל הבהלה והצורך של אנשים בציוד שהיה לו בשוק מחסור עצום, אנחנו הצלנו לשרוד. אותה החלטה נתנה לי את היכולת להציע ולמכור ציוד כך שנחזיק מעמד בתקופה הקשה הזו", הוא מסביר.
אם צריך להצביע על מה שהוביל את פוריאן להחזיק מעמד, אפשר לומר שמדובר ביכולת לקרוא את הסיטואציה ולזרום איתה. "בדרך כלל אני לא מייבא ציוד בכמויות גדולות", הוא מספר, "אבל בגלל שזיהיתי את הצורך של אנשים למצלמות אינטרנט במחירים שפויים עשיתי הזמנה מסין של מצלמות טובות וזולות. זה היה פתרון זמין והוגן מבחינת המחיר ללקוח והשירות". ואם כבר מדברים על שירות, גם בגזרה הזאת עשה פוריאן שינוי ועבר יחד עם שאר העובדים לשירות וואטסאפ זמין, שלא היה לפני, על מנת להעניק מענה מהיר ללקוחות. "אנחנו פעילים ונותנים שירות 12 שעות ביום. גם באתר שלנו עדכנו שאנחנו זמינים לשירות וגם זמינים יותר בטלפון. בנוסף, מי שמגיע אלינו גם מקבל את התחושה שאנחנו מתייחסים למצב ברצינות כי אנחנו פותחים לפי הנהלים ומקפידים על מדידת חום, כפפות, חיטוי והגבלת התקהלות. בסופו של דבר, אפשר לקחת את המצב ולמנף אותו אם חושבים על דברים יצירתיות לעשות זאת".
מלווים צעד צעד בחזרה לשגרה
כדי שנוכל לעזור לעסקים נוספים להתמודד עם המשבר, חשוב להקפיד ולרכוש בעסקים המקומיים שנמצאים סביבנו. כך נתרום לכלכלה הישראלית ונחזק אותה ויחד נצליח לצאת מהמשבר. אם גם אתם בעלי עסק מקומי שנתקל בקשיים בתקופה הלא פשוטה הזו, חשוב שתדעו שבבנק הפועלים מציעים בימים אלו הטבות ופתרונות מיוחדים לעסקים קטנים ולעצמאים שיעזרו לכם להבליט את העסק שלכם מעל כולם. החבילה הייעודית שנועדה ללוות את העסקים הקטנים צעד צעד כוללת מגוון אלטרנטיבות לקידום העסק כמו הנחה של 50 אחוז ברכישת מנוי פרימיום באתר Wix, הטבה לקידום ופרסום העסק באפליקציית easy או בגוגל, הטבות מיוחדות לשילוח עסקי באמצעות GETT, הנחה בשירותים לעסקים של FIVERR , סדנאות מקצועיות לעסקים עם המאמן אלון גל ועוד.