לפחות בתחום אחד הקורונה עשתה לנו טוב. בסוכנות היהודית חל זינוק דרמטי במספר המתעניינים בעלייה לישראל – כ-25 אלף תיקי עלייה חדשים נפתחו, ביניהם זינוק של 91% ממדינות המערב ו-400% בפניות לעלייה מצפון אמריקה. בסוכנות היהודית צופים שבעקבות המגפה, כרבע מיליון עולים צפויים להגיע לישראל בתוך חמש שנים.
על פי הסוכנות בחודש יוני האחרון, נפתחו תיקי עלייה (פתיחת תיק עלייה מצביעה על כוונה לעלות, אם כי לא כל מי שפותח תיק עולה בסוף) ליותר מ-3,000 אנשים מצפון אמריקה, לעומת כ-480 ביוני 2019. 580 אנשים מאמריקה הלטינית פתחו תיקי עלייה, לעומת כ-290 ביוני בשנה שעברה. וכ-730 אנשים החיים בצרפת, פתחו תיקי עלייה ביוני האחרון, לעומת כ-200 בלבד ביוני אשתקד.
עוד עולה מנתוני הסוכנות, שיותר צעירים מתעניינים לעלות ארצה וכי נרשם גידול של 36% בפניות לעלייה לישראל בקרב צעירים בתקופת הקורונה.
דיור – חלק מרכזי מההחלטה
האם "ציונות הקורונה" תביא לגל התיישבות נוסף ברחבי הארץ בדומה לעליות של שנות ה-60 וה-70? בסוכנות היהודית מציינים כי יש "הלימה בין נתוני העלייה לבין הנתונים של ביקוש הדירות. כשאנשים שוקלים לעלות, חלק מהבדיקות הן בדיקות נדל"ניות, כי דיור הוא חלק מרכזי מההחלטה".
גם במשרדי המכירות של יזמיות הנדל"ן, מספרים כי יש אליהם מאות פניות, והפעם הן שונות מהעבר הלא רחוק – פחות מתעניינים בדירות יוקרה בירושלים ובתל אביב, אלא יותר בדירות סטנדרטיות במרכז ובפריפריה. עוד הם מספרים, כי אם עד אמצע העשור שעבר, תושבי חוץ היו רוכשים אלפי דירות בשנה בישראל. בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית, בגלל התחזקות השקל, לצד החמרה במגבלות הלבנת הון שלא אפשרה להעביר כסף בקלות. בגל הנוכחי של הקורונה, לא מדובר רק ביהודים עשירים שקונים לעצמם בתי נופש.
אריאל אדלשטיין, סמנכ"ל שיווק ומכירות קבוצת אבני דרך, מספר כי הקבוצה קיימה לאחרונה בשיתוף עם בנק מזרחי, כנס משקיעים וירטואלי שבו לקחו חלק כ-700 משתתפים מ-20 מדינות ברחבי העולם.
"מעבר לכך, שבעקבות פרסום הכנס ברשתות החברתיות החברה הותקפה ע"י פעילי BDS בפוסטים של נאצה הרי, שגולת הכותרת של הכנס הייתה ההפתעה שלצד המדינות האירופאיות המסורתיות, שתמיד מהן עלו מרבית העולים בשנים האחרונות, הפעם נראתה התעניינות בקרב יהודים ממדינות כמו ארגנטינה, אוסטרליה, ברזיל, קנדה, צ'ילה, קולומביה," הוא מספר. "בנוסף, אם בעבר גלי העלייה ממדינות אלו אופיינו במעמד סוציו-אקונומי בינוני-גבוה, הרי שגל העלייה הצפוי יכלול משפחות המשתייכות למעמד סוציו-אקונומי בינוני-נמוך. ולכן, אם בגלי העלייה הקודמים ערים יקרות כדוגמת ירושלים ורעננה או כאלו הנושקות לקו הים כדוגמת תל אביב, נתניה, ראשל"צ, בת ים, אשדוד ואשקלון, היו אטרקטיביות מאוד עבור העולים החדשים והם היו מזוהים איתן, הרי שבמציאות הנוכחית העולים החדשים הם בעלי תקציב נמוך יותר ומחפשים אחר סביבות מגורים חדשות וזולות יותר, באזורי הפריפריה".
"כפי שקרה בעבר, מאז הקמת המדינה ועד היום, לאחר משברים רבים בהיסטוריה התעצם נושא העלייה לישראל בקרב הקהילות היהודיות ברחבי העולם", אומר דן גינגיס, סמנכ"ל שיווק ומכירות אפריקה ישראל מגורים. "כך גם עכשיו, כשאנו בעיצומו של הגל השני של משבר הקורונה, אנו עדים לגל של ישראלים ויהודים רבים המבקשים לחזור הביתה או לעלות לישראל כאשר הקהילות היהודיות שמתעניינות בעלייה הן כבר לא רק ארצות אירופה המסורתיות כדוגמת: צרפת, בלגיה ואנגליה אלא להפתעתנו אנו נתקלים גם בהתעניינות גוברת מצד יהודים המשתייכים למדינות דרום אמריקה ועוד".
הילה פלז, מנהלת השיווק של חברת "בריגה" בריגה הבונה בין השאר את פרוייקט בריגה טאוורס בנתניה, מספרת כי בחודש האחרון יש התעניינות גוברת של יהודים הגרים בחו"ל לרכישת דירה בישראל. "הם אומרים שתמיד ישב להם הרעיון של לרכוש דירה בארץ, אלא שעכשיו הקורונה דחפה אותם לעשות ולרכוש. כך למשל היו לי בחודש האחרון בני זוג מדרום אפריקה שהיו על הקו. הם ראו את הדירה בזום ורכשו אותה ב-6.4 מיליון שקל. יש לי גם רוכשים מאנגליה וצרפת. הרוכש מצרפת חווה את מות אביו ושני אחיו מקורונה. אמר שמעדיף שאם יקרה משהו, נהיה בארץ לקבל את הטיפול הטוב ביותר".
100 דירות נמכרו באילת מאז היציאה מהסגר
היזם מוטי כוזהינוף, מבעלי "מגדל בראשית" בשכונת בבלי, מספר כי הוא חווה התעניינות מישראלים רבים שעזבו את המדינה לפני עשור, מתכננים לעשות כעת עלייה. "גם אם יש להם עסקים בחול, הם מעבירים את המטה שלהם לארץ. כאן הם מרגישים הכי בטוחים".
היזם אבי כראל, אשר בונה את קומפלקס המלונאות והמגורים בראון 42 מעלות באילת מספר כי מאז הקורונה יותר ויותר עסקאות הן של תושבי חוץ. "הקורונה גרמה ליהודים ברחבי העולם, לקחת החלטה לרכישת דירה בארץ. לנו יש מספר רוכשים מצרפת שאוהבים את הים והחליטו לרכוש דירה בקומפלקס שלנו , דירה כזו שיוכלו לנפוש בה, אם יגיע עוד גל לאירופה. ולראייה, באילת נמכרו יותר מ-100 דירות עם היציאה מהסגר. העובדה שיש באילת שדה תעופה בינלאומי עושה בשבילם את ההבדל".