תקופת הקורונה הביאה עמה קשיים חברתיים רבים בעקבות ניתוק ממסגרות ומחיי חברה. אנשים רבים נאלצו להיות מבודדים ולנתק את המרחב הפיזי והחברתי הקיים מחוץ לבית. הריחוק החברתי, הבידוד והסגרים פגעו במדד האושר שלנו. דווקא מהמקום החשוך והבודד הזה שיצרה הקורונה, נמצאה נקודת אור חיובית ש"האירה" את החברה – החשיבות של שייכות לקהילה בשכונה.
"גלידת שטראוס", הקימה במהלך שנת 2021 את מיזם "לב השכונה" שמטרתו להעניק תמיכה וכלים פרקטיים למנהלי קהילה שכונתיים – גברים ונשים שתורמים מזמנם למען השכונה והקהילה בה הם חיים – על מנת לשמח, לחבר ולחזק את התושבים בשכונות בהם הם חיים.
"המטרה – לייצר תנועת אושר קהילתית בשכונה"
"במהלך סגרי הקורונה כולנו היינו מבודדים חברתית, אך ניתן היה להרגיש את נקודת האור שבתוך הבידוד – הקהילה", מספרת מיכל תמרי, מנהלת השיווק של גלידת שטראוס. "הכול התחיל כאשר התחברנו למחקרים בתחום הגלידה, שבוצעו ביותר מ- 30 מדינות ברחבי העולם ובהשתתפות מאות אלפי אנשים, והמסקנה מהם הייתה ברורה: גלידה צורכים ביחד, ותחושת "הביחד" הזאת מעניקה רגעים של אושר. התובנה הזאת הובילה אותנו להקים ולהוביל פרויקט שמטרתו להדגיש ולהעצים את נושא השייכות לקהילה, וכך נולד הרעיון של "לב השכונה" – מיזם חברתי להעלאת מדד האושר בקהילות ובשכונות ברחבי הארץ".
איך החלה הפעילות?
"לאחר שגיבשנו רעיון החלטנו למצוא מנהלי קהילה, אנשים עם לב זהב שמקדישים את זמנם למען הזולת, שאוהבים לעשות טוב לשכנים שלהם מחוץ לשעות העבודה, שמשפיעים לטובה על הסביבה שלהם. גייסנו כ-50 מנהלי ומנהלות קהילה מכל קשת האוכלוסייה, משכונות חרדיות וערביות ועד יישובים קהילתיים, הענקנו להם כלים ורוח גבית ואנו יוצרים להם תשתית לעשייה חיובית".
"פעמים רבות אנשים שעוזרים לזולת מרגישים שהם עושים את הכול לבד ואין להם סיוע או תמיכה להשפיע על הקהילה. הצלחנו לייצר "שבט" של מנהלי ומנהלות קהילה שיושבים יחד, משתפים את הרעיונות שלהם, מסייעים אחד לשני ולא מרגישים שהם לבד במערכה. כך מנהלת קהילה בחיפה יכולה להתייעץ ולדבר עם מנהל קהילה באשקלון, וממש "להפרות" אחת את השני ברעיונות חדשים. המנהלים הקהילתיים שלנו עושים הכול בעצמם - אנחנו רק מעניקים להם את המסגרת ואת ארגז הכלים לעשות זאת".
"השבנו לבני נוער את תחושת השייכות הקהילתית"
את ההשפעות החיוביות של מיזם "לב השכונה" החלו להרגיש כבר בתחילת הפעילות. מנהלי הקהילה, שקיבלו את הרוח הגבית מגלידת שטראוס, השתמשו בארגז הכלים שלהם כדי להפוך את הקהילות השכונתיות שלהם למאושרות יותר. פעילויות חברתיות רבות תחת המיזם החלו למלא שכונות ויישובים ברחבי הארץ במהלך החודשים האחרונים, במטרה שמדד האושר של התושבים באותן קהילות עלה.
איה גורניק, מנהלת קהילה ממשמר השבעה, טוענת שהמקום של מנהלת קהילה, במיוחד בתקופת הקורונה, הוא קריטי וחשוב: "בתקופה מורכבת זו, למנהלת הקהילה יש תפקיד עוד יותר חשוב. בימים אלו, כשרוב התושבים מכונסים בביתם ואנו ממעיטים במפגשים ספונטניים, שימור הקשרים הינו אתגר גדול יותר ודורש חשיבה יצירתית. הפרויקט של גלידת שטראוס הוא מופלא מכמה היבטים: מההיבט של 'למידת עמיתים' ויצירת קשר עם מנהלי קהילה אחרים, מההיבט של יצירת מפגשים עם ערך ועם תוכן משמעותי המחזק את התרומה לקהילה, ומההיבט המקומי שבה השכונה נהנית מהנוכחות של גלידת שטראוס באירועים ופעילויות בתוך הקהילה השכונתית. זוהי יוזמה מבורכת ומוערכת שאני מאמינה שתעודד את הקהילות השכונתיות ותעלה את מדד האושר בקרב התושבים".
מיכל תמרי: "אחת לחודשיים אנחנו מקיימים מפגש בין כל מנהלי ומנהלות הקהילה על מנת להעשיר אותם ולתת להם רעיונות וכלים להמשך. למשל, ארגנו עבורם סדנת צילום בסמארטפון במטרה לייצר פעילות חוצה שכונות הכוללת תערוכת צילום באמצעות המכשיר הנייד, במטרה למשוך בני נוער רבים לפרויקט" היות ולרוב קשה לייצר מעורבות בקרב בני נוער וזו אחת הדרכים לחברם לקהילה.
במהלך שנת 2021 פעילות "לב השכונה" הייתה מגוונת וחצתה מגזרים וקהילות שלמות. מאירועי התרמה למשפחות מעוטות יכולת ועד פעילויות מהנות התורמות לסביבה ולקהילה השכונתית, מנהלי הקהילה של הפרויקט העצימו את תחושת השייכות הקהילתית בקרב השכנים שלהם והצליחו להעלות את מדד האושר בשכונה.
מי יכול להיות להצטרף למיזם "לב השכונה"?
"כל אדם שפעיל בתוך הקהילה ורוצה לעשות טוב למען השכנים שלו מוזמן לקבל מאיתנו תמיכה וארגז כלים כדי לגרום לתושבי השכונה שלו להיות שמחים ומאושרים יותר." אומרת תמרי. "בקבוצת הפייסבוק של מנהלי ומנהלות הקהילה שלנו אפשר למצוא נשים וגברים מכל קצוות האוכלוסייה, בכל רקע ובכל מצב. מה שמאחד את כולם זה הלב הרחב שרוצה לעשות טוב לאחרים והרצון להפוך את סביבת המגורים לשמחה יותר".
"המטרה שלנו היא שבשנה הקרובה נזכה לראות את הלב של "לב השכונה" בכמה שיותר שכונות בישראל, מצפון ועד דרום. אנחנו רוצים להגיע לכמה שיותר קהילות, לתמוך בכמה שיותר מובילים חברתיים ולתת להם כלים להעלות את מדד האושר בקרב תושבי השכונה שלהם".
רוצים לקחת חלק במיזם "לב השכונה" ולהפוך את סביבת המגורים שלכם לשמחה יותר? רוצים להיות "משפיענים", אבל בתוך קהילת השכונה שלכם? הצטרפו לפרויקט והתחילו להעלות את מדד האושר בקהילה.