אכיפה משמעותית

משטרת ישראל משקיעה משאבים ומאמצים רבים לאכוף את עבירת השימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה. היא עושה שימוש בשוטרים סמויים וגלויים, במצלמות, ברחפנים ועוד. כיום, עבירת שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה גוררת בצידה קנס בסך 1000 שקלים עם 8 נקודות חובה במשרד הרישוי.

היקף האיסור

תקנות התעבורה קובעות כי אין לאחוז או להשתמש בטלפון בזמן שהרכב בתנועה בין אם הוא אלא באמצעות דיבורית. התקנות אף אוסרות בנפרד ובמפורש על שליחה וקריאה של מסרונים.

ומה לגבי מענה או חיוג כשהטלפון בדיבורית?

לאחרונה, בהחלטה תקדימית של בית משפט השלום לתעבורה בחיפה נקבע כי נגיעה במסך לצורך מענה או חיוג מהטלפון לא מהווה עבירה וזאת לאור השינויים החקיקתיים שעברה העבירה לאורך השנים, שמהם עולה כי המחוקק לא התכוון לאסור פעולות אלה בזמן נהיגה.

השאלה המתבקשת היא האם פירוש הדבר שמעתה כל עוד הטלפון מונח בדיבורית אני רשאי לענות לשיחה או לחייג ללא חשש שהדבר יתפרש כעבירה? התשובה היא לא! חשוב לדעת שפסיקה של בית משפט שלום אינה  מחייבת או מנחה, ולכן, בהחלט יכול להיות שבמקרה דומה שופט אחר יגיע להכרעה אחרת שלפיה מדובר בעבירה.

עצר אותי שוטר ונתן לי דו"ח, מה עליי לעשות?

כאשר שוטר עוצר אתכם בחשד לביצוע עבירת תנועה בכלל ועבירת שימוש בטלפון בזמן הנהיגה בפרט, הוא ירשום לחובתכם ברירת משפט (דו"ח) בו יתעד את הפרטים הרלוונטיים לביצוע העבירה ובסופו ירשום את תגובתכם לדברים.

שימו לב: לתגובה הראשונית שלכם בדו"ח  יש ערך ראייתי אם בהמשך תבקשו לפתוח את הנושא מול בית המשפט. לכן, לא מומלץ לומר תגובות מתחרטות ומתנצלות שנחשבות להודאה בעבירה. בנוסף, מומלץ לכם לאסוף ראיות שיעזרו לכם להוכיח את טענותיכם, כמו צילום המפגש עם השוטר, צילום הדיבורית, הפרשי הגובה בין הרכב שלכם לבין הרכב של השוטר שלעיתים יכולים להוכיח שכלל לא יכל להבחין בעבירה ממקום מושבו וכדומה.

במידה שאתם סבורים שהשוטר לא מתעד את הדברים כראוי או לא רושם את תגובתכם כפי שהיא אל תחתמו על הדו"ח. שימו לב שכיום המפגש בין שוטר לבין אזרח מתועד במצלמת גוף של השוטר ולכן הקפידו על דבריכם והתנהלותכם מולו.

מה המשמעות של הגשת בקשה להישפט?

על-פי חוק, כל מי שקיבל דו"ח יכול להגיש בקשה להישפט עד 90 יום מהמועד שהומצא לו. במצב כזה, המדינה הופכת את הדו"ח לכתב אישום שמוגש לבית המשפט לתעבורה שבתחום שיפוטו נעברה העבירה.

בבית המשפט לתעבורה קמה לבעל הדו"ח הזכות להוכיח את חפותו ובכלל זה לחקור את השוטר שנתן את הדו"ח, להעיד על שקרה ואף להביא לבית המשפט ראיות מטעמו. בסופו של תהליך בית המשפט יקבע האם הוא מקבל את עמדת המדינה להתקיימות העבירה מעבר לכל ספק סביר או לחילופין הוא סבור שקיים לכל הפחות ספק סביר בגרסתה, מצב שיוביל לזיכוי הנהג מהמיוחס לו בכתב האישום.

 

עו
עו"ד חזי כהן|צילום: צילום עצמי

אם ירשיעו אותי בבית המשפט מה עתיד להתרחש?

חשוב לדעת כי במידה שתורשעו במיוחס לכם בית המשפט אינו כפוף לקנס הראשוני שקיבלתם מהשוטר. לבית המשפט יש סמכות להחליט על כל עונש שלדעתו יהיה הולם, הכל תוך התחשבות בנסיבות ביצוע העבירה, ותק הנהיגה של הנהג ועברו התעבורתי.


למה להסתייע בעורך-דין?

עורך-דין העוסק בתעבורה יכול להצביע בפני בית המשפט על בעיות ראייתיות המעלות ספק בגרסת המדינה באופן שיוביל לזיכוי מהעבירה המיוחסת לכם או לחילופין להוביל את המדינה להגיע איתכם להסדר טיעון בעבירה מקלה יותר שתחסוך לכם רישום של 8 נקודות.

חשוב לדעת שבבית משפט יש דרך מסוימת הקבועה בחוק לצורך הבאת ראיות וחקירת עדים. בכדי שתוכלו להציג את הראיות בצורה נכונה ומיטבית שבסופו של יום תשכנע את בית המשפט בצדקתכם או לחילופין תוביל את המדינה להגיע אתכם להסדר טיעון מקל, רצוי והכרחי להגיע לדיון בבית המשפט עם עורך-דין שעוסק בתעבורה. 

מה המשמעות של נקודות חובה במשרד הרישוי?

צבירת נקודות במשרד הרישוי עלולה לחייב אתכם לעבור אמצעי תיקון כמו קורסים בנהיגה נכונה בסיסית ומתקדמת או להוביל לפסילת רישיון נהיגה, חובה לעבור בחינה עיונית (תאוריה) ולעיתים אף מעשית (טסט). במצבים מסוימים אף תישלחו למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) כדי לבדוק האם אתם כשירים לנהיגה.

עו"ד חזי כהן עוסק בדיני תעבורה ובייצוג בעבירת טלפון נייד

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל