ישראל נמצאת בעיצומו של משבר חסר תקדים בתחום בטיחות העובדים. בשנת 2019 נהרגו 84 אנשים בתאונות עבודה – המספר הגבוה ביותר מאז שנת 2000.

על פי החוק והפסיקה מעסיקים אחראים לבטיחות עובדיהם. אחריות זו כוללת את הדרישה לספק להם סביבת עבודה בטוחה, שיטת עבודה נכונה, אמצעי מיגון, הדרכות מתאימות, פיקוח הולם ועוד.

חובת הזהירות שמוטלת על מעסיקים משתנה בהתאם לחומרת הסיכון אליו נחשף העובד. ככל שהסיכון נסתר וחמור יותר, או שמדובר בעובד חדש ובלתי מנוסה, כך גדל היקף האחריות.

באילו הליכים ניתן לנקוט לאחר פגיעה בעבודה? מתי, אם בכלל, יוטל על עובד אשם תורם?

עו"ד עבד עודה העוסק בייצוג נפגעי תאונות עבודה השיב לשאלות הגולשים. צפו בשידור >>>

 

דפנה שאלה: אני עובדת כמזכירה במשרד רואי חשבון. באחת המשמרות עליתי במדרגות הבניין, החלקתי ושברתי את היד. אני לא אוכל לחזור לעבוד עד שהיד תחלים. מול מי להגיש תביעה כדי לקבל פיצוי?

הרובד הראשון של הפיצוי אמור להיות מהמוסד לביטוח לאומי, כאשר את מגישה תביעה לקבלת דמי פגיעה בעבור שלושת החודשים שבהם תהיי בבית, במקסימום 91 ימים, ולאחר מכן להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות על מנת לברר האם נגרמה לך נכות צמיתה.

הרובד השני הוא תביעה נגד בעל המקרקעין או נגד המעסיק ככל שיש פגם כלשהו במדרגות בהם נפלת או ככל שהנפילה נגרמה כתוצאה ממפגע כלשהו במדרגות.

גדי שאל: אני עובד בבית קפה. לפני שבוע מזגתי מיץ קר לכוס שבדיוק יצאה מהמדיח והיא התפוצצה בגלל הפרשי הטמפרטורה. נגרמה לי חתך משמעותי ביד מאחת הזכוכיות, ככל הנראה תישאר צלקת. האם יש לי עילת תביעה נגד המעסיק?

מקום שבו אתה עובד בעבודה שיש בצדה סיכון אזי האחריות של המעסיק לצמצם כמה שיותר את הסיכון שאליו אתה נחשף. ככל שהמעסיק העסיק אותך בסביבת עבודה לא בטוחה או שהיה צריך לתת לך כפפות מתאימות, או שהיה צריך להנהיג שיטת עבודה שהיא יותר נכונה, כי אז תחול אחריות על המעסיק ותהיה זכאי לפיצוי מהמעסיק בגין הנזק שנגרם לך.

אלון שאל: לפני כחצי שנה השתתפתי ביום כיף שארגנו אצלנו בעבודה. במהלך פעילות של רכיבה על סוסים נפלתי ומאז אני סובל מכאבים בגב ואובחנה אצלי פריצת דיסק. האם מדובר בתאונת עבודה?

התשובה היא כי מקום שבו אתה נמצא באכסניה של העבודה. בין אם אתה נמצא בטיול במסגרת העבודה, בין אם אתה נמצא בהשתלמות במסגרת העבודה כי אז הדבר יחשב כתאונה שאירעה במהלך העבודה והביטוח הלאומי אמור להכיר בתאונה כתאונת עבודה ולשלם לך את התגמולים המגיעים לך בהתאם לחוק.

מירה שאלה: בעקבות ביקורת שנערכה במקום העבודה שלי נכנסתי ללחץ נפשי שבא לידי ביטוי בכאבי ראש עזים שלפעמים לא מאפשרים לי לתפקד. האם המצב שלי יכול להיות מוגדר כפגיעה בעבודה?

ברור שבנסיבות כאלה סביר להניח שככל שיעלה בידך להוכיח כי הלחץ הנפשי נגרם כתוצאה או במהלך פעילות כלשהי במסגרת העבודה כי אז הפגיעה הנפשית שנגרמה לך תוכר כפגיעה במסגרת העבודה. אולם, הביטוח הלאומי יכול להערים קשיים ועל כן יש מקום לפעול אל מול עורך דין המומחה בתחום בניסיון למצות את הזכויות עד הסוף.

לוי שאל: בדרך חזרה מהעבודה הביתה הקפצתי את אחד העובדים לביתו ועברנו תאונת דרכים. האם אני זכאי לקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי?  

מקום בו אתה היית בדרך מהעבודה הביתה ונסעת במסלול הרגיל בו אתה נוסע מדי יום ביומו כי אז הפגיעה תוכר כפגיעה בעבודה. מקום בו הייתה סטייה ניכרת ואתה פנית למקום שאליו אתה לא פונה בדרך כלל כאשר אתה חוזר הביתה מהעבודה הביתה כי אז האירוע לא יוכר כתאונת עבודה מאחר וחלה סטייה ניכרת במסלול.

דודו שאל: אני טבח בבית מלון עשרות שנים ונדרש לקלוף המון ירקות ופירות מידי יום. האם נזק שנגרם לשורש כף היד יכול להיחשב פגיעה בעבודה?

במקרים רבים כאשר אנחנו עובדים בעבודה שחוזרת על עצמה, דפוס הפעולה בה חוזר על עצמו וגורם לפגיעות זעירות באיבר בו אנחנו עובדים, במקרה זה כף היד, כי אז יכול להיות שבמקרה כזה האירוע או הפגיעה תוכר כפגיעה בעבודה כתוצאה ממנגנון המיקרוטראומה – שזה פגיעות זעירות שחוזרות על עצמן והופכות לפגיעה משמעותית, ולכן סביר להניח שבמקרה כזה יש סיכוי טוב שהפגיעה תיחשב כפגיעה בעבודה.

טלי שאלה: אני עובדת כגרפיקאית בבית דפוס. התבקשתי על ידי המנהלת להעביר כמות גדולה של ספרים למחסן ונפגעתי בגב. מדובר במשימה חריגה שלא הייתה חלק מהתפקיד שלי. היא טוענת שלא מדובר בתאונת עבודה ושהיא לא אחראית כי הייתי צריכה להשתמש בעגלה שהייתה במקום. יש לי קייס נגדה?

כמובן שיש לך קייס נגדה. מקום שבו המעסיק ביקש ממך לבצע עבודה שאת לא רגילה לבצע ומהווה משהו חריג בעבודה ולא קיבלת עליו הדרכה קודם לכן ולא התבקשת לבצע את העבודה באמצעות עגלה, הגם שיש עגלה במקום והיית לכאורה צריכה לעשות את אותה עבודה באמצעות אותה עגלה אך לא אמרו לך להשתמש בה, כי אז יש לך עילת תביעה מצוינת כנגד המעסיק. 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל