לפני מספר חודשים נלי דייבוך אובחנה עם אנדומטריוזיס, מחלה גינקולוגית כרונית דלקתית שגורמת לכאבי אגן חמורים. "אנדומטריוזיס היא מחלה שתוקפת בעיקר נשים בגיל הפוריות", מסביר ד"ר יובל קאופמן, מנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס במרכזים רפואיים כרמל ולין,  מנתח בכיר ואחראי תחום אנדומטריוזיס ב"נגה מדיקל" ואחראי תחום אנדומטריוזיס ב"נגה מדיקל" ברשת אסותא. "מדובר במצב לא תקין שבו תאים הדומים לתאי רירית הרחם (אנדומטריום) נמצאים מחוץ לחלל הרחם - בעיקר בבטן התחתונה ובאגן. הדבר עלול להוביל לדלקת חמורה ויכול לגרום להידבקויות בין אברים באגן, להוביל להופעת ציסטה בשחלה ולבעיות נוספות. הסימפטומים מתבטאים בעיקר בתקופת הווסת והביוץ, אך הם עלולים להימשך לאורך כל החודש. כמו כן, האישה עלולה לסבול מכאבים בעת קיום יחסי מין, כאבי אגן קשים, בעיות בעיכול, עייפות כרונית, בעיות בדרכי השתן ועוד".

"ישנם סוגים שונים של אנדומטריוזיס המופיעים בדרגת חומרה שונה", הוא מוסיף, "יש נגעים שטחיים שגורמים לכאבים ולהידבקויות, יש ציסטות שחלתיות ויש נגעים עמוקים שחודרים לעומק הרקמות ומסוגלים גם לערב את מערכת העיכול, השתן והעצבים. כמו כן, המחלה עלולה לפגוע בפוריות בקרב כ 30 – 50 אחוז מהנשים הסובלות מהמחלה. בקרב נשים הסובלות מכאבי אגן כרוניים הסיבה תהיה אנדומטריוזיס במעל 60 אחוזים מהמקרים".

נלי דייבוך (צילום: פרטי)
"שאיפה אחת – זה כל מה שהייתי צריכה כדי להירגע". נלי דייבוך|צילום: פרטי

בחזרה לנלי, לאחר אבחון המחלה, נלי נשלחה לבצע סדרה של בדיקות, ולאחריהן הוחלט על ניתוח שנועד לטפל במוקדי הדלקת ובהידבקויות האיברים שנגרמו. אולם, גם לאחר הפרוצדורה הפולשנית, היא המשיכה לסבול מאותם כאבים מטרידים. "המומחים הסבירו לי שהאגן למעשה מלא בהידבקויות שבהן לא ניתן לטפל, מה שבפועל אומר שכנראה אמשיך לסבול מכאבים כל חיי", היא נזכרת.

בתוך כך, כשהיא מתוסכלת ומיואשת מהמצב, נלי פנתה למרפאת כאב. "המומחים הסבירו לי שכדורים נרקוטיים בהם הייתי משתמשת עלולים לגרום לבעיות שונות ולהתמכרות. כשהרופאה שם הציעה שאשתמש בקנאביס רפואי קצת חששתי, כי מעולם לא עישנתי. אבל באותה נקודה נמאס לי כבר מכל הכדורים הלא יעילים שנטלתי, והחלטתי לנסות".

הרגע שבו כל "משקולת" הכאב נעלמה

כיום נלי משתמשת בשמן, בתפרחת לעישון ובמשאף קנאביס – Air by Syqe®. "מדובר בכלי כל כך נוח שמונע התעסקות מיותרת. אתמול בלילה למשל, היה לי התקף של כאב, ובעלי הביא לי את המשאף. שאיפה אחת – זה כל מה שהייתי צריכה כדי להירגע. לא צריך לחמם, המשאף פשוט ומוכן לשימוש", היא מספרת ומוסיפה: "אני משתמשת גם בשמן, כי הוא נוגד דלקת ומשפיע על הדלקת לטווח הרחוק. התפרחת לעומת זאת משמשת אותי בזמנים שבהם אני לא ממהרת ויש לי יותר זמן להתעסק בהכנה. היום אני יכולה להגיד שהודות לקנאביס הרפואי כל 'משקולת' הכאב נעלמה וזה נותן לי סיבה לקום בבוקר עם חיוך".

"מחקר שבוצע באוסטרליה ב-2019 בחן שיטות שונות של טיפול עצמי למחלה בקרב נשים עם אנדומטריוזיס", מספר ד"ר קאופמן, "תוצאות המחקר הראו כי נשים שניסו שיטות שונות הצביעו על יתרון משמעותי לקנאביס הרפואי, שהיה לדעתן היעיל ביותר מבין השיטות לטיפול עצמי. הממצא אינו מפתיע אותי משום שאכן מדובר בצמח עם פוטנציאל גדול. לקנאביס הרפואי יש המון חומרים פעילים. החשובים שביניהם נקראים 'קנאבינואידים' (כגון THC ו-CBD), והאפקט המשולב שלהם כולל הפחתת מצבים דלקתיים, הפחתת כאב ושיפור בתופעות נלוות כגון חרדה, דכאון והפרעות שינה. מחקרים בחיות מראים שלצמח יש גם פוטנציאל לטיפול במחלה עצמה על ידי הפחתת הדלקת ומניעת שגשוג תאי האנדומטריוזיס והתקדמות של המחלה.

ד
"נשים שניסו שיטות שונות הצביעו על יתרון משמעותי לקנאביס הרפואי". ד"ר יובל קאופמן|צילום: פרטי

"אפשר לצרוך את הקנאביס במספר דרכים כולל עישון, אידוי ושמן", הוא מציין, "ולאחרונה יצא לשוק משאף סאיקי, המתאים למי שמעוניין להימנע מעישון הקנאביס. זוהי ללא ספק טכנולוגיה פורצת דרך המאפשרת שליטה על התפקוד היומי של המטופל. המשאף כולל מחסנית ובה יש מנות מדודות ואחידות של קנאביס, והטכנולוגיה מאפשרת הגעה ישירות של החומר לסימפונות של הריאות ובמינונים נמוכים. מעבר לכך, הוא נוח מאוד לשימוש, לא מצריך התעסקות ומכיוון שאין צורך לבלוע אותו, הוא גורם לפחות תופעות לוואי וגם לא משפיע על הכבד במקרה שקיים שימוש בתרופות נוספות".

דרכי הטיפול המקובלות לאנדומטריוזיס

מלבד הקנאביס הרפואי, ישנן מגוון דרכי טיפול מקובלות למחלת אנדומטריוזיס, המתבססות בעיקר על פתרונות ניתוחיים או תרופתיים. "התרופות כוללות למשל אופציות הורמונליות כמו גלולות פרוגסטרון, שמטרתן היא לגרום לנגעים להיות פחות פעילים", מסביר ד"ר קאופמן. "הניתוח, לעומת זאת, נעשה בשיטת לפרוסקופיה – זהו ניתוח זעיר פולשני במהלכו חודרים דרך הבטן עם מצלמה זעירה וכלי ניתוח ייעודיים, על מנת להפריד את ההידבקויות, להוציא את הנגעים/הציסטות ולבצע פעולות כירורגיות שונות בהתאם לנדרש".

מעבר לכך, ישנם פתרונות נלווים שעשויים להפחית את עוצמת הכאב: פיזיותרפיה, תזונה, מרפאת כאב ורפואה משלימה לרבות שיטות כמו דיקור.

* בהתאם להתוויות המאושרות ע"י משרד הבריאות. השימוש במשאף מותנה בהמלצת רופא וברישיון לשימוש בקנאביס רפואי בהתאם לדרישות הדין. אין באמור משום המלצה רפואית.