בישראל חיים כ-150,000 בני הגיל השלישי המאובחנים עם סוגים שונים של דמנציה ובעברית שטיון. מדובר באחד מהמצבים הכרוניים הקשים ביותר והשלכותיו על אורח החיים והתפקודים החיוניים עשויות להיות הרסניות. המאפיין העיקרי של המחלה הוא ירידה בתפקודים הקוגניטיביים. פגיעה בזיכרון, בריכוז ובמיומנויות התקשורתיות ולעתים גם מלווה בשינויים קיצוניים במצב הרוח וברגזנות. למרבה הצער, 10% מאוכלוסיית הגיל השלישי (בגילאי 65 ומעלה) תלקה בדמנציה, במידת חומרה כזו או אחרת וישנם גם אחוזים בודדים שעשויים ללקות בה בגיל צעיר.

מחלה חשוכת מרפא

נכון להיום, דמנציה נחשבת למחלה חשוכת מרפא. על אף שעדיין אין טיפול שמאפשר את מיגור המחלה, יוזמה חדשה עשויה לשפר דרמטית את איכות חייהם של החולים ושל המעגל הקרוב שלהם. עמותת עמדא למען חולי אלצהיימר, דמנציה ובני משפחתם, משלבת כיום כוחות עם חברת הקנאביס בטר ((better.

נתי בלום, מנכ"לית עמותת עמדא, משתפת בההישגים המרגשים והתקווה הגדולה שהטיפול בקנאביס עשוי להעניק לעשרות אלפי משפחות. "הדמנציה היא למעשה שם כולל לשורה של מחלות מוח ניווניות בהן, קרויצפלד-יעקב או דמנציה וסקולרית, כשאלצהיימר היא הנפוצה מכולן. נכון להיום, משרד  הבריאות עוד לא הכיר בדמנציה ואלצהיימר כהתוויות שמזכות ברשיון לקנאביס רפואי. המטופלים שמשתתפים כיום ביוזמה קיבלו רישיון עבור התוויות אחרות מהן הם סובלים כמו: כאבים כרוניים או דלקות מפרקים. רשמנו כבר לא מעט הצלחות עם הטיפול בקנאביס, אבל אנחנו תמיד שומרים על אופטימיות זהירה. בסופו של דבר לא מדובר בתרופת קסם ולפעמים התוצאות עלולות להיות גם הפוכות. היו מקרים שמטופלים נעשו ישנוניים, או מכונסים יותר בעצמם. חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולהתאים את הטיפול הנכון בזמן".

איך מנגישים את הטיפול לאוכלוסייה המבוגרת?

"זה באמת עשוי להיות לעתים אתגר לא פשוט. רוב בני אוכלוסיית הגיל השלישי חוששים להתנסות בקנאביס ורוב הידע שלהם הוא סטיגמטי. לכן, חשוב לשתף בתהליך הזה את בני המשפחה. המעגל הקרוב של האדם הדמנטי משחק תפקיד קריטי בטיפול. לרוב, הם מוצאים את עצמם מלווים את האדם בכל תחומי החיים ולעתים המחלה גובה מחיר כבד. ההתדרדרות של המחלה נמשכת בממוצע כ-8 שנים ובני המשפחה רואים כיצד האדם היקר להם מאבד ברוב המקרים, את התפקודים הבסיסיים ביותר לנגד עיניהם, עד למצב סיעודי מוחלט. לכן, ההקלה בתסמינים היא לא רק לרווחת המטופל, אלא משפרת גם את איכות החיים של המטפלים בו.

איך הטיפול מסייע לחולי הדמנציה?

"בסופו של דבר, הקנאביס הוא לא תרופה לדמנציה וחשוב להבהיר זאת. אבל הוא מספק הקלה למגוון רחב של סימפטומים מרכזיים במחלה. אותם הסימפטומים מקשים מאוד על התפקוד ועלולים גם להחמיר את מצב החולה.  חוסר תיאבון, למשל, הוא מאפיין מובהק של דמנציה. בני משפחה רבים משתפים כי הם מתקשים מאוד לגרום לחולים לאכול ולעתים זה מגיע למצבים מסוכנים. יש מקרים של שוטטות, אדם שפשוט עוזב את הבית ברגע אחד של חוסר תשומת לב. בעיות שינה הן גם מאוד נפוצות. רובנו יודעים שקנאביס עוזר לשיפור התיאבון ולשינה טובה. הבחנו שגם באיזון מצב הרוח ושיפור הריכוז, היה לטיפול בקנאביס השפעה חיובית בקרב רבים. זה הבסיס לשיתוף הפעולה עם בטר ((better. כדי שהטיפול הזה באמת יעבוד בצורה היעילה ביותר, חשוב שיהיה ליווי צמוד כדי להתאים במדויק את הזנים ולשלוט במינון. כאן בדיוק מריו נכנס לתמונה".

מריו חילו הוא אח, בעלים של חב' מור מדיקל, בחצי השנה האחרונה, הוא החל ללוות מטופלים דמנטיים באופן צמוד ומסייע להם למצות את המיטב מהטיפול בקנאביס. "חשוב לזכור שלא תמיד אפשר לתקשר עם החולה הדמנטי ולכן הקשר עם קרובי המשפחה המטפלים הוא קריטי", מתאר מריו. "אני עד מדי יום להשפעות של הקנאביס על איכות החיים שלהם וושל בני המשפחה. הם אוכלים יותר טוב, ישנים יותר טוב, במצב רוח טוב. אני זוכה גם לסייע לאבא שלי שמתמודד עם המחלה ורואה את ההשפעות".

ספר על לווי בני הגיל השלישי שסובלים מהמחלה

"הבעיה שהיום הנגישות לידע אודות קנאביס לציבור הוא מוגבל מאוד, בטח כשזה מגיע להתאמת זנים. להגיד 'קנאביס' זה כמו להגיד 'אנטיביוטיקה', יש הרבה סוגים ולא כולם מתאימים לאותם מצבים. אנחנו מספקים קנאביס שהוא עשיר ב-CBD, עם מינימום השפעה מטשטשת וסיכון לחרדה. המאפיינים האלו הופכים אותו אידיאליים לדמנציה. הם גם עוזרים לנו להנגיש למטופלים את הקנאביס ולשבור את הסטיגמה שנוצרה לו. כשה-THC הוא לא משמעותי, קל יותר לבלוע את זה. אנחנו בונים תוכנית טיפול ומלווים אותו באופן שוטף. במשך הזמן, אנחנו בוחנים אם וכיצד להעלות את המינונים במידת הצורך.

אני מלווה מטופלים כבר משנת 2012 ומתאים זנים למגוון רחב של התוויות. אני מכיר היטב את ההשפעות של הקנאביס. לכן, זה מאוד מתסכל לדעת שיש פתרון כל כך חשוב בארגז הכלים שלנו ואי אפשר לטפל בו. את היתרונות למטופלי דמנציה גילינו דרך מטופלים שקיבלו את הטיפול להתוויות אחרות. כשראינו שזה עוזר, התחלנו לספק את הליווי, אבל עדיין מדובר במספרים קטנים. לא ברור לי מדוע ההכנסה של ההתוויה הזו לוקחת כל כך הרבה זמן. למרבה הצער נוהל משרד הבריאות משתנה כל כמה שנים. ההתוויה האחרונה שנכנסה היא האוטיזם ואני מקווה שדמנציה היא הבאה בתור", הוא מוסיף.

"חשוב שייערכו עוד מחקרים טובים בתחום", מוסיפה בלום. "ככל שיהיו לנו יותר נתונים ונוכל לשחזר את ההצלחות, נוכל לדייק את הטיפול והסיכוי שדמנציה תיכנס כהתוויה רשמית יגדל. אני ממליצה בחום לפנות לקבלת ייעוץ איך לקדם את התהליך.  וליישם אותו בצורה הטובה ביותר. השיפור בחיי המשפחה כולה יכול להיות משמעותי מאוד".

 **בשלישי הבא, ה - 4.5.2021, תיערך הרצאת זום פתוחה לקהל הרחב בנושא דמנציה, אלצהיימר וטיפול באמצעות קנאביס רפואי. ההצראה תיערך בין השעות 19:30-20:30 בשילוב של מומחים מטעם חברת בטר (better) ועמותת עמד"א.

ד"ר נתי בלום - מנכ"לית עמותת עמד"א – סקירת מחקרים בתחום וחשיבות התמיכה והלווי של בני המשפחה בתהליך הטיפול.

דניאל בוקרא - מומחית בריאות ציבור, מנהלת מחלקת בריאות הציבור חב' בטר (better) – על שיתוף הפעולה בין העמותה לבטר והקו החם למטופלים ובני משפחה.

מריו חילו – אח מוסמך, מומחה לטיפול בקנאביס לגיל ה-3 ומלווה משפחות מטופלים - על הטיפול בקנביס ומטופלי דמנציה -השפעות,דעות קדומות, ליווי ותמיכה, הנפקת רישיון -איך? / אילו מוצרים משתמשים?