בעבר תרבות חיי הלילה בירושלים הייתה פעילה ועשירה בתוכן לא פחות מתל אביב. בתקופת הניינטיז, עד האינתיפאדה השניה, מועדונים כמו האומן 17 הצליחו להביא בליינים מכל הארץ. לאחר המהומות לא מעט עסקים בארץ נסגרו, וכך גם דעכה לה סצנת חיי הלילה בבירה. אבל בשנים האחרונות זה מרגיש שהסצנה הירושלמית מתעוררת ובעיקר בגלל יזמות עצמאית של החבר'ה המקומיים שהבינו שיש להם מה להציע לקהל הישראלי.
"הסאבלט הוא בעצם תופעה, אנחנו באים למקום נטוש ומנסים להשמיש אותו", מספר יהודה מאיר "מהתלתליסטים" בשיחה ל-mako. "זה לא אומר לפתוח מקום ולהגיד לאנשים 'בואו תעשו מה שאתם רוצים פה', אנחנו יוצרים מרחב תרבותי במקום שהוא לא צפוי".
איזה סאבלט זה כבר שלכם?
"שני. בפעם הקודמת השתלטנו על מסעדה נטושה, במרכז ירושלים. היה לנו 400 מטר".
בטח מיוחדת הפעם הראשונה.
"המקום היה נטוש כבר 15 שנה. הכניסה הראשונה שלנו הייתה ממש כמו פריצה, דרך חנות שנמצאת ליד. מישהו אמר לנו 'בואו, אני יכול להכניס אתכם'. נכנסנו, צילמנו, דיברנו עם הבעלים והוא זרם איתנו. אחר כך כבר צבענו הכל בורוד ועשינו שם תערוכות, מסיבות והופעות משוגעות".
אתם מרגישים הבדל מהסאבלט הקודם שהיה יותר מחתרתי?
"הפעם זה כבר במקום הרבה יותר גדול, ניהלנו משא ומתן מול רמי לוי שהמתחם שייך לו. המשא ומתן היה הרבה יותר עסקי".
איך התמודדתם עם זה?
"אני חושב שהדבר שהכי 'פיתה' אותו היה ההתחדשות העירונית. הסאבלט הקודם היה במסעדה שנטושה כבר 15 שנה, ואחרי שיצאנו משם מיד באו ושכרו את המקום. היום זה הוסטל שעובד חזק מאוד בעיר".
סוג של תמ"א.
"בדיוק. בגלל זה הוא מסתכל ואומר מעניין מה יכול לצאת מפה".
היו מספר גופים שעזרו להרים את הפרויקט, ביניהם עיריית ירושלים ובירה מכבי שהיא שותפה לדרך של קבוצת "התלתליסטים". כידוע, בירה מכבי שזכתה לתואר "הבירה האלטרנטיבית", תומכת באופן קבוע בפרויקטים אוונגרדים, באומנות עכשווית ועוזרת בפיתוח פלטפורמות בילוי ותרבות בקרב האמנים המקומיים. "לרוב הקהל שלנו נרתע כשהוא רואה אירוע ממומן, אבל עם מכבי זה אחרת", מספר התלתליסט.
בין האמנים שהגיעו להופיע עד כה בסאבלט אפשר למצוא את רד אקסס האדירים שעושים חיל בחו"ל, זהבה בן האהובה, שבשנים האחרונות הפכה לאייקון חוצה תרבויות. גם אמנים עם שמות קטנים יותר, שמוכרים בעיקר בסצנה, מקבלים במה בסאבלט - מארק אליהו, סיסטם עלי, רותם מור ועוד.
יהודה מספר שבמתחם מתקיימים גם בכורות של סרטים, הופעות, אבל מודה שגולת הכותרת היא המסיבות של חמישי, שמתקיימות בלובי "שהופך לרחבת מסיבה אחת גדולה".
ואיך האזור עובד באופן כללי?
יש לו פוטנציאל די גדול. יש פה בית ספר לקולנוע, יש את ניסן נתיב וגם הופעות מדי פעם של זמרים אבל היה חסר משהו שיביא את המסה של הקהל, אפשר לומר ששמנו את תלפיות על המפה. הבאנו קהל ירושלמי, קהל תל אביבי".
בקשר לקהל, אתם מכוונים גם לאנשים מחוץ לירושלים?
"לגמרי. 30% או 40% מהקהל שלנו מגיע מתל אביב".
מספר יפה, בדרך כלל תל אביבים לא אוהבים לצאת מהקוביה שלהם.
"נכון, אבל אם יש אירוע מגניב אז מספיק שמישהו מוציא אוטו, לוקח איתו 4 חברים ואומר להם 'בואו למסע מוטרף בירושלים'. ויש לנו גם שאטלים באירועים הגדולים שלוקחים מתל אביב ומחזירים לתל אביב".
האירועים הקרובים של הסאבלט
>> שלוש מציגים: "דוקטור ג'קיל, מיסטר הייד". הלהקה הירושלמית בערב מיוחד עם שתי הופעות בשני בסגנונות שונים, הופעת ישיבה ומופע פאנק ניוז ואלקטרוניקה. יום רביעי הקרוב, 28 באוגוסט.
>> א פאשן מומנט ביפור ווי קלוז. לילה אופנתי במיוחד עם 2 דיג'ייז ועשרות אורחים מפתיעים. יום חמישי הקרוב, 29 באוגוסט.
סאבלט מבית "התלתליסטים". הפרסה 3, ירושלים