אדם עושה סקי (צילום: mako)
אדם עושה סקי|צילום: mako

בחלק א' של המאמר על מקצועות השלג והקרח, נסקרו מקצועות הסקי והקפיצות. בחלק ב' של המאמר על ספורט החורף, נסקור את מקצועות ההחלקה, הביאתלון, שליחים ועוד.

החלקה מהירה - Speed Skating

משפחת ענפי החורף מתחלקת לענפים המתקיימים באולמות ולענפים המתקיימים בחוץ.אחד הענפים המלהיבים ביותר הוא ענף ההחלקה המהירה על הקרח. בענף זה מגיע הספורטאי למהירויות הגבוהות ביותר, מבלי להזדקק לאמצעים מכניים.מרחקי הריצה הנהוגים הם 500 מטר עד 10,000 מטר. ענף ההחלקה המהירה מתחלק לשני סוגי מסלולים, האחד - מסלול ארוך (400 מטר, בדומה למסלול אולימפי בא"ק) ומסלול קצר - Short Track. מקורו של ספורט ההחלקה המהירה, בדומה לענפי חורף אחרים, הוא בפיתוח אמצעי ניידות לחציית ערבות הקרח הקפואות. השימוש בנעליים עם להבים כאמצעי תעבורה החל כבר במחצית המאה ה- 13.

החל משנת 1997 משתמשים הרצים בנעליים מיוחדות (Clap) אשר מאפשרות את הרמת העקב מבלי לנתק את הלהב מן המשטח (שלא כמו נעלי ההחלקה בריקוד על הקרח שם הלהב מחובר ישירות לנעל ללא אפשרות תנועה). מעבר לנעליים מסוג זה גרם לשיפור עצום במהירות ההחלקה וכיום מסוגלים הספורטאים להגיע לפרקים למהירות של כ- 60 קמ"ש רק לשם השוואה, המהירות הממוצעת של ריצת 100 מטר הנמשכת 10 שניות היא 36 קמ"ש. המהירות הממוצעת של שיא העולם בהחלקה מהירה למרחק 10,000 מטר לגברים היא 46 קמ"ש.

במשחקים האולימפיים קיימים 12 מקצועות החלקה מהירה, 6 לגברים ו- 6 לנשים. גברים: 500, 1000, 1500, 5,000, 10,000 ומירוץ קבוצתי למרחק 3,200 מטר.

נשים: 500, 1000, 1500, 3,000, 5,000 ומירוץ קבוצתי למרחק 2,400 מטר.

המירוצים נערכים בזוגות כאשר בכל סיבוב מחליפים המחליקים מקום על גבי המשטח.החילוף נעשה בתחום ההחלפה שנמצא בחלקו הישר של המסלול. כל המרחקים, פרט ל-500 מטר, מבוצעים פעם אחת בלבד. המרוץ ל- 500 מטר מבוצע פעמיים באותו יום והמנצח הוא זה בעל סכום הזמנים הקטן ביותר.

במירוץ הקבוצתי משתתפים 3 רצים בכל קבוצה. הקבוצות מזנקות ממקומות שונים במסלול.זמנה של הקבוצה נקבע כאשר הרץ האחרון חוצה את קו הגמר.

Short Track

ענף זה נהפך לאולימפי רק בשנת 1992 במשחקי החורף של אלברטוויל. משטח ההחלקה דומה בגודלו למשטח הוקי קרח. בניגוד להחלקה המהירה במסלול הארוך, שם מתבצעת התחרות בזוגות, במסלול הקצר מתבצעת התחרות ברביעיות או בשישיות.מרחקי התחרות הם: גברים - 500, 1000, 1500 ו- 5,000 מטר מרוץ שליחים, נשים - 500, 1000, 1500 ו- 3,000 מרוץ שליחים. טכניקת ההחלקה שונה מזו הנהוגה במסלול הארוך. בהחלקה במסלול הקצר מניחים הרצים את ידם על גבי משטח ההחלקה בקשתות על מנת להתגבר על הכוח הצנטריפוגלי.

ביאתלון

אחד מענפי הסבולת הקשים ביותר בספורט. שילוב של סבולת אירובית, סבולת שרירית, כוח ודיוק. ביאתלון מורכב מהחלקה בסגנון חופשי על גבי השלג (קרוס-קאונטרי ולא החלקה במורד בדומה לסקי האלפיני) וירי ברובה למטרות במרחק 50 מטרים.משקלו של הרובה הוא לפחות 3.5 ק"ג וטעינת הכדורים נעשית באופן ידני. הענף נגזר מהימים בהם הציד לא נערך בין המעברים של מרכזי הקניות הגדולים אלא בסביבה קצת יותר קשה ופחות ידידותית - ערבות השלג הצפוניות.

תחרות הביאתלון נערכת על פני מסלול היקפי שאורכו בין 2 ל- 4 ק"מ. בסך-הכל נהוגים 10 מקצועות אולימפיים, 5 לגברים ו- 5 לנשים.

אישי: המירוץ הוותיק ביותר בתולדות הביאתלון. הגברים מבצעים 5 הקפות של המסלול ויורים 4 מקבצים של 5 כדורים. המסלול מאופיין בעליות ובירידות בהפרשי גובה של 600 עד 750 מטר. משך הזמן בין ירייה לירייה עומד על כ- 15 שניות. החטאת המטרה גוררת בעקבותיה תוספת זמן של דקה אחת לזמן הביצוע הכולל. פרק הזמן בו מסיימים הגברים מסלול של 20 ק"מ הוא 53-55 דקות (ללא ענישה או ענישה גבולית של דקה). הנשים מסיימות מרחק של 15 ק"מ בזמן של 46 דקות לערך.

ספרינט: המרחק לגברים הוא 10 ק"מ והמרחק לנשים עומד על 7.5 ק"מ. המתחרים מזנקים בדבוקה של 30 ונעים על פני מסלול המאופיין בהפרשי גובה של 300-450 מטר. במהלך התחרות יורים המשתתפים בשני מקבצי ירי במצב שכיבה ל- 5 מטרות.החטאה של המטרה גוררת אחריה עונש ריצה של 150 מטר המבוצעים בלולאה. זמן הביצוע של המסלול (ללא ענישה) הוא כ- 27 דקות (קרוב לשיא העולם בריצת 10 ק"מ על מסלול).

רדיפה: תחרות למרחק 12.5 ק"מ לגברים ו- 10 ק"מ לנשים.בתחרות משתתפים 60 הספורטאים הטובים ביותר שהתחרו בימים הקודמים. הספורטאים יוצאים לדרך בדירוג. במהלך התחרות עליהם לבצע את תרגיל הירי 4 פעמים - פעמיים ירי במצב שכיבה ופעמיים ירי במצב עמידה. סדר הכניסה למטווח הוא על-פי סדר הגעתם של הספורטאים. מי שנכנס ראשון יורה למטרה מספר 1 וכך הלאה. תחרות זו נחשבת מרתקת ביותר משום שבכל רגע נתון משתנה סדר ההובלה.

שליחים: תחרות קבוצתית בהשתתפות 4 ספורטאים בכל נבחרת. כל ספורטאי מבצע את תרגיל הירי פעמיים - פעם במצב שכיבה ופעם במצב עמידה. הירי מתבצע אל 5 מטרות. החטאת כדור מחייבת פעולה ענישה בדומה לתחרות הספרינט.

Mass start: מקצה חדש שיוכנס לתוכנית האולימפית לראשונה בטורינו 2006. התחרות כוללת את 30 הספורטאים הטובים ביותר במקצועות הביאתלון. הגברים מבצעים 5 פעמים מסלול היקפי של 3 ק"מ ואילו הנשים מבצעות את אותו מספר הקפות רק למרחק קצר יותר - 2.5 ק"מ כל הקפה. במהלך התחרות מבצעים המתחרים 4 תרגילי ירי אל עבר 5 מטרות - 2 תרגילים במצב שכיבה ו- 2 במצב עמידה. המנצחים נקבעים על-פי סדר ההגעה אל קו הסיום.

Freestyle

אקרובטיקה בשלג. התחרות בנויה משני מקצועות - Mogulsו-Aerials. אורכו של מסלול ההחלקה בתחרות הראשונה הוא 220-250 מטר והשיפוע שלו הוא 26-30 מעלות. לאורכו של המסלול 2 מקפצות המשמשות לביצוע הפעלולים באוויר. הניקוד למתחרים ניתן על פי הטכניקה, הפעילות האווירית והמהירות.

בתחרות השנייה נדרש הספורטאי לבצע 2 קפיצות שונות בשילוב פעלולים אוויריים.התחרות מבוצעת על פני מסלול ובו 5-7 משטחי קפיצה בגבהים שונים ובזוויות שונות. הניקוד ניתן על-פי המעוף, טכניקת הביצוע ואופן הנחיתה. החישוב הסופי של הנקוד נעשה באמצעות השכלול בין הציון לבין דרגת הקושי של הקפיצה.

קרוס קאנטרי

תחרות ריצה למרחקים ארוכים על פני השלג. התחרות מתבצעת בסגנון ההחלקה הקלאסי ובסגנון חופשי. הסגנון הקלאסי מאופיין בהחלקה מקבילה ללא סטיות של הרגליים והמגלשיים לצדדים. ההחלקה בסגנון חופשי דומה במעט לריצה המהירה על פני הקרח. הגולש יכול לדחוף למעשה בשתי הרגליים בתנועה של ריצה.

תחרויות הקרוס-קאנטרי הן המגוונות ביותר במסגרת המשחקים האולימפיים. במסגרת האולימפית המלאה מתקיימות 12 תחרויות קרוס קאונטרי שונות - 6 לגברים ו- 6 לנשים.

סנובורד

ענף אולימפי חדש שלקוח מספורט האקסטרים. סנובורד הוא משטח החלקה הדומה לגלשן, המשמש לגלישה ולביצוע פעלולים.

מקצועות הסנובורד האולימפיים הם: Giant Slalom במסלולים מקבילים, חצי "צינור" וסנובורד קרוס.

Parallel Giant Slalom: תחרות שמבוצעת בזוגות, כאשר כל אחד מן הגולשים נע על פני מסלול דומה ככל שניתן לזה של מתחרהו. המסלול מסומן בשערים ובדגלים, צבע כחול לצידו השמאלי של המסלול וצבע אדום לצידו הימני. המדרון צריך להיות בהפרש של 120-200 מטר מקצהו העליון ועד לחלקו התחתון. לאחר ביצוע סיבובים מוקדמים מעפילים 16 גולשים לתחרות הגמר. לכל משתתף שני ניסיונות.

חצי צינור – Half Pipe: תחרות המתבצעת בתוך משטח דמוי חצי גליל עשוי מקרח, בדומה לתחרויות האקסטרים המבוצעות עם סקייטבורד. אורכו של המסלול 120-130 מטר ודרגת השיפוע בו היא 16%- 17%. התחרות מתבצעת בליווי מוסיקה אותה בוחר הגולש.הגולשים מנצלים את המהירות אותה הם צוברים במורד המדרון לביצוע שלל פעלולים ואקרובטיקה אווירית. 12 הגולשים שהשיגו את התוצאות הטובות ביותר בשלב המוקדמות מעפילים לתחרות הגמר. המנצח נקבע בהתאם לניקוד אותו השיג בשני הניסיונות.

סנובורד קרוס: תחרות שמשלבת יכולות אקרובטיות ויכולות גלישה אלפינית. מקצוע חדש לחלוטין שיערוך את הופעת הבכורה האולימפית שלו בטורינו 2006. מסלול התחרות בנוי מקטעים שונים: מסלול גלי, שיפועים, מהמורות היוצרים מסלול מגוון ורצוף מכשולים.המסלול מסומן בשערים בצבעים כחול ואדום ובדגלים משולשים המסמנים את הכניסה לאיזור המכשולים. בשני הסיבובים הראשונים מתחרים הגולשים בנפרד. 32 הגולשים בעלי התוצאות הטובות ביותר מעפילים לשלב הגמר ומתחרים שם במקצים של 4 גולשים. שני הגולשים הראשונים מכל מקצה מעפילים לסיבוב הבא עד להכתרתו של המנצח הכללי.

 

ד"ר מולי אפשטיין הוא פיזיולוג בכיר במכון וינגייט