דיויד קמרון - ראש ממשלת בריטניה (צילום: חדשות 2)
בריטניה מכרה לסין, ערב הסעודית, אירן, זימבבואה ועוד. קמרון|צילום: חדשות 2

בריטניה מכרה נשק ביותר מ-12 מיליארד ליש"ט ל-27 מדינות עליהן אמר משרד החוץ הבריטי שהן לוקות בשמירה על זכויות אדם, כך עולה מדו"ח ממשלתי שפורסם היום בכל האתרים הבריטים המובילים. על פי הדו"ח, שרים אישרו ייצוא של רובי צלפים, מקלעים, כדורים, גז מדמיע, כלי רכב צבאיים, מתקני האזנה והצפנה וציוד צבאי נוסף ל-27 משטרים, חלקם נחשבים כרודניים.

מרבית הדו"ח עוסק במדינות בצפון אפריקה, המזרח והמזרח התיכון בהן יש חשש שהממשלות והשליטים יעשו שימוש בנשק הבריטי כדי לרסק נסיונות מרד.

הדו"ח חושף שהקואליציה אישרה 3074 רישיונות יצוא, בשווי של 12.3 מיליארד דולרים למדינות עליהם מתח משרד החוץ ביקורת. ישראל "זוכה" לאזכור נרחב בדו"ח עם אישור של 400 רשיונות ייצוא בשווי של 7.8 מיליארד ליש"ט. בדוח מוזכרת ישראל כ"כובשת שטחים פלסטינים", ורוב הציוד הוא ציוד הצפנה והאזנה. בנוסף נמכר לישראל ציוד כולל חלקי שריון, רכבים, רובים, אקדחים, כלי רכב צבאיים, תחמושת ונשק קל.

בנוסף אושרו 1,163 רישיונות נשק בשווי של 1.4 מיליארד לסין, כולל ציוד האזנה מתקדם שנועד לשימוש נגד מתנגדי המשטר. 1.8 מיליארד לערב הסעודית, 803 מיליון ליש"ט לאירן, 86 מיליון לרוסיה ו-54 ללוב. כמו כן אישרו השרים מכירה של חלקי רכב משוריינים לסוריה, בה נהרגו 100 אלף איש במלחמת האזרחים המשתוללת. ציוד צבאי נמכר לעריצים כמו מחמוד אחמדיניג'אד, רוברט מוגאבה מזימבבואה ואיסלאם קרימוב, מנהיגה של אוזבקיסטן.

סר ג'ון סטנלי, שר ההגנה הבריטי לשעבר, ויו"ר הוועדה שחיברה את הדו"ח, אמר שיש כמה "שאלות רציניות מאוד" שצריכות להישאל. לדבריו, הממשלה חייבת להיות הרבה יותר זהירה כשהיא בוחנת אישור רשיונות ייצוא נשק למשטרים רודניים. "זה נראה שאם הדברים נראים בסדר, אז אפשר למכור סחורה כזאת למשטר רודני עם רקורד זכויות אדם מחפיר", אמר, "ברגע שהנשק יוצא מבריטניה אין לנו יכולת לאכוף את אופן השימוש בו".