ברק אובמה, מוחמד עבאס אבו מאזן, בנימין נתניהו (צילום: AP)
בעוד שנה על מדשאות הבית הלבן?|צילום: AP

ישראל והפלסטינים חוזרים לשולחן המשא ומתן. האם יש לו תוחלת. לפי כמה דוברים שקיבצנו, הנקודה הנוכחית והתהליך הנוכחי הוא בדיוק מה שישראל צריכה.

"אני מאד שמח שזה קורה", אומר יוסי ביילין, מאדריכלי הסכם אוסלו ויו"ר תנועת "יחד", "זה רק מוכיח שזה היה יכול לקרות קודם. הנושאים והנותנים יהיו ציפי לבני ומולכו וסאיב עריקאת, דמויות שדיברו כל כך הרבה בעבר, כך שלא מדובר בהתחלה משלב אפס. העניין של האישים המעורבים הוא משמעותי מאד במשא ומתן מהסוג הזה. השאלה היא אם באמת הם יכולים להגיע להסדר קבע".

"המבנה שנוצר הוא מבנה טוב. מתחילים בדרגי עבודה, יש להם שנה למו"מ והשיחות בוושינגטון יהיו תחת עינם הפקוחה של האמריקנים. זה לא חשוף לעיתונות ולצורך בהודעות כל ערב על ההצלחות של כל צד. זה המודל הנכון ביותר בעיני".

"ראש הממשלה קיבל את תפיסת אוסלו"

הצדדים מכירים אחד את השני ואין משקעים אישיים בעיתיים. לבני|צילום: AP, חדשות

גם ד"ר רון פונדק היה מעורב על מעל הראש בתכנון של הסכמי אוסלו. לאחרונה הוא הוציא את הספר "ערוץ חשאי/אוסלו- הסיפור המלא". "באופן בסיסי אני חושב שמו"מ זה דבר חשוב", הוא אומר, "אנחנו עומדים בצומת שהסיכון בה הוא עצום של הדרדרות. כל אלה שמדבר על אפשרות של לנהל את הסכסוך במקום להתקדם, לא מבינים שהמציאות היא נגדנו. ההדרדרות תביא אותנו לראשות וכיבוש מחדש של השטחים, כולל של עזה. ואני לא מדבר על הסכנה האסטרטגית של מדינה דו לאומית. ברמה הטקטית זה יכול לקרות מחר בבוקר וכיבוש מחדש של הגדה זה סכנה לישראל, בנגזרות של היחסים עם האירופה ואמריקה".

"לדעתי לראש הממשלה קרה משהו. במידה רבה נראה שהוא קיבל את התפיסה של אוסלו שבבסיסה מונחת ההנחה של 2 מדינות כאינטרס ישראלי ציוני. השאלה הגדולה היא האם הבנת היסוד מביאה איתה מוכנות לעשות ויתורים בדרך למכלול שנקרא הסדר קבע".

נתניהו יכול להביא הסכם בכנסת הנוכחית?

יוסי ביילין (צילום: חדשות 2)
"זה המודל הנכון בעיניי". ביילין|צילום: חדשות 2

ביילין: "נתניהו יכול להפתיע, בעיקר אם מדובר בשיחות סודיות. ברגע שיש תהליך וכבר יושבים שנה ומתחייבים לא לעשות שום צעד חד צדדי ולא להצהיר הצהרות מסנדלות לתקשורת. אז במשך שנה ידברו ברצינות ויראו באמת למה הצדדים מוכנים ולמה לא. ההערכה שלי , זה לא ריאלי לדבר עכשיו על הסדר קבע, אבל אני מקווה שאני טועה.

"גם קרי מבין שהסדר קבע זאת מטרה שהיא רחוקה, בהנחה שנתניהו לא מוכן לשלם את המחיר המתחייב, ואבו מאזן לא יכול להביא איתו לשולחן את עזה והחמאס. אני מקווה שבשלב מסוים, אם וכאשר יסתבר שהסיכוי להגיע להסדר קבע הוא נמוך בגלל פערים שמייד יהיו ערוכים לתכנית ב' למו"מ על הסדר ביניים. כלומר, מדינה פלסטינית מיידית בגבולות זמניים ואחרי זה יהיו שתי מדינות שיקיימו בינהם שיחות על הסדר הקבע".

"המפתח אצל האמריקנים"

"אני סקפטי מאד לגבי היכולת של נתניהו לעשות את הויתורים הנדרשים", אומר פונדק, "לכן המפתח הוא אצל האמריקנים. אם הם יידעו לשחק בצורה מורכבת ומסובכת ועם שימוש במנופים ניתן להתקדם. מלכתחילה האמריקנים צריכים להניח על שולחן תכנית שהיא לא של הסדר קבע אמיתי ושלם, מצד שני תכנית לא מנותקת מאותו הסדר קבע".

"כלומר, בשלב הראשון, האמריקנים צריכים להניח, דרך החלטה של מועצת הביטחון, מהו האנד גיים. מה החזון של הסדר הקבע. ברגע שזה יהפוך להיות יוזמה בינלאומית זה יקבע את המשא ומתן וזה נותן יתרון ללכת לשלב הביניים שלא צריך להתמקד בנושאי הליבה של אוסלו. אלא להגיע להסכם שלב א', שיוביל אותנו לקראת השלב הבא. כלומר להרחיב להם את הריבונות, להרחיב את הטריטוריה באחוזים במפה שאולי אפילו לא ידרוש פינוי ולהתחיל לנוע. כלומר, לא להתנתק מהחזון, אלא לייצר תנועה שבה אתה מתחיל לזוז ויודע לאן, גם אם יש לך התנגדות להצהרה הבינלאומית".

"ואז אדם כמוני, היה רוצה לראות בשלב השני, אחת משתי אפשרויות. או שנתניהו יבין שזאת הדרך היחידה או שהוא יפנה את כסאו למישהו שימשיך במו"מ. עם הכנסת הנוכחית אין לו בעיה, הייתי מעז ואומר שגם הממשלה הנוכחית אפשר לעשות את זה. הממשלה לא תידרש לוויתורים שהם מעבר למה שהקואליציה הנוכחית יכולה לבלוע, אבל גם אם הוא יצטרך להחליף קואליציה בבוא הזמן, הוא יעשה את זה בלי בעיה".

המתווך

המתווך גרשון בסקין (תמונת AVI: mako)
בסקין: "דיברתי עם כמה פלסטינים. הם לא יודעים כלום. הכל אצל אבו מאזן"|תמונת AVI: mako

לגרשון בסקין היסטוריה של משא ומתן מול גורמים עונים. הוא זה שפתר את דילמה גלעד שליט, כשהצליח לתווך בין הצדדים ולהביא להסכם בתסבוכת שהתישה את שני הצדדים. "כשאתה לוקח בחשבון שחוסר האמון הבסיסי שקיים נובע מאי מילוי התחייבויות העבר", הוא אומר, "ואת ההנחה הבעייתית של שני הצדדים שאין כוונה אמיתית של הצד השני למלא את ההתחייבות, אתה חייב שיהיה מתווך חזק. ולכן, אם האמריקנים יהיו חכמים, הם יכניסו די בהתחלה מנגנון לניטור ו-ווידוא ביצוע ההסכמים. כולל מנגנון לטיפול בסכסוכים ברמת הנמוכה בזמן אמת".

"זה אחד הבסיסים של ההסכם שברור שביצועו ייקח שנים. הביצוע יהיה מותנה באישור של הגורם השלישי, האמריקנים, שמאשר שהצדדים עמדו בהתחיבותיהם. זה דבר שיכול להקל מאד על קבלת החלטות כואבות וזה שיטה לניהול סיכונים שצריכה להעשות לכל אורך התהליך".

"אין בעיה בינאישית בין עריקאת, ציפי לבני ומולכו. וגם אם נרחיב את המעגל ויישבו נוספים, יש פה ושם אנשים שלא מעריכים אחד את השני או שצברו חוויות שליליות, אבל אני מעריך שברמה הבינאישית אין בעיה. זה לא אנשים שיוצאים יחד לבלות, אבל האנשים הנוכחיים שמכירים אחד את השני מספיק עמוק".

"אם לא תהיה חשאיות, הוא יתפוצץ מייד"

"המו"מ יתנהל בחשאיות גמורה. אם לא, זה יתפוצץ מייד. אם ניקח מה שהיה בשבועות האחרונים, יש כל מיני ספקולציות על מה נאמר ומה הוסכם עם קרי. שני הצדדים הסכימו שהדובר היחיד יהיה קרי והוא היה קמצן וזהיר באמירות שלו. להערכתי כל מה שפורסם זה ספקולציות של עיתונאים ופוליטיקאים שמנסים ללבות. אני לא חושב שנתניהו שיתף מישהו, מלבד הקרובים ביותר, ואבו מאזן שיתף בודדים בלבד. דיברתי עם כמה פלסטינים שעשו כאילו הם יודעים. אבל כשחקרתי לעומק, גיליתי שהם לא באמת יודעים משהו".

"לדעתי ידברו על כל הסוגיות, יש פה חבילה ולא ניתן לנהל מו"מ סביב סוגיה אחת. הכל קשור להכל וחייבים לדבר על כל החבילה. לא מדובר דרג נמוך. לבני ומולכו זה לא דרג נמוך, ומי שמנהל את המו"מ זה נתניהו. אי אפשר לקרוא לזה מו"מ בדרג נמוך".

"אני יושב ברגע וזה ומחבר עוד מסמך שאני שולח עם ההמלצות שלי. מסמך שמבוסס על לקחי העבר. פנו אליי מהצוות של קרי כבר בתחילת הדיונים וביקשו ממני המלצות ואני ממשיך לשלוח לקרי את המחשבות שלי. אני לא מוותר על האפשרות להעביר מה שאני מבין ולמדתי מ-35 של עיסוק בתחום".