בנק ישראל נאלץ להפחית לאחרונה את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי, אבל במקביל אליו חיה ובועטת בארץ הכלכלה השחורה. כלכלה שרק הולכת וגדלה, ודרוש הרבה יותר ממשבר עולמי כדי לעצור אותה.

שרברב בג'ינס שוכב מתחת ומתקן כיור עם כלים (צילום: jupiter images)
20 אחוזים מההון השחור נמצא אצל עסקים קטנים|צילום: jupiter images
לפי נתוני הבנק העולמי ורשות המסים בישראל, קצב הצמיחה של הכלכלה השחורה המקומית עמד בעשור הקודם על 8.5 אחוזים בשנה, והגיע לכ-40 מיליארד שקל – הרבה יותר מהממוצע במדינות ה-OECD, שעמד על כשישה אחוזים בלבד.

הבנק העולמי מעריך – ומעצם טבעה של הכלכלה השחורה, כל הסכומים המיוחסים לה הם בגדר הערכות בלבד – כי ההון הלא מדווח היווה כמעט רבע מהתמ"ג בישראל ב-2007. רק מדינות כמו מקסיקו, יוון ואיטליה עקפו את ישראל, כשיפן, צרפת ובריטניה השתרכו הרחק מאחור.

בתחתית אותה רשימה צועדת ארצות הברית, עם תשעה אחוזים בלבד. אחת הסיבות לנתון החריג הזה היא התרבות האמריקאית, שמתייחסת למעלימי מס בחומרה רבה ובמדיניות של אפס סובלנות.

זו גם המדיניות שמנסים להנחיל ברשות המסים בארץ: בחודשים האחרונים נפתח קמפיין נרחב נגד העלמות המס בקרב עסקים קטנים - כמו מורים פרטיים ונהגי מוניות, המהווים 20 אחוזים מהכלכלה השחור - וגם אצל "הדגים הגדולים" – גופי פשע, ולהבדיל, חברות שעוסקות בתכנוני מס "אגרסיביים", המשלימים את 80 האחוזים הנותרים.

ברשות יזמו תינוקי חקיקה להסדרת הנושא, שבמרכזם הצמדת עבירות העלמת מס לחוק לאיסור הלבנת הון, שכיום מטפל בארגוני פשיעה וטרור, והגברת האכיפה. מאות תקנים חדשים אושרו לרשות, שכיום מונה כ-5,500 עובדים, וחוק ההסדרים שיאושר עם התקציב הקרוב כולל יישום של כמה מההמלצות שהוגשו, וסגירת הפרצות בחוק שאפשרו תכנוני מס שחרגו מכוונת המחוקק.