בימים האחרונים מגיעים איתותים שונים לכך שישראל והרשות הפלסטינית נמצאים שוב, בדרך לשולחן המשא ומתן. מצידו של אבו מאזן נרמז שיש מקום לשוב ולדבר ללא תנאים מוקדמים, בצד הישראלי מדברים על הקפאת התנחלויות ושחרור אסירים כמחווה. כל זה קורה יומיים לפני חזרתו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לאיזור, כשהפעם, נדמה, הוא הולך לדבר תכל'ס.
חבר הכנסת לשעבר אברהם בורג, מכיר את אבו מאזן כ-20 שנים, במהלכן נפגש איתו מספר פעמים. "מה שאבו מאזן אמר אתמול אינו חדש, להיפך, הכל ישן", הוא אומר, "וכמו שבציבור הישראלי עולה שאלה: האם להאמין לאבו – מאזן, בציבור הפלסטיני עולה השאלה למי אפשר להאמין בישראל".
"פוליטיקה ומדינאות הם עניין של אינטרסים ולא של אמון. האינטרס של אבו מאזן הוא שיהיה פתרון מדיני סביר מבחינתו. נראה שהאינטרס של ישראל של היום הוא לא להגיע לפתרון. ולכן המשבר הוא התנגשות של אינטרסים סותרים".
"אבו מאזן מרגיש שתשומת הלב העולמית לא נתונה יותר לסכסוך הישראלי פלסטיני. החברות הערביות עסוקות בתוך עצמן, ארצות הברית נסוגה מהאיזור לטובת מלחמות בעולם המוסלמי, ואירופה מעולם לא היתה פעילה. לכם יש תחושה של דריכה במקום, וישראל של נתניהו חושבת שזה טוב לה, לא לוחצים עלינו אז בוא לא נעשה כלום".
עריקאת: "על מה נדבר? על אלסקה?"
מהצד הפלסטיני סאיב עריקאת, פעיל בשיחות השלום עם ישראל מ-1991, פחות אופטימי. "לא נגיע למשא ומתן עם ויתור מראש על קווי 67. זה הבסיס לשתי מדינות. אם גבולות 67 יילכו, יילך לפח גם ההסכם. אין לנו תנאים מוקדמים, אבל ברור שלא נלך למשא ומתן אלא אם נקבל הבטחה שעל זה מדברים. זה כל מה שאנחנו רוצים מראש הממשלה הישראלי".
"הרי על מה נדבר? אני לא עומד לדבר על אקוודור וסנואדן, ועל אלסקה. זה הנושא לדבר עליו. וכשנשב איתו בשולחן, והוא יגיד שהוא לא מוכן לדבר על 67, ולא על ירושלים, ולא על הפליטים, על מה בדיוק נדבר?"
"ג'ון קרי יגיע לארץ בימים הקרובים ואנחנו ממוקדים בהצלחתו ונעשה כל מה שצריך. ניתן לו כל תמיכה אפשרית, אבל צריך להבין שכל הספקולציות של העיתונות הישראלית אין לה על מה להסתמך לפני שהוא מגיע לארץ ונדבר איתו".
משה ארנס היה שר בכמה ממשלות ימין, והוא סקפטי: "אין כל סיבה שלא להענות להצעה של אבו מאזן, הרי היא באה בעקבות ההצעה של נתניהו לשבת ולדבר, אבל לדעתי הוא לא יכול להביא הסכם. הוא הרי לא מדבר בשם כל הפלסטינים. קודם שיעשו פיוס בינם לבין עצמם. אתה שואל האם הוא יוכל היום לסכם שם ישראל ולהחייב על סוף הסכסוך? לדעתי לא".
"קח את ההצעה של אבו מאזן, למה אתה מחכה? אתה החזק והכובש"
בורג, חתום על יוזמת ז'נווה שמציעה גם היא פתרון מדיני למצב בצורת שתי מדינות. "לפני שמסתכלים על אבו מאזן, צריך לזכור שלנתניהו יש לו שלושה ראשי מפלגות משמעותיים, ליברמן, לפיד ובנט ושלושתם לא רוצים הסדר", הוא אומר, "את לפיד קראנו בניו יורק טיימס, שמענו את נאום הישבן של בנט, וליברמן לא דורש פרשנות. כמו כן, בתוך הליכוד, כל מוסדות יוחזקו בתוך כמה ימים באנשים שמתנגדים לפתרון, דנון, אלקין, ורגב. אז את מי נתניהו בדיוק מייצג? לא את הממשלה ולא את המפלגה".
"ונניח שהיה מייצג. אתה הגורם הכי חזק באיזור, אתה הכובש, לך יש תשתיות, כסף, קשרים בינלאומים, קח את ההצעה של אבו מאזן ולך תדבר איתו, למה אתה מחכה? אתם טוען שיש פה ספין, לך תנסה, מה יש להפסיד? אין פה ענין של משחקי כבוד. ישראל תמיד מוצאת תירוצים למה לא לדבר".
"כאשר את שומע את ריבלין וארנס ודני דנון ואומרים שנגמר הזמן של ההסדר המדיני, אז גם נתניהו מבין שהוא הופך להיות ראש ממשלת האפרטהייד", אומר בורג, "ולכן הצורך ביוזמה הוא צורך של ישראל. ראש ממשלת ישראל חייב לתת תשובה למציאות גם אם השותף גרוע. התפקד שלך הוא להגיע לשם ולייצר מצבים לטובתינו ולא להיכנע למצב".