אחת הדרישות המרכזיות של יאיר לפיד נוגעת למספר השרים שיישבו מסביב לשולחן הממשלה. עוד לפני הבחירות הצהיר לפיד שלא יהיה מוכן שחברי סיעתו יישבו בממשלה כשרים בלי תיק, ובאופן כללי טען מספר פעמים שכ-12 מתיקי הממשלה הם מיותרים, ושממשלה של 18 שרים ועוד כמה סגני שרים תעשה עבודה יותר יעילה ופחות בזבזנית ומנקרת עיניים.
בינתיים קבעה לםני תג מחיר של שר על כל שלושה ח"כים, והאפשרות של ממשלה בת פחות מ-25 חברים נראית קלושה. אז לפיד יעמוד או לא בהבטחות לבוחריו, את זה נראה מאוחר יותר, אם בכלל ייכנס לממשלה, אבל הויכוח על גודלה של הרשות המבצעת נמשך בציבור כמה עשורים. מאז החל הנוהל של ריצוי מפלגות דרך תיקים. ממשלת נתניהו הנוכחית מונה 27 שרים כרגע, אבל אם מוסיפים את אביגדור ליברמן ויוסי פלד המתפטרים מגיעים למספר מדויק יותר של 29 שרים ועוד 7 סגני שרים.
איך אנחנו לעומת הנעשה בעולם?
בשוויץ למשל, רפובליקה המורכבת מ- 26 מדינות (בדומה לארה"ב), הפרלמנט, המורכב מנציגי כל המחוזות, בוחר שבעה שרים ל"מועצת הברית". שניים מ-3 המפלגות המובילות ועוד אחד מהמהפלגה הרביעית בגודלה. ניהול המדינה מוטל על כולם ביחד, והנשיא הוא אחד מהם ומתחלף כל שנה. ענייני הפנים מנוהלים על ידי כל מחוז בנפרד, בממשלה משלו.
ארה"ב היא רפובליקה פדרלית של 50 מדינות. מתחת לנשיא, שהוא הרשות המבצעת, יושב קבינט של 15 מזכירים במשרדים קבועים (שהם למעשה השרים), ועוד 8 בעלי תפקידים במעמד של חברי קבינט. הם ממונים על ידי הנשיא, אך זקוקים לאישור הסנאט – הבית העליון של הקונגרס. שיטת הבחירות כוללת שתי מפלגות עיקריות, כך שרוב חברי הקבינט מזוהים איתן, לפי בחירת הנשיא. אין בארצות הברית שרים בלי תיק, התיק הכי "חריג": "המשרד לענייני חיילים משוחררים"
בבריטניה, הממשלה מורכבת על ידי מנהיג המפלגה שמחזיקה רוב בפרלמנט. בבחירות ב-2010, לראשונה זה עשרות שנים, לא השיגה אף אחת רוב מוחלט וכך נוצרה לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה ממשלה קואליציונית, בין השמרנים לליברל-דמוקרטים. החוק מגביל את הממשלה ל-22 חברים בשכר במשרדים קבועים, שכולם חייבים להיות חברי פרלמנט – לרוב מהבית התחתון. ניתן למנות שרים נוספים בודדים בהתנדבות, המשמשים מדי פעם שרים ללא תיק.
בשבדיה שולטת ממשלה קואליציונית. ראש הממשלה מתמנה על ידי הפרלמנט ומדווח לו, אך הסמכות למינוי והדחת שרים שמורה לו. יש 12 משרדים שבכל אחד מהם יכולים לכהן כמה שרים. התיק הכי "חריג" הוא תיק התעסוקה, שוויון בין המינים, מנהל ציבורי ואירוח.
באירלנד ראש הממשלה הוא אחד מחברי הבית התחתון של הפרלמנט המתמנה על ידי הנשיא. בסה"כ יש בין 7 ל-15 שרים בממשלה, כולם חייבים להיות חברי פרלמנט. כיום יש 15 שרים. אין באירלנד שרים בלי תיק והתיק הכי "חריג" הוא שר לענייני ילדים וצעירים.
שר בלי תיק? בעיקר בישראל
עקב גודלה העצום (למעלה ממיליארד תושבים, שנייה רק לסין), מורכבת הודו מ-28 מדינות ועוד שבע טריטוריות, כולן שולחות נציגים וצריך להתחשב בכולם. דרג השרים המרכזי מונה 35 שרים, סה"כ יש 79.
באיטליה יש כיום 19 שרים, מתוכם שישה ללא תיק אך עם סמכויות מוגדרות. הממשלה הנוכחית היא ממשלת אד-הוק המורכבת מטכנוקרטים עצמאיים (מרה"מ ועד אחרון השרים), לאחר נפילת ממשלת ברלוסקוני לפני כשנה וחצי ועד הבחירות שיתקיימו השנה.
ביפן, מדינה בת 127 מיליון תושבים, מספר השרים מוגבל ל-14 (או 17 במקרים מיוחדים), אבל לכל שר יש סמכויות מגוונות. אחד השרים, למשל, עוסק בשיפור השירות לאזרח, רפורמה ברגולציה, רפורמה מנהלתית, שוויון הזדמנויות והתמודדות עם מצב האקלים.
בדרא"פ יש 34 שרים, ולרובם יש סגנים. יש שר המופקד על הטיפול בחלשים - נשים, צעירים ונכים ושר לפיקוח על עבודת הנשיא.
תפקיד "שר בלי תיק" והשימוש הנפוץ בו שמור בעיקר לישראל - יש עוד מדינות בהן מדובר בנוהל מקובל, אך הן עושות זאת לעתים נדירות (בקנדה, בגרמניה ובדנמרק למשל, לא מונה שר כזה בעשורים האחרונים). באיטליה יש בכל ממשלה כמה כאלה, גם בהולנד. בסרביה השימוש פחות רווח, אבל נהוג. בכמה מדינות (נורבגיה למשל) יש שר ללא תיק המתאם בין הפרלמנט לממשלה.
מה אתם חושבים?
הערב, ברצועה האקטואלית החדשה, "העולם הלילה", עם יעקב אילון, נעסוק בנושא גודל הממשלה, במסגרת פינתה של טלי מורנו, "קו המשווה". אתם מוזמנים להביע דעתכם בתגובות: האם לפיד צודק בהתעקשותו על ממשלה קטנה? מה יהיה מספר השרים בסופו של דבר? והאם צריך, כפי שלפיד דורש, לבטל את מוסד השר בלי תיק? מחר אף נפרסם תוצאות סקר שערכנו בנושא.
"העולם הלילה" היא רצועת אקטואליה חדשה שתשודר בימים א'-ג' בקשת בשעה 22:45. במקביל, כאן ב-mako צוות התכנית יספק כתבות ודיווחים שוטפים מסביב לשעון ובשיתוף עם הגולשים. אילון וצוות התכנית יביאו לצופים ולגולשים את הסיפורים המעניינים ביותר שהתרחשו במהלך היום בארץ ובעולם והם יזכו להתייחסות מורחבת וייחודית מעבר לזו הניתנת במהדורות החדשות. דגש מיוחד יינתן על סיפורים מרחבי העולם באמצעות צוות הכתבים הבינלאומיים של התכנית, כמו אילן גורן וליאור פרידמן.
עוד בתכנית: ארז טל יגיש טור אישי תחת הכותרת "מה יהיה?" ויסקור את אירועי השעה מנקודת מבט משועשעת וצינית ודרור גלוברמן, בפינה על עולם הטכנולוגיה והרשתות החברתיות, יביא סיפורים מזירת הקרבות בין ענקיות הטכנולוגיה, עדכונים על מצב עולם האינטרנט הישראלי, סטרטאפים מעניינים ועוד.