בטקס רב משתתפים עם נוכחות מרשימה של בכירים רבים ממערכת הבריאות, הוענק אות למקדמי זכויות בתחום הבריאות. עשרות מועמדויות של עמותות קטנות וגדולות, אנשים פרטיים, קופות חולים ובתי חולים הוגשו השנה ומתוכן נבחרו ארבעה בלבד אשר זכו באות לשנת 2019. הראשונה שקיבלה את האות היא קרן בריאה, המקדמת זכויות נשים במערכת הבריאות ומעודדת יזמות במרחב זירת בריאות האישה בישראל.

מימי הקמת המדינה, מרבית ארגוני הנשים בארץ התמקדו במאבקים יצירתיים בעיקר בתחומים כגון קידום שיוויון הזדמנויות בעבודה, טיפול בהטרדות מיניות, אלימות נגד נשים ועוד, אך משום מה לא התפתחה בישראל (בשונה מארה"ב למשל) תנועה אקטיביסטית עוצמתית עקבית המתמקדת בתחום בריאות האישה הרגיש והקריטי כל כך עבור כל אחת מאיתנו. התחושה השלטת היא שעד כה נשים קיבלו את ההתנהלות בעת פרוצדורה רפואית כגזירה בלתי ניתנת לערעור גם כאשר הן יצאו בוכות ושרוטות בנפש לאחר חוויות משפילות וכואבות. לואקום הזה נכנסה קרן בריאה והתחילה לטלטל את המערכת ולייצר תנועה חדשה של נשים שמאמינות שניתן לשנות. 

"קבלת האות מהווה סגירת מעגל עבורי. יצאתי למסע מתוך אירוע טראומטי של לידה שקטה, כאשר סבלתי מכאבים מאוד חזקים אבל נתקלתי בהתעלמות וחוסר אמון מצד הצוות הרפואי" מספרת שרה טנקמן, מנכ"לית ומקימת הקרן, "בעקבות החויה הקשה הזו הקמתי את קרן בריאה כדי להשמיע את הקול שלי, ושל נשים נוספות, מול המערכת הרפואית. מאוד מתרגשת מקבלת האות, שמהווה הכרה לכך שהקול שלנו מהדהד בתוך המערכת ומייצר שינוי". 

אות סגן שר הבריאות קרן בריאה (צילום: שירלי פוקס)
אות סגן שר הבריאות קרן בריאה|צילום: שירלי פוקס

בדיקה גינקולוגית היא בדיקה רגישה במיוחד עבור נשים רבות. יש עדיין מקומות שלא מספקים כיסוי נאות או מקום להניח את התחתונים, יש מקומות בהן נשים עוברות כבסרט נע ולא מספיקות לשאול שאלות שמציקות להן, יש נשים שרגישות לכאב אבל אין מי שיזהיר אותן רגע לפני פרוצדורה שעלולה להכאיב. מכלול שלם שגורם לנשים רבות לדחות את הביקור השוטף אצל רופאת הנשים שלהן. קרן בריאה ערכו את הסקר הגדול ביותר בעולם על בדיקה גינקולוגית ואת המסקנות של הסקר הפיצו בקרב הגורמים הרפואיים בישראל. כתוצאה מכך, הסתדרות הרופאים אימצה את המסקנות כסטנדרט אתי מחייב וגם קופת חולים כללית הוציאה נוהל מחייב לכל מרפאות הנשים שלה. המסקנות עובדו לאמנה כדי לקדם מודעות גם בקרב המטופלות עצמן והיא נתלתה במרפאות שונות ברחבי הארץ.לאחרונה  בי"ח שיבא אימץ את האמנה והדפיס אותה על מעטפות הקבלה למיון גינקולוגי ובכך הפך לבית חולים הראשון אשר התחייב רשמית לסטנדרטים הללו. מהפכה.

מעבר לבדיקה הגינקולוגית ישנן סוגיות פמיניסטיות רבות נוספות אשר מקבלות דחיפה משמעותית: המאבק בחוסר האמון בכאב נשי ובכלל חוויותיהן של נשים הסובלות ממחלות שקופות, קידום מודעות לשמנופוביה, היחס לנפגעות תקיפה מינית במערכת הבריאות, אובדני הריון, דיכאון אחרי לידה שאינו מאותר ואינו מטופל כראוי ועוד אינסוף סוגיות שיש להציף ולפתוח שוב ושוב כדי לקדם תיקון.  

ההצלחה של קרן בריאה נובעת מהחיבור החזק שלה לשני המרחבים המשמעותיים בזירה: בכירי מערכת הבריאות ועולם האקטיביזם הפמיניסטי. הפעילות מתמקדת גם בהכשרות של צוותים רפואיים אך גם קידום קמפיינים עם מטופלות אקטיביסטיות המייצגות מחלות שונות. ככל שמצטמצם הפער ונוצר דיאלוג בין צוותים רפואיים למטופלות עצמן כך נבחין גם בהתקדמות מואצת של מציאת פתרונות הולמים אשר מוערכים ע"י שני הצדדים. פשוט חייבים לשבת יחד מסביב לשולחן ולהקשיב באמת. מגיע לנו ולבנותנו לקבל טיפול רפואי אשר יכבד את גופנו ואת נפשנו ויתן לנו יותר שליטה במקום להפקיע אותה מאיתנו. המציאות כבר משתנה לנגד עיננו ויש עוד למה לצפות.

מיטל בנשק, סמנ"כלית הקרן מוסיפה: "עכשיו יש לפירות העשייה שלנו הכרה רשמית מהממסד - וזה משמעותי מאוד עבורנו כי לא פעם הרמנו קול וזעקנו גם במקומות שפחות נעים להם לשמוע. קבלת האות גם מחזקת אותנו בדרך הפעולה שבחרנו למרות שלא תמיד זה קל. לא קל לשמוע בטלפון גבר בוכה כי אשתו הותקפה מינית בעת קבלת טיפול רפואי. לא קל לפחד שיקרה לי משהו כי חשפתי בעיתון הנפוץ במדינה את שמו ותמונתו של רופא אגרסיבי במיוחד ששלח מטופלים לנשים בזנות כחלק מפרוטוקול טיפול. לא קל לשמוע רופאה שמרגישה תסכול אדיר כי לא נותנים לה את הכלים המתאימים לתת טיפול הולם לנשים. לא קל לשמוע נשים שסובלות מכאב כרוני והן חוזרות ואומרות בואריאציות שונות - "לא מאמינים לי!". לא קל אבל כל כך חשוב ומפקס ומתווה דרך. נמשיך לפעול ולקדם את זכויותיהן של נשים במערכת הבריאות. הדרך עוד ארוכה, אך אנחנו מלאות תקוה ונחושות לקדם תיקון".

טקס קבלת האות התקיים מטעם משרד הבריאות והאגודה לזכויות החולה במסגרת הכנס השנתי של האגודה