משטרת השריעה, השולטת בבנדה אצ'ה שבאינדונזיה, החלה להוציא לפועל עונש חדש ומזעזע: כל מי שסוטה ולו במעט מהחוקים שחלים על נשים, נענשת בעונש מלקות אכזריות ופומביות, שאותן מוכרחות לבצע נשים אחרות. המטרה: "להבין טוב יותר את חוקי השריעה".
בנדה אצ'ה היא בירת מחוז אסה, והיא נחשבת לשמרנית והמוסלמית ביותר במדינה. הלקאות פומביות הן חלק מחיי היומיום של תושבי האזור, הן מפורסמות ברחבי העיר ומגיעים לצפות בהן לא מעט אנשים. נשים מלקות הן, כאמור, סוג חדש של עונש, לאחר שבמהלך 2020 "אימנה" משטרת השריעה "פלוגת נשים" שכזו.
לאחרונה הוכתה בכיכר העיר אישה שהואשמה בכך שנפגשה עם גבר שאינו בעלה. האישה, עטויה חיג'אב לבן ופניה מכוסים במסכה, ישבה על ברכיה על שטיח בעוד שהפקיד הקריא את הפשע שביצעה. אישה אחרת, לבושה בחיג'אב חום ומכוסה גם היא מכף רגל ועד ראש עמדה עם המקל לידה. ברגע שההקראה הסתיימה הניפה האישה את המקל והכתה את גבה של הנאשמת 22 פעמים.
הרעיון, לדברי גורמים בשלטון, הוא להתמודד עם העלייה ב"פשעים" מצד נשים. לדברי מוחמד ריזל, ראש משטרת השריעה, שימוש בנשים מלקות הוא עדיף משל גברים כי אלו מכים חזק מדי: "המטרה היא לא לענות את האדם, אלא לגרום לו להרגיש אשם", הוא הסביר בריאיון למגזין Vice. המשטרה, הוא אומר, שומרת על זהות המלקות בסוד כדי שלא ינקמו בהן על מעשיהן, "אני בעצמי לא יודע מי הן".
"לא חשבתי לעסוק בזה", אומרת מרים (שם בדוי) בראיון למגזין vice, "אבל זה חוק מממשלת המחוז. הייתי בלחץ בהתחלה, אבל אני רואה בזה חובה כלפי אלוהים. פעם היו המון נשים שעברו על החוק, ולכן היו חייבים למצוא דרך להתמודד עם הפשעים האלו". האקט עצמו, היא מתארת, דורש אימונים וקור רוח. "הכל כתוב: איך להכות, אורך המקל, הרוחב שלו", אומרת רוזלינה דאליל, המשרתת במשטרת המוסר מזה 13 שנים. "הן לא צריכות להיות חלשות מדי, כך שאנשים שצופים בהן לא יהיו מסופקים או שיחשבו שהעונש לא כואב מספיק". לדברי המראיינים, הקלות שבה משוחחות הנשים האלה על האקט האכזרי, הייתה בלתי נתפסת: "זה נראה כאילו זה לקוח מתוך סרט בלהות, הן חוזרות על המנטרות שאימנו אותן להגיד".
ארגוני זכויות האדם יוצאים נגד העונשים האכזריים: "בתחילת השנה נדונה אישה ל-100 מקלות בגין ניאוף, בעוד שהגבר המעורב, שהכחיש את הטענות נגדו, קיבל 15 מלקות בלבד. במקרה אחר אישה התמוטטה במהלך הענישה", אמר הדובר של אמנסטי אינדונזיה. "השימוש במלקות מפר באופן מובהק את זכויות האדם, והן נחשבות לאכזריות, לא אנושיות ומשפילות".
"ההלקאות פוגעות בנשים באופן לא פרופורציונלי", תיארה פעילה למען זכויות אדם במדינה, רייהל פרג'רי, "ראיתי גברים שפשוט הולכים עם חיוך והקלה על פניהם אחרי שמלקים אותם", היא אומרת, "אבל נשים זוכות להוקעה מהחברה. גם בתקשורת מאשימים אותן. הן תמיד האשמות". פרג'רי מספרת על שתי בחורות שהתאבדו אחרי שנידונו לעונש מלקוּת, כי לא יכלו לעמוד בבושה ועל נשים שנאלצות לעזוב את הכפר שלהן בגלל הסטיגמה.
לדבריה, נשים במחוז נתונות גם לאלימות מינית שבדרך כלל לא נחקרת אפילו. בין השנים 2021-2016, משטרת השריעה דיווחה רק על שני אירועים של אלימות מינית נגד נשים בלבד. "הם טוענים שהפשעים האלה הם פשעים נגד המוסר". במילים אחרות: אונס אישה הוא פשע שהיא צריכה לשלם עליו את המחיר. "האלימות המינית גואה, ועונש המלקוּת לא מונע את זה", אומרת פרג'רי. "הדרך היחידה לחולל שינוי הוא אם הקהילה הבין-לאומית ופעילים יתמקדו בלב הבעיות של חוסר שוויון וחוסר צדק. יש לי תקווה שיום אחד משטרת השריעה תשנה את החוקים שלה וילדים ונשים יהיו יותר מוגנים".