פרויקט עדי גילברט (צילום: HIT המכון הטכנולוגי חולון)
ניאון ברחבי העיר. הדמיית הפרויקט|צילום: HIT המכון הטכנולוגי חולון

כוכבת טיק טוק אמריקאית בשם קיילן זהרה שיתפה לאחרונה סרטון, בו היא מייעצת לצעירות איך לשמור על עצמן מניצול או מתקיפה. "אני לא מאשימה את הקורבן או רומזת שנשים שנפגעו היו צריכות להתנהג אחרת", אומרת זהרה, "אבל אני רוצה שנשים ונערות יהיו מוכנות לכל התקפה אפשרית".

בסרטון, שהפך לוויראלי מאוד, מצביעה זהרה על הסיכונים שאורבים לכאורה לנשים: "יש אנשים שרוצים לסחור בנשים, לחטוף ולאנוס - והם מחפשים את אלו שאין להן מודעות או חכמת רחוב", היא אומרת. לדבריה, אנשים כאלה יארבו לנשים שקונות כל יום באותם המקומות, הולכות לאותו חדר הכושר ויושבות באותו בית הקפה, כיוון שהן "קלות למעקב".

"את צריכה להיות כל כך עקבית בלהיות לא עקבית, עד שזה יהיה יותר מדי מאמץ לעקוב אחריך", היא מסבירה, "אל תלכי למקום שנמצא ממש ליד הבית שלך, תעשי דברים שונים, סעי קילומטרים נוספים כדי לקחת משלוח ובשבוע שאחרי תלכי למקום אחר". בנוסף היא מציעה לשים לב לכל פרט בעת עזיבת מקום כדי לבדוק "מי עוקב אחרייך ואיזו מכונית חונה סביבך לפני שהגעת וכשיצאת". 

@amazedbykayy

Be consistent with being inconsistent. Pay attention & dont under estimate folks. Feel confident in your awareness & tactic to be safe. ##fyp

♬ original sound - Kaylen Zahara

נתונים מראים כי אחת מתוך שלוש נשים חווה במהלך חייה הטרדה או תקיפה מינית. זהרה לא טועה כשהיא טוענת שהבעיה קיימת, אבל הפתרונות שלה התמיהו אותנו. להיות עקבית בלהיות לא עקבית? להחליף חדר כושר כל שבוע? נשמע כמו הרבה השקעה בשביל אישה שבסך הכל מייחלת שגבר זר לא יפגע בה.

רק פלסטר

עדי גילברט, סטודנטית ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון שהציגה בתערוכת הבוגרים של הפקולטה לעיצוב פרויקט שעוסק בהטרדות מיניות במרחב העירוני, לא חושבת שהטיפים של זהרה מועילים במיוחד. "הרעיון שהיא מציעה הוא פלסטר לבעיה האמיתית", היא אומרת, "מאוד חשוב להיות עירניות ומודעות לסביבה, אבל הפתרון בעיניי לא צריך להיות רק מהצד של הנשים אלא גם של הגברים".

במרכז הפרויקט של גילברט אפליקציה המאפשרת לנשים לשתף סיפורים אישיים על הטרדות מיניות ברחבי תל אביב, כשהרעיון הוא שכל עדות שתתווסף לאפליקציה תגובה גם בכתובת ניאון זוהרת במיקום הפיזי בו התרחשה ההטרדה. בהדמיה בה הציגה את הפרויקט בתערוכה התנוססו ברחבי העיר עדויות כמו "אמרתי לו שבא לי הביתה והוא המשיך", "הוא שאל: ילדה, אפשר לעשות עליך ביד?", "הוא דחף לי יד מתחת לשמלה", ועוד.

עדי גילברט (צילום: HIT המכון הטכנולוגי חולון)
"הגבר הפוגע ביקש את הטלפון של הבחורה אחרי שפגע בה". עדי גילברט|צילום: HIT המכון הטכנולוגי חולון

"במרבית המקרים אליהם נחשפתי במהלך התחקיר לפרוייקט לא היה מדובר בתקיפה ממוקדת המחקה דפוסי פעילות כמו שזהרה מתארת בטיק-טוק, אלא במקרים יומיומיים בהם גבר מתבטא ופועל בצורה פוגענית כלפי אישה", מספרת גילברט, "חלק גדול מהגברים לא חושבים בכלל שהם תוקפים או שהם עשו משהו לא בסדר. באחד הראיונות שעשיתי עלה שהגבר הפוגע ביקש את הטלפון של הבחורה אחרי שפגע בה. הוא לא היה מודע בכלל למה שהוא עשה. לכן אני לא חושבת שזה מוצדק שרק נשים צריכות לשנות את ההתנהגות שלהן. כדי לשנות את המציאות צריך להתחיל בחינוך הגברים, כבר בגיל צעיר, לכבד את הצד השני, לפתח רגישות ומודעות לנושא המורכב הזה".