האם יופי חיצוני משפיע על אושר? אם לשפוט לפי המחקר הבא, התשובה היא – כן. המחקר שנערך על ידי מומחים לפסיכולוגיה מאוניברסיטת "רואר" שבגרמניה, השווה 500 אנשים שעברו ניתוח פלסטי, מול כ-260 אנשים ששקלו לעבור ניתוח כזה ועוד כאלף אנשים שמעולם לא שקלו לבצע מהלך כזה. המחקר הראה כי אנשים שעברו את הניתוח דיווחו על תחושת ערך עצמי גבוהה יותר ועל הנאה גדולה יותר בחיים.
גם ד"ר רנדי תורנהיל מאוניברסיטת ניו מקסיקו קבע כי הימצאות סימטריה למשל היא גורם משיכה גם בקרב אנשים ואפילו בקרב בעלי חיים. הסיבה לכך להשערתו היא שבעלי חיים נוטים לשייך מראה סימטרי לתכונות אופי המבטיחות בריאות ואינטליגנציה.
אנה ברנובסקי, אדריכלית היופי ובעלת רשת קליניקות BEYOND, תומכת בקביעות הללו, ומספרת שבכל יום עבודה היא מגלה מחדש כיצד שינוי חיצוני יכול להשפיע על התחושה האישית: "אחרי גיל 40 נשים רבות חוות שינויים פיזיולוגיים: הקמטים נעשים בולטים יותר, הפנים מקבלות מראה רפוי ועייף ותוויי הפנים נעשים פחות מחודדים. אין ספק שכשאישה פחות אוהבת את מה שמשתקף מולה במראה, זה משפיע על כל ההתנהלות שלה בחיים. במקרים רבים, השינויים האלה גורמים לפגיעה בביטחון העצמי לאי חשק לצאת מהבית ואפילו לתחושה פחות טובה בתוך הקשר הזוגי. למרבה המזל, כיום ישנם אמצעים רבים שבאמצעותם ניתן לשפר את המראה. אני שמחה לראות בכל יום נשים שעוברות שינויים שבזכותם הבטחון שלהן עולה, התחושה משתפרת והן פשוט יותר מאושרות. לא מזמן הגיעה אליי לקוחה כדי לטפל בשקעי העיניים. היא נראתה עייפה ושידרה מראה "כבד", אך כבר לאחר טיפול בודד הפנים שלה קרנו והמראה העייף נעלם. אפשר ממש לומר שהאור חזר לה לפנים, היא פשוט היתה מאושרת מאיך שהיא נראית וזה השפיע על כל ההתנהלות שלה- היא התחילה להשקיע יותר בלבוש, באיפור, נהנתה להסתכל במראה ולראות "דמות" שהיא מזהה. לפעמים השינוי הכי קטן הוא הכי משמעותי והלקוחות מחבקות ומנשקות אותי ושמחות שעשו את הצעד הזה".
"והנה דוגמה נוספת: הגיעה אלינו אישה עם פנים יפות אבל צוואר שהסגיר את גילה האמיתי – היא כל הזמן התעסקה בלהסתיר אותו באמצעות צעיפים (וזה לא פשוט במזג האוויר הקיצי שלנו). לקוחות רבים מתחילים להבין שחשוב לטפל גם בצוואר ולתת לו נראות שמתאימה לפנים ובכך לייצר חזות כללית צעירה יותר ורעננה יותר. בשורה תחתונה – אני בהחלט חושבת שלפעמים שינוי קטן יכול לעשות הבדל גדול במראה החיצוני. וכשזה קורה גם התחושה הפנימית משתפרת ורמת האושר עולה".
לפגישת יעוץ ולטיפול בוטוקס מתנה חייגי 8042* או לחצי כאן>>
"שינוי חיצוני יכול לגרום לתחושה טובה יותר אבל הוא לא פותר את כל הבעיות בחיים"
"המונח אושר או באנגלית – 'Well being', מורכב למעשה מכמה היבטים", מבהיר נדב הריס, פסיכולוג קליני. "בין היתר, הוא כולל היבטים שקשורים להנאה (כמו חופשה או טיפול מפנק), תחושה של משמעות (בקריירה, בהתנהלות המשפחתית), מצב בריאותי, מצב כלכלי וכן איכות קשרים בין אישיים – בעבודה, במשפחה, במעגל החברים ובקהילה. רבים מאתנו נוטים לבלבל בין תחושות של הנאה לבין אושר. אולם, חשוב להבין כי הנאה היא רק מרכיב קטן במכלול הזה שנקרא אושר. למעשה, רבים אינם חווים הנאה כתוצאה מריגושים גדולים, אבל הם שלמים וטוב להם בחיים".
הריס מוסיף ומציין שגם מערכת היחסים שלנו עם הגוף היא מורכבת. "רובינו חשופים למסרים שונים שקשורים לדימוי גוף, המועברים באמצעות המדיות השונות. אפשר לומר שיש אפילו סטנדרט מסוים של יופי שהחברה דואגת לעודד ולטפח. נשאלת השאלה – איך אנחנו מגיבים למסרים הללו? יש אנשים ששואפים לפרפקציוניזם ויעדיפו לתקן כל קמט, ומאידך - יש כאלה שמעדיפים להשלים עם המצב הקיים מתוך ידיעה שהם לא מושלמים ושהגוף שלהם משתנה. מובן שגם האופי שלנו משפיע מאוד על הצורה שבה נבחר להתייחס לשינוים בגופינו ונרצה לתקן אותם או מאידך – להשלים עימם. ככל שהתחושה שלנו לגבי עצמנו תהיה טובה יותר, כך סביר יותר להניח שנוכל להשלים עם השינויים ונחייה יותר 'בשלום' עם גופנו . מצד שני, רבים שבוחרים לבצע שינוי, לא עושים זאת מתוך תחושת ערך עצמי נמוך או מתוך כניעה לאמצעי מדיה כאלה ואחרים, ויש גם מי שמרגיש עם עצמו טוב, ושינוי חיצוני יכול להעניק לו תחושה אף יותר טובה עם עצמו – וגם זה בסדר".
השורה התחתונה לדברי הריס היא שאין פה "נכון" או "לא נכון". ובכל זאת, לפני ששוקלים לבצע שינוי חיצוני, הוא מציע לבחון כמה דברים: "ראשית, חשוב לשאול את עצמנו בכנות: מדוע אני זקוק/ה לשינוי? האם זה בגלל בן זוג שלוחץ, האם בגלל פרסומת בטלוויזיה או אולי משום שזו החלטה מושכלת ואחראית שבחרתי לעשות. ולא פחות חשוב מכך - צריך לדעת מתי לעצור. שינויים חיצוניים לעיתים רבות מובילים למחמאות, ואנשים שאוהבים את התחושה לפעמים יכולים לאבד פרופורציות, 'להתמכר' לחוויה ולרצות לבצע עוד ועוד שינויים. במקרה כזה קיים סיכון שהעניין יבוא על חשבון דברים אחרים חשובים בחיים. כמו כן, לא רבים מודעים לסיכונים שכרוכים בביצוע פרוצדורות מסוימות, וכדאי לבחון היטב היכן השינוי מתבצע, לקבל המלצות וגם לראות שמדובר באנשי מקצוע שנמצאים תחת פיקוח רפואי.
"בשורה תחתונה, חשוב לזכור שאושר מורכב מדברים רבים ומעבר לכך, כל אחד מאתנו חווה אותו בצורה סובייקטיבית. אמנם שינוי חיצוני יכול בהחלט לגרום לתחושה טובה יותר אבל מנגד הוא לא פותר את כל הבעיות בחיים. לכן, חשוב שנעשה עם עצמנו 'תאום ציפיות' מראש ונבין את זה. כל עוד מי שמבצע את השינוי עושה את זה מהסיבות הנכונות, מתוך איזון והבנת המשמעות הכללית והרפואית, וכל עוד זה גורם לו הנאה – אין בכך כל פסול. עם זאת, חשוב לבחון היטב את הסיבות שהניעו לכך ולהגיע להחלטה מודעת ומושכלת ככל שניתן", הוא מסכם.