אודליה יקיר (צילום: מאיה ברק)
מאמינה בליזום, בכל תחומי החיים - וגם כרווקה. אודליה יקיר|צילום: מאיה ברק

לפני שבע שנים שיחה אגבית עם חברה הפכה לתכנית ריאליטי בטלוויזיה. זה היה כשישבנו היא ואני לקפה ושוב היא התלוננה באוזניי שבן זוגה, איתו היא מתגוררת זמן רב, כל הזמן דוחה את הצעת הנישואין בתואנה אחרת. באותו הרגע נפלט לי "אז למה שלא תציעי לו את?".

מפה לשם, לפני כחודש עלה הפרק הראשון של פורמט הטלוויזיה שפיתחתי, "Marry me now", בו נשים מציעות בהפתעה נישואין לבני זוגן - בערוץ של אופרה ווינפרי בארה"ב. מה אגיד ומה אומר? חייבת לשתות יותר קפה עם החברות שלי.

אז אותה החברה לא ממש קיבלה את הרעיון שלי, היא פשוט נכנסה להריון. אבל חברת ארמוזה פורמטס, שעוסקת בפיתוח ומכירת פורמטים ישראליים לשוק הבינלאומי, דווקא כן קיבלה. הם הבינו, כמוני, שיש כאן רעיון פמיניסטי, חדשני, מעניין, שבו נשים לא מחכות יותר אלא מציעות בעצמן. בכל פרק כלה אחת לעתיד מתכננת במשך שלושה ימים חתונה בהפתעה לבן זוגה, שמבושש להציע. היא מפתיעה אותו כשהיא לבושה בשמלת כלה ומציעה לו להינשא. אם הוא אומר כן – יש חתונה בפרק עצמו (הכל כבר מאורגן באותם שלושת הימים) ואם הוא אומר לא, ובכן, מה שנקרא, לא נעים בכלל. רעיון לא ממש רומנטי? למי אכפת, תמו להם הימים שבהם גברים שרו סרנדות מתחת לחלונות ורומיאו יש רק באגדות ואם לא תיזמי, לא תקבלי.

"את הרעיון הזה לתכנית הצלחנו למכור ללא מעט מדינות, ומאז נשים מציעות נישואין בטלוויזיה בהפתעה לבני זוגן בצרפת, גרמניה, פולין, רוסיה ועוד. השוס הגדול הגיע לאחרונה בדמות עונה בערוץ של אופרה ווינפרי"

את פרק הפיילוט שהפקנו בישראל (יחד עם ציפי רוזנבלום) אני הנחיתי. השתתף בו זוג צעיר ממש חמוד. היא הציעה לו ביפו. הוא היה בהלם מוחלט. זה היה כייף לראות.

את הרעיון הזה לתכנית הצלחנו למכור ללא מעט מדינות, ומאז נשים מציעות נישואין בטלוויזיה בהפתעה לבני זוגן בצרפת, גרמניה, פולין, רוסיה ועוד. השוס הגדול הגיע לאחרונה בדמות עונה בערוץ של אופרה ווינפרי. זה לא שאני מזלזלת בגרמנים, חלילה, אבל הערוץ של אופרה זו כבר אופרה אחרת. את אופרה עצמה עדיין לא פגשתי, בכל זאת היו שנתיים של קורונה, אבל כולי תקווה שיום אחד זה עוד יקרה.

תכנית הטלוויזיה הזו, לדעתי, בהחלט עוזרת לשנות מציאות. גם בזוגות בהם הגבר אמר כן, והפך את בת זוגו להיות מאושרת ולקבל את הביטחון והטקס שהיא רצתה, וגם עבור אלה שקיבלו לא. למרות הכאב, אני מניחה שהנשים האלה התפכחו מאשליה בה הן חיו והמשיכו, למרות הצער, למצוא אהבה אמיתית ומחויבת יותר.

אודליה יקיר (צילום: ירדן הראל)
תמו להם הימים שבהם גברים שרו סרנדות מתחת לחלונות |צילום: ירדן הראל

"באחד הפרקים היה גבר שאמר שהוא ישמח אם הם יתחתנו בהזדמנות אחרת. הם נפרדו, אבל כנראה שהחוויה הזו הייתה כל כך עוצמתית שהיום הם בטיפול זוגי ומנסים לעבוד על היחסים"

צפיתי באחד הפרקים של העונה החדשה בערוץ של אופרה. היה שם גבר שאמר בהתחלה כן, ואז ביקש לדבר ביחידות עם הכלה ואמר לה שהוא לא מרגיש שזה נכון כרגע, ושהוא ישמח שהם יבטלו ויתחתנו שוב בהזדמנות אחרת. כמובן שהיה לה מאוד קשה, הם הרבה שנים ביחד וההבנה שגם אחרי כל-כך הרבה שנים הרעיון של להתחתן איתה מפחיד אותו, גרמה לה להבין שיש בעיה בקשר. הם נפרדו, אבל כנראה שהחוויה הזו הייתה כל כך עוצמתית עבורם, שהיום הם בטיפול זוגי ומנסים לעבוד על היחסים. במובן הזה התוכנית היתה בשבילם סוג של wake up call, ואני מניחה שהטיפול הזוגי יביא אותם למקום טוב יותר.

לא מוכנה להתפשר על עצמי

למה התעקשתי על הרעיון הזה? גם כי אני מאמינה בליזום, בכל תחומי החיים - וגם כרווקה. לא היה אכפת לי להשתתף בריאליטי הזה בעצמי (אם כי כשחקנית ומגישה, אני מעדיפה יותר להנחות אותו). אני נשאלת לא מעט איך יתכן שבגילי, 43, אני עדיין רווקה. התשובה הכנה שלי תהיה שמדובר בתמהיל של אישה שעד כה הייתה חשובה לה מאוד הקריירה. ובאמת, השגתי לא מעט - אבל עכשיו אני מרגישה שיש לי מקום לשלב הבא של זוגיות ומשפחה. מעבר לכך, בתקופה שבה כל זוג שני מתגרש, אני לא מתביישת להגיד שאני מחפשת ושואפת לחיבור מיוחד שכולל תשוקה, סקרנות והפריה הדדית, הרבה הומור וטוב לב, ורצוי, אם אפשר, שזה יהיה גבר שגם ירצה לעשות טוב בעולם. עכשיו, מה מסתבר? שהשילוב הזה לא כזה נפוץ. אבל אני בחורה אופטימית והייתי כבר פעם קרובה, אז זה יקרה שוב.

כשאני מסתכלת מסביב אני מבינה שזה לא העיקר להגיד "אני בזוגיות", אלא באיזה איכות של קשר אני נמצאת. מהצד שמעתי לא פעם שאני צריכה "להתפשר" ואני חושבת שאנשים קצת טועים במושג פשרה. אפשר להתפשר, או יותר נכון להתפכח, בפרמטרים כמו גובה, גיל, עיסוק או רמת הכנסה. אלה דברים חיצוניים שעם השנים, ככל שגדל הביטחון שלי בעצמי, הפכו לפחות רלוונטיים עבורי. אני לא מאמינה בלהתפשר על איך אני רוצה להרגיש בתוך קשר – נחשקת, בטוחה, מופרית ושיש לי שותף אמיתי לדרך.

כרווקה וכמי שיצירה וביטוי עצמי הם בדמה, הפכתי את החיפוש שלי אחרי אהבת אמת, מבלי להתכוון, לקריירה. זה התחיל במופע סטנד אפ על רווקות תל אביבית איתו הופעתי שנים רבות בטלוויזיה וגם על במות בארץ ובחו"ל, המשיך לספר שהוצאתי לפני שנתיים, "עד החתונה זה יעזור", המשיך בתכנית הטלוויזיה וכיום זה בא לידי ביטוי בהרצאות ובסדנאות שאני מעבירה על הומור ככלי למציאת אהבה (קודם כל עצמית ואחר כך זוגית).

בניגוד ליועצת זוגיות שהתחתנה בגיל 28, אני לגמרי מכירה את הכאבים של מה שנקרא רווקות מאוחרת. לא מתיימרת חלילה להתחייב שאני יכולה לגרום לאנשים להתחתן תוך שנה, אבל אני כן יכולה להציע, כמי שחוקרת את התחום זמן רב ואוהבת להתבונן ולהפיק תובנות, ללמוד איך לתקשר נכון כאבים, רצונות וצרכים בתחילת קשר רומנטי בעזרת הומור, כמו גם להפגין אותנטיות, פגיעות ולבנות בטחון עצמי שאינו תלוי באישור המין השני.

הכותבת, אודליה יקיר, היא מרצה, יוצרת טלוויזיה, סופרת ומייסדת שיטת 'המתנה שבך' ללווי אנשים בתהליכי התפתחות אישית