חוזרת לרחובות. דפני ליף (צילום: חדשות 2)
קיץ של נשים שבוחרות לצעוק ולא לשתוק. דפני ליף|צילום: חדשות 2
2011 הייתה שנה של נשים אדירות ונשים מודרות. בקיץ החם של יולי הייתה תחושה שאנרגיה חדשה זורמת באוויר והופכת את הנשים בעולם ובישראל לכוח. אבל אז הגיע החורף והביא עמו גשמי זעם ששטפו את הכול. זו גם הייתה שנה שבה נחשף כיעור גדול שמטיל צל כבד וחשוך על החברה הישראלית כולה. זו הייתה שנה של ניגודים, פערים חברתיים, ודעות קיצוניות אל מול נשים חזקות שצועקות ושרות במקום לשתוק; נשים קובעות. זו הייתה שנה בה נשים יצאו לאור וכך האירו את הפינות הכי אפלות של החברה המורכבת שלנו. זו בעיקר הייתה שנה שצופנת בחובה הבטחה לשנים הבאות. קבלי עשרה דברים חשובים שקרו בשנת 2011 ויגרמו לך להגיד – ברוך שעשני אישה.

קול באישה מחאה

זה היה הקיץ שאזרחי העולם קמו ואמרו "די, נמאס!". מהפכות ניצתו ואוהלים צצו בערים הגדולות במערב ובמדינות ערב. בצ'ילה, קמילה ואייחו בת ה-23, יו"ר אגודת הסטודנטים, הוציאה את העם לרחוב למען זכויותיו הבסיסיות; בחוף השנהב, איה וירג'יני טורה העלתה על בריקדות עשרות אלפי נשים במחאה לא אלימה כדי לדרוש את התפטרותו של הנשיא לורן גבאגבו, שהפסיד בבחירות וסירב לפרוש (הוא כבר בכלא); ובמצרים, אסמה מחפוז בת ה- 26, פתחה בלוג וידיאו שקורא לעם לצאת לרחובות. והבלוגרית המצרייה עליא אלמהדי ויתרה על הבורקה (ועל כל השאר) כדי לוודא שכולם יקשיבו.
זו אינה פעם ראשונה שנשים מובילות מהפכה, וזו אינה הפעם האחרונה. אבל זו הייתה אבן דרך, וטוב שכך. נשים לצד גברים, מוחים למען תנאים טובים יותר. זו המהפכה האמיתית.

ולמקרה שאתן עדיין לא משוכנעות שיש משהו באוויר, מנאל אל שריף בת ה-32 מערב הסעודית נעצרה לאחר שהעלתה לפייסבוק סרטון בו היא נוהגת (דבר שאסור בסעודיה. בקרוב אצלנו?) אבל זה לא עצר צעירות נוספות במדינה מלהצטרף אליה מאחורי ההגה במחאה, ואפילו להצטלם כשהבעל במושב הנוסע. זו מהפכה אמיתית. מעניין איך זה לחיות בעולם בלי בדיחות על נהיגה של נשים?

נסיכות יש רק באגדות

כשני מיליארד איש ואישה צפו בוויליאם ארתור פיליפ לואי מאונטבאטן וינדזור וקתרין אליזבת' מידלטון נשבעים אמונים השנה במנזר וסטמינסטר בלונדון. פרינס ויליאם נשבע להמשיך להיות פבולוס כפי שהוא היה עד היום וקייט נשבעה לשמור, לאהוב, לתמוך אבל לא לציית לבעלה - כך היא שינתה ברגע את הנוסח המסורתי של הממלכה הבריטית. הנסיכה דיאנה עשתה זאת לפניה ואולי אנחנו בדרך לשינוי קטן שיסמל עידן חדש במאבק במסורת המשפילה שמבליחה בטקסים ובאירועים רשמיים עד היום. ואם אנחנו כבר בממלכה, באוקטובר השנה שונה החוק הבריטי העתיק בו זכרים יורשים את הכתר לפני נשים ומעתה הכתר יעבור לפי סדר הולדת הצאצאים ולא על פי המין. נקווה רק שהשלב הבא הוא חלוקת הכתר לאנשים ברחוב.

קייט מידלטון  - שמלת כלה (צילום: WPA Pool, GettyImages IL)
נשבעת שלא לציית. קייט מידלטון משנה את הנוסח המקורי|צילום: WPA Pool, GettyImages IL

אשת חיל מי ימצא? לא, באמת – מי ימצא?

הפגנה בבית שמש (צילום: יוסי זילברמן)
לא רק בבית שמש. זה המאבק של המדינה|צילום: יוסי זילברמן
יהודי טוב מודה מדי בוקר לאלוהיו "ברוך שלא עשני אישה". הסיבה היא שלגבר היהודי יש יותר מצוות לקיים מלאישה והוא מברך על כך. אבל למה יש הבדל בין אישה לגבר? זו שאלה טובה. הדרת נשים הוא נושא כאוב שמעורר אצל כולנו את האינסטינקט להילחם. צריך להבהיר שהמאבק האמיתי הוא לא בחצרות של מאה שערים או ברחובות בית שמש, אלא בניסיון ההשתלטות העוין על מהותה של מדינת ישראל. זהו אינו מאבק של פמיניסטיות, כי אם מאבק על הזהות של המדינה. המתח בין היהודית לדמוקרטית איים לקרוע אותנו בכל פעם מחדש, אבל הפעם נראה שהגענו למקום בו אי אפשר להתעלם יותר וחייבים לקבל החלטה.

מביש שבישראל 2011 עדיין מתנהלים ויכוחים הנדמים כאילו הגיעו ישירות מזולת נרגילות בסעודיה, מביש שבישראל הכותרות הראשיות עדיין עוסקות בצרות של העולם הנאור מלפני 150 שנה. אבל הנה אנחנו הנשים בקו האש. כאילו רצה הגורל שנתערב ולא נעמוד שוב מאחורי הקווים. כאילו נועדנו לעמוד במרכז הוויכוח שיכריע באמת איך חיים במדינה הזאת.

יש לנו  אלופת ישראל!

לראשונה בתולדות צה"ל הוענקו לאישה דרגות אלופה (שאפו לאורנה ברביבאי). צה"ל זקוק למגע יד אישה, אבל לא כדי להכין תה לאוגדונר או לנקות את הרצפה - אלא כדי לנקות את האווירה המאצ'ואיסטית שאחר כך הופכת אותנו לנהגים עצבניים יותר, מטיילים ערסים שממלאים את הודו בשלטים של סמי בורקס בעברית, או סתם כאלו שחושבים שמ"פ (מזרון פלוגתי) זה עדיין מצחיק. 

מעצר בית

בישראל 2011, אישה שלא עבדה 4 שנים הפכה אוטומטית לעקרת בית ואיבדה את הקצבה שלה, את הקריירה שלה ואת הביטוח הלאומי שלה, למרות שהיא שילמה כל חודש. אז אם את מתכננת לקחת פסק זמן ולהשלים לדוקטורט, או להישאר קצת עם הילדים, או שחס וחלילה את חולה – תחשבי פעמיים כי המערכת תעשי הכול כדי שתישארי בחוץ. קבוצת נשים התגייסה לשינוי החוק, הפיצה סרטון וביקשה מכל אזרחית ואזרח לתמוך במאבק – וזה עבד. שלושה חודשים אחרי התבשרנו כי במשרדו של השר כחלון עובדים על תיקון החוק. ללא ספק הישג נאה ומשמח. כחלון, אנחנו מחכות.

 

יתאחדו כל נשות העולם

פשעים רבים מתקיימים בכיכר תחריר בחסות המרי האזרחי, רובם עומדים בסתירה עם עקרונות הצדק החברתי שהוציאו את האנשים לשם מלכתחילה. בפברואר הותקפה מינית העיתונאית האמריקנית, לארה לוגן, כשסיקרה את המהומות בקהיר. כמה נשים ראו אותה במצוקה ועל אף הפער התרבותי והדיכוי מבית זינקו לעזרתה, עמדו סביבה והגנו עליה בגופן. מעורר השראה.

השלום גדול מסך חלקיו

אלן ג'ונסון סירליף נשיאת ליבריה, ליימן גבאווי הליברית שהובילה את מחאת הנשים נגד מלחמת האזרחים בארצה, ותוואכול קרמאן, פעילת זכויות האדם מתימן הן שלוש נשים שזכו בפרס נובל לשלום על מאבקן הלא-אלים למען ביטחון הנשים וזכויות הנשים להיות שותפות ליצירת השלום. אין בהישג הזה משהו יוצא דופן למעט העובדה שהידיעה הזו בכל כלי התקשורת בעולם גרמה לעולם הזה לרגע אחד להיראות קצת שפוי יותר. אפילו אם זה רק לרגע.

באיחור אופנתי

למי שפספסה, פגר של צ'ינצ'ילה על הצוואר כבר לא באופנה אחרי שבהוליווד הוציאו את הפרוות מחוץ לחוק. הגיע הזמן.

קולאז' פרוות (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
להתראות פרווה. שלום חוק|צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

הח' ואונסו

לשפוט נשיא מדינה כאחד האנס ולנעול אותו בכלא ככל אסיר זה ללא ספק הישג אל מול מבני הכוח המסורתיים במדינה הזו. משה קצב, אסיר מספר 1418989, היה חבר בקבוצה מאוד מצומצמת של אנשים שבכוחם לחנון אסירים מורשעים וציפה שיורשו ישתמש בכוח הזה כדי לחלץ אותו. העובדה שהוא בכלא ראויה לשבח אבל העובדה שקורבנותיו הן עדיין אותיות מסתוריות על דפי העיתונים מראה שכנראה הדרך להוקעת התופעה המגעילה, של השפלת נשים במסדרונות הכוח, עוד ארוכה.

נשים שאיבדנו השנה והפכו את עולמנו טוב יותר

אליזבת טיילור הייתה הראשונה בהוליווד שקיבלה את השכר הגבוה ביותר להשתתפות בסרט, בטי פורד הייתה בעד הפלות בעוד בעלה הנשיא הרפובליקני החזיק במושכות השלטון, סוניה פרס סירבה לעבור לבית הנשיא כמצופה מאשת הנשיא, נתיבה בן יהודה הייתה המפעילה היחידה של הדוידקה (מרגמה כחול-לבן) בצפת, ואיימי ויינהאוס הייתה האמנית הבריטית הראשונה שזכתה בחמישה פרסי גראמי.

אליזבת טיילור -1957 (צילום: Hulton Archive, GettyImages IL)
השאירה אחריה מורשת מנצנצת וטייטל חשוב. אליזבת טיילור|צילום: Hulton Archive, GettyImages IL

רוצה לזכות בערכת טיפוח מפנקת? ספרי לנו מהי משרת החלומות שלך ואולי תזכי

>> אז כמה כסף אנחנו באמת מרוויחות? סיכום 2011 עם המספרים החשובים