אם מישהו ממש אוהב לנקות, הבית שלו נראה כמו פרסומת למסיר אבנית ואפשר לבצע ניתוח לב פתוח על השולחן בסלון שלו - האם הוא אובססיבי? ואם את חורשת את הפרופילים של האקס שלך בכל רשת חברתית פעמיים ביום, זה נחשב נורמלי? לדברי אופירה ציטרין, מטפלת זוגית ומינית, ההגדרה "אובססיה" תופסת לגבי כל דבר שהופך להיות חזק יותר מאיתנו וגורם לנו לאבד שליטה על החיים.
"אובססיה היא סוג של התמכרות שנובעת מחסך רגשי עמוק, בדרך כלל מהילדות", מסבירה ציטרין. "הדרך להיפטר ממנה היא למלא את החסך בדרכים אחרות - אבל לפני שמגיעים לשם, צריך להגיע נמוך - לייאוש כמעט מוחלט - ורק משם יגיע הפתרון".
אז מה הם סוגי האובססיות הכי נפוצים? והאם יש קבעונות שאופייניים יותר לנשים? (רמז: כן, והם כוללים שמלה לבנה וקבבוני טלה) - ביקשנו מאופירה לספר על האובססיות שהיא נתקלת בהן הכי הרבה בקליניקה.
1. ניקיון: דרך לרצות את הסביבה
"למרות שהסביבה נהנית מהמסירות לניקיון, זה גם שורש הבעיה - הצורך לרצות בכל מחיר: ילד או ילדה שמנקים ומרצים את ההורים שלהם, או בן או בת זוג שקונים את האהבה דרך עבודות הבית.
"לפעמים זו גם דרך להתמודד עם מציאות קשה, כלומר - הניקיון הופך לסוג של בריחה. למשל, מישהי שבן הזוג שלה מקטין אותה ומשפיל אותה, ובמקום לחשוב איך היא הגיעה למצב כזה ומה היא עושה כדי לברוח משם היא מתמקדת בקרצוף רפטטיבי של הפאנלים, כדי להתיש את הגוף והנפש שלה ולא לחשוב על המציאות".
2. אקסים: מתאבססות על מי שהכי פגע
"באופן פרדוקסלי, האקס שרוב האנשים יפתחו אליו אובססיה הוא מי שהוריד אותם הכי נמוך, הכי השפיל אותם, בגד בהם - ואז יש פה יצר נקמה מאוד גדול, אני מדברת על התנהגויות מטורפות: כמו לעקוב אחר האקס, לגנוב לו את המפתחות ולהתגנב אליו הביתה. לעקוב אחריו, לראות מה הוא אוכל וכמה סיגריות עישן. היתה לי מטופלת ששברה בכוונה את היד כדי להאשים את האקס ושפכה דלק על המכונית של בת הזוג החדשה. גם כאן, המפתח הוא לגלות איזה חסך עומד בבסיס ההיתלות הזו בבן הזוג לשעבר, ולפתור אותו בדרכים אחרות ובריאות יותר".
3. חתונה: את שווה גם בלי טבעת
"כאן יש פחות נזק ופחות דרמה, אבל הבחורה - וזו בדרך כלל בחורה, אני טרם נתקלתי בגבר שהיה אובססיבי לחתונה - מסכנה מאוד. זה מאוד נפוץ, בתקופה מסוימת היו לי שלוש מטופלות באותו מצב, ששמעו מההורים בילדות את אותו משפט: 'מי ייקח אותך', ופשוט היו נחושות להתחתן ויהי מה. זה מגיע לרמה שאחרי דייט או שניים הן כבר הולכות לסלון כלות ושמות מקדמה לשמלה, וכמובן שנאלצות לבטל את זה.
"הנשים האלה חיות כמו מפיקות אירועים. הן מכירות את כל האולמות והגנים, מכירות בעל פה את כל הדיג'יים - בקיצור, מארגנות לעצמן חתונה, ולא מתביישות לדבר על זה עם הדייטים שלהן. במקרים כאלה חייבים לבנות לה את הדימוי העצמי מאפס, שתוכל לחיות עם עצמה ולהבין שהיא שווה גם בלי טבעת על האצבע, ורק אחרי שהיא תגיע להשלמה הזו היא תוכל לבנות זוגיות נורמלית שאולי גם תוביל לחתונה שהיא כל כך רוצה - אבל זה לא יכול להיות חזות הכל".
4. אוכל: האובססיה הכי קשה
"מכיוון שחייבים לאכול כדי לחיות, זו למעשה האובססיה הכי קשה שיש. אכילה רגשית היא 'פתרון' לכל בעיה, בכל משבר או קושי פשוט פותחים את המקרר, ומרוקנים אותו עד שאי אפשר להכניס אפילו ביס אחד. האכלנים הרגשיים אמנם לא מקיאים, כי אז זה כבר נכנס להגדרה של בולימיה, אבל יש הענשה עצמית, צום והרגשה מאוד קשה כלפי עצמם.
"כדי לצאת מהאובססיה הזו, אנחנו חייבים ללמד את המטופל לזהות את החסכים ולמצוא דרכים שאינן זלילה כדי להתמודד איתם, אבל במקביל חייבים ללמד אותו גם על אורח חיים בריא ותזונה נכונה, מכיוון שאצל אנשים כאלה כל תחושת הרעב והשובע, וכן חילוף החומרים, נפגעים מאוד וצריך ממש לשקם אותם מהיסוד".
5. סקס: התמכרות כמו לסמים
"גם נשים וגם גברים שבוטלו כילדים ולא מצאו שייכות בתא המשפחתי, הרגישו מנודים וחיפשו יחס מוצאים דרך להרגיש נאהבים ורצויים - סקס. אין סלקציה, הם ישכבו עם כל אחד אבל ככל שהם ישכבו עם יותר אנשים הם יצטרכו עוד, כי סף הריגוש עולה, כמו בסמים. הם יבקשו ממי שהם שוכבים או שוכבות איתו להגיד שהם אוהבים אותם, למרות שברור לכל הצדדים שזה לא המצב, כדי לקבל אשלייה רגעית כזו - אבל זה מספיק בדיוק לרגע, וכל היום שלהם נסוב סביב המפגש המיני הבא. זה גם יכול להגיע על רקע של פגיעה מינית בילדות, כמובן, אבל הטיפול הוא, בכל מקרה, ממש לבנות את האני מחדש, גם דרך פסיכודרמה למשל. הרעיון הוא ללמוד לאהוב את עצמנו בלי אישור חיצוני".
6. שופינג: ניסיון להחליף רגש בחומר
"הקניות הבלתי נשלטות, ולא משנה אם זה באינטרנט או בחנויות, מגיעות כחיפוי על דימוי עצמי נמוך וככלי לפתור, כביכול, משברים. זה ניסיון להחליף רגש בחומר. אנחנו מדברים על אנשים שיכולים להיכנס לקניון ולפרק אלפי שקלים שאין להם, לקחת הלוואות בשוק האפור כדי לקנות סלון במאה אלף שקל - פשוט קונים בלי שליטה דברים שהם לא צריכים ושלא מותאמים לרמת החיים שלהם. יש גם אלמנט של ענישה עצמית ופרדוקס: אני לא מצליחה להתמודד עם הקשיים שלי, אז אני מוסיפה לי עוד התמודדות כלכלית בדמות קניות שאין לי איך לממן".
7. ספורט: בדרך כלל מגיע עם הפרעות אכילה
"אצל גברים האובססיה לספורט היא יותר פיזיולוגית, אצל נשים זה יותר רגשי", מאבחנת אופירה. "המטרה גם שונה ברוב המקרים. גבר שמכור לספורט ישתה שייקים של חלבון וייקח כדורים לבניית שריר, אצל נשים זה בדרך כלל כדי לרדת כמה שיותר במשקל. זה יכול לבוא בשילוב עם הפרעות אכילה, אבל בכל מקרה עיסוק בספורט ייחשב אובססיבי כשהוא עובר הגבול של לצאת להליכה או ריצה בערב, אלא מגיע למקומות של שחיקת מפרקים, התייבשויות ובעיקר עיסוק נפשי אומלל ומתמשך".