אולי זה השיח שנהיה בוער יותר, או אימהות שהפכו מודעות יותר. אבל היום, יותר מתמיד נערות בנות ארבע עשרה לומדות לפחד מכוס השתייה שלהן, מבנים זרים ומתרחיש האימים שכולל התעוררות על ספסל עם בגדים קרועים ושיער סתור. הן חוששות להיות קורבן של הפשע המושלם: סם האונס. חמקמק מאוד, מתאדה מזרם הדם שלך ומעלים כל ראיה או עדות לחטא שהתחולל בתוך הגוף שלך.
לפני שבוע התבקשתי על ידי חברה, להשתתף בהצבעה לתחרות יזמים צעירים. לא חשבתי פעמיים כשהתוודעתי לקבוצת נערות בנות ארבע עשרה שהחליטו לפתח שפתון בשם "ליפסטינג". השפתון, אמור לגרום לתחושת צריבה בשפתיים ברגע שהן באות במגע עם משקה שמכיל את סם האונס.
מלבד העובדה שמדובר בטיימינג רגיש במיוחד, בדיוק בימים בהם שמו של אלון קסטיאל מתנוסס בכל הכותרות, הוצפתי במן התרגשות מיידית מעצם הבחירה לפתח משהו חברתי, לטובת כל הנשים בעולם.
אבל האופוריה הזו מלווה גם במידה של אמביוולנטיות. עצם העובדה שהעולם עדיין מתנהל כך, באופן שהקורבן הוא זה שצריך להיות מודע ואחראי לעצמו בדיוק כמו שהוא אמור להיות אחראי לפשעיו של מי שרוצה לפגוע בו.
ירדן קדם, נועם תמיר, נוגה הרמן, אופיר בן גיגי, שובל בלוקה ואליענה הייטנר, הן ששת הבנות שהגו את הרעיון כחלק מפרויקט ISTEAM שנערך בבית הספר, אורט עירוני ד' במודיעין. בשיחה עם ירדן קדם, התברר לי שהרעיון לייצר את השפתון בדיוק מהחשש שיום אחד הן ייפלו קורבן בעצמן לסם המסוכן. היה חשוב להן לציין שבפיתוח הרעיון הן חשבו על נשים וגברים ואחד, כקורבנות של הטרדות מיניות ואונס. על כן, לשפתון יהיו שלושה גוונים: ורוד, אדום ושקוף.
לסם האונס לוקח כשלושים דקות להשפיע על הקורבן, כך שהמשתמשת בשפתון תחוש את הצריבה באופן מיידי. "המדריכה שלנו, ענבל בר, חיברה אותנו לכימאים ומדענים שיעזרו לנו לפתח אותו", מסבירה קדם ומבהירה שהשפתון אמנם לא יוכל לעצור את האנס, אך בהחלט יאפשר לקורבן להימלט או לבקש עזרה.
מתוך מאתיים יוזמות שהוגשו לתחרות היזמים הצעירים, זכו הבנות בפער משמעותי. עם זאת, הפרויקט לא קיבל מימון או סיוע בגיוס כספים לטובת פיתוח המוצר. משרד הכלכלה, ששותף במיזם, העניק להן שובר לרכישת ספרים בלבד.
כיום היזמות הצעירות והשאפתניות, יוזמות מגעים עם חברת קוסמטיקה מובילה ועם החטיבה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל כדי לפתח את הרעיון ולשווק אותו בהקדם האפשרי.