בכל פורים הרחובות מתמלאים בחתולות סקסיות, אחיות סקסיות ושוטרות שנראו כאילו הגיעו מעמוד האמצע של פלייבוי. אפשר להמשיך ללעוג לתופעה הזאת בפייסבוק אבל אפשר גם לקום ולעשות משהו.

השנה, החלטנו בנעמת להכין קטלוג רעיונות שיעזור לילדות, נערות ונשים להגשים בתחפושות את החלומות האמיתיים שלהן: לנטוש את זנב השפנפנה ולהפוך למדענית, ספורטאית, אשת אופנה עם בשורה או כל דבר אחר שנשים יכולות לחלום עליו תוך שהן פורצת גבולות. את התחפושות אפשר להכין בבית עם חומרים זמינים, נוחים ולא יקרים דרכם נייצר מציאות חדשה. 

1. רוזי

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
אייקון תרבותי|צילום: בלה שחר הלל

רוזי היא אייקון תרבותי פמיניסטי אמריקאי שנוצר במלחמת העולם השנייה. כתוצאה מגיוס הגברים לצבא והמחסור בידיים עובדות, הצטרפו נשים רבות למערך העבודה. רוזי מייצגת את הנשים שתרמו למאמץ המלחמה כפועלות בתעשיית הנשק, בתפקידים שנחשבו עד אז לנחלתם של הגברים בלבד, כגון רתכות או מסמררות. ב 1942- צוירה הכרזה ! We Can Do It “אנחנו יכולות לעשות את זה!” עבור חברת ווסטינגהאוס. הקישור עם דמותה של רוזי, הפכה אותה לאייקון נצחי של העצמה נשית.

הכינותי מראש: לתחפושת רוזי תוצרת בית, כל שצריך הוא חולצת ג'ינס, סרט אדום לשיער וקרטון צהוב שמדמה את השלט המוכר. לקרטון נחבר רצועות, על מנת להחזיק את השלט כמו תיק.

2. ז‘אן ד‘ארק

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
מסמלת את פריצת הגבולות והמוסכמות של תקופתה|צילום: בלה שחר הלל

ז‘אן ד‘ארק היתה מצביאה צרפתיה שמילאה תפקיד מפתח בשחרור צרפת מהכיבוש האנגלי במלחמת מאה השנים. בניגוד למקובל היא לבשה בגדי גברים, עטתה שריון ופיקדה על כוחות בצבא. היא שחררה את העיר אורלאן, אך במהלך קרב אחר נפלה בשבי. היא נשפטה בעוון כישוף, קשר עם השטן ולבישת בגדי גברים , נמצאה אשמה והועלתה על המוקד . אך התנופה שיצרו ניצחונותיה סחפה את צרפת לנצחון במלחמה. ד‘ארק מסמלת את פריצת הגבולות והמוסכמות של תקופתה, כמי ששילמה מחיר על כך וכמי שעשתה בהצלחה את מה שגברים רבים לא הצליחו.

הכינותי מראש:  לתחפושת ז'אן דארק כל שצריך הוא חרב צעצוע (שניתן לרכוש בכל חנות צעצועים), שריון עליון שניתן להכין מלשוניות של פחיות המחוברות יחדיו, ואת שאר השיריון נכין מיריעת פלסטיק מונע החלקה לאמבט בצבע אפור.

3. קוקו שאנל

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
חלוצה בתחום האופנה |צילום: בלה שחר הלל

קוקו שאנל היתה מעצבת אופנה צרפתיה הנחשבת לחלוצה בתחום האופנה המודרנית ונודעת בתרומתה לשחרור הנשים דרך עיצוביה פורצי הדרך והנוחים. שאנל הובילה את השינוי מהאופנה הכבדה והמסורבלת, מרובת השכבות מגבילות התנועה והמחוכים עוצרי הנשימה, לבגדים קלילים, פשוטים ונוחים, תוך שהיא שומרת על מראה נשי, אלגנטי ומחמיא. שאנל שמה דגש בעיצוביה על נוחותה ותחושותיה של האישה ולא על “התפקיד“ שעליה למלא דרך הופעתה. כדבריה: “לבוש מותרות חייב להיות נוח, אחרת זה לא מותרות“.

הכינותי מראש: כל הנדרש הוא שמלה שחורה, שרשרת פנינים ישנה או כל שרשרת אחרת, כובע ומכחול. קצות השרוולים בשמלה הם קצות השרוולים שנגזרים מחולצת צווארון ישנה.

4. בילבי

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
תחפושות נעמת|צילום: בלה שחר הלל

בילבי היא דמות ספרותית שיצרה הסופרת השוודית אסטריד לינדגרן בסדרת ספרי ילדים. בילבי, שחיה עם כמה חיות וללא מבוגר אחרא י, מייצגת את האפשרות “להיות מישהו אחר“: לגרוב גרביים בצבעים שונים, לנעול נעליים הגדולות ממידתה וללכת עם צמות שמתוחות לרוחב. היא מורדת בסמכות, לא נתונה למרותו של איש, ויוצרת חוקים משלה. יש לה הגיון בריא, חוש צדק מפותח, המון טוב לב וכוח פיזי רב. היא מייצגת את כל הילדות והנשים פורצות הדרך שאינן פוחדות מכלום.

הכינותי מראש: תחפושת בילבי תוצרת בית כוללת פאה ג'ינג'ית עשויה מצמר לסריגה, וחוטי מתכת יחזיקו את הצמות של בילבי במקומן. לא לשכוח קצת נמשים על הלחיים, חולצת פסים וגרביים בצבעים שונים.

5. גולדה מאיר 

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
תחפושות נעמת|צילום: בלה שחר הלל

מאיר הייתה ראש ממשלת ישראל בין השנים 1969 – 1974 , ועד היום היא האישה היחידה ששימשה בתפקיד. לפני כן כיהנה כשרת העבודה וכשרת החוץ. בנעוריה התעקשה לרכוש השכלה למרות התנגדותם של הוריה. היא היתה מזכירת “מועצת הפועלות“ )כיום נעמת( ובהמשך מונתה למזכירת “הוועד הפועל“ בהסתדרות. כשהוקמה המדינה היתה גולדה אחת מחותמי מגילת העצמאות. מאיר היא הדמות הנשית הבכירה ביותר בפוליטיקה הישראלית עד ימינו.

הכינותי מראש: תחפושת גולדה מאיר מורכבת מפאה ושמלת מקסי כהה משובצת בסגנון מיושן, שאפשר למצוא בכל בית.

6. אמיליה ארהרט

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
תחפושות נעמת|צילום: בלה שחר הלל

אמיליה ארהארט היתה טייסת וסופרת אמריקאית. היא קבעה שיאי טיסה רבים והתפרסמה כאישה הראשונה שחצתה את האוקינוס האטלנטי בטיסת יחיד. ספריה על חוויותיה בתחום הטיסה הפכו לרבי מכר. ב- 1937 היא נעלמה בשמי האוקינוס השקט במהלך נסיון להקיף את העולם בטיסה. ארהארט מייצגת בדמותה את פריצת הגבולות, האומץ, הנחישות, היצירתיות, התעוזה ואת העובדה שנשים יכולות לנסוק לגבהים ולעוף למרחקים, אם רק ירצו, כפי שנהגה לומר: “הדרך הטובה ביותר לעשות דבר, הוא לעשות אותו“.

הכינותי מראש: תחפושת אמיליה ארהרט מורכבת ממעיל עור מיושן בסגנון מעיל טייסים, צעיף בהיר שמתבדר לו ברוח בעזרת חוט תיל פשוט שמחזיק אותו במקומו, כובע כלב ומשקפת טייסים של פעם (גם משקפת שחייה תעשה את העבודה).

7. ניקה

תחפושות נעמת (צילום: נעמת)
ניקה|צילום: נעמת

ניקה היא אלת הניצחון במיתולוגיה היוונית. היא יכלה לרוץ ולעוף במהירויות עצומות ובנוכחותה היא מעצימה את מוטיב התחרותיות. בייצוג האמנותי שלה היא מתוארת כאישה מכונפת, העוטה לגופה גלימה מתנפנפת ומחזיקה בידיה מטה או זר עלי דפנה המסמלים את הניצחון. הפריטים הללו מייצגים את עוצמתה ואת יכולתה של האישה לעוף קדימה, גבוה ולמרחקים ולהיות סמל לניצחון ולתקווה. לימים, היתה ניקה ההשראה של חברת בגדי הספורט נייקי שביקשה לשדר מצוינות, תחרותיות ונצחון.

8. אנני אוקל

תחפושות נעמת (צילום: נעמת)
אנני אוקל|צילום: נעמת

אנני אוקלי הייתה צלפית ואלופת קליעה אמריקאית. תכסיסה הנודע היה ירי תחמושת בקוטר 0.22 אינץ‘ ממרחק של כ 26- מטר, פגיעה בקלף משחק שגרמה לחצייתו לשניים וניקוב עוד 5-6 חורים במחצית הקלף בטרם נחת על הרצפ ה. בנוסף, ירתה במטרות נעות בעומדה על גב סוס, ברכיבה על אופניים, מאחורי הגב ועוד. למרות דמותה הנמוכה והשברירית וגילה הצעיר הצליחה להביס גברים רבים בתחרויות ירי וצליפה. אוקלי מסמלת פריצת דרך נשית בתחום שהיה בבלעדיות גברית ובתקופה בה נשים עסקו בפעילויות נשיות מסורתיות בלבד.

9. פרידה קאלו

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
תחפושות נעמת|צילום: בלה שחר הלל

פרידה קאלו היתה ציירת מקסיקני ת. במקסיקו היא נתפשת כסמל של מסורת לאומית ועל ידי פמיניסטיות לייצוג בלתי מתפשר של החוויה הנשית. קאלו היתה בעלת אופי עצמאי ומרדני, תמכה לאורך חייה הבוגרים במהפכה הקומוניסטית וניהלה מאבק מתמיד לשוויון ולצדק חברתי. מרבית ציוריה הם פורטרטים עצמיים, שממקמים את הדמות הנשית במרכז תוך שמירה על המראה האותנטי שלה שכלל חתימת שפם וגבות מחוברות, המלהטטים בטשטוש ההגדרות המגדריות.

10. ריי

תחפושות נעמת (צילום: בלה שחר הלל)
מהגיבורות החדשות של מלחמת הכוכבים|צילום: בלה שחר הלל

ריי היא דמות נשית בדיונית מסדרת הסרטים “מלחמת הכוכבים“. ריי חיה ושורדת לבד על הכוכב ג‘אקו שם היא נאלצת להלחם מול כוחות עוצמתיים, כולם גבריים, ומנצחת אותם. מומחיותה העיקרית הינה השימוש במוט ארוך שהוא אחד מסמליה והיא בעלת יכולת להתמודד עם תרגילי שליטה במחשבות של אחרים. ריי מייצגת עוצמה נשית המשלבת בין היכולות הפיזיות והמנטליות ומהווה השראה לכך שנשים בדיוק כמו גברים, יכולות לשלוט בגורלן מבלי להיות תלויות בעזרה חיצונית, זאת בניגוד לאופן בו יוצגו בעבר דמויות נשיות בקולנוע.

11. ספורטאיות

תחפושות נעמת (צילום: נעמת)
תחפושות נעמת|צילום: נעמת

מתאגרפת, שייטת, ג‘ודוקא, טניסאית, שחקנית כדורגל או כדורסל – כל הספורטאיות באשר הן מייצגות רוח נשית חדורת מטרה, נחישות בהשגת יעדים ושילוב של עוצמה מנטלית ופיזית. בניגוד לעמיתיהן הגברים בספורט, הן מצליחות להתגבר על מכשולים היחודיים להן ולפרוץ גבולות של אפשרויות והישגים. ספורטאיות ישראליות כמו יעל ארד, ורד בוסקילה, שחר פאר ורבות אחרות מייצגות את הרוח הספורטיבית והעוצמה הנשית ובהישגיהן מביאות הכרה וכבוד רב למדינת ישראל בכלל ולנשים בפרט.

12. מאדם (מארי) קירי

תחפושות נעמת (צילום: נעמת)
מאדם (מארי) קירי|צילום: נעמת

מאדם קירי הייתה מדענית פולנייה, חלוצה בחקר תופעת הרדיואקטיביות, והאשה הראשונה שזכתה בפרס נובל לפיזיקה “בזכות המחקר על תופעת הקרינ ה“, ובפרס נובל לכימיה “על גילוי הרדיום והפולוניום, ועל חקר הרדיום“. בכך הפכה לאחת משני האנשים היחידים שזכו אי פעם בשני פרסי נובל. בנעוריה לא הורשתה קירי ללמוד באוניברסיטה בשל היותה אישה ואת השכלתה רכשה בלימודי לילה כשהיא חיה בדלות ועובדת קשה לפרנסתה. למרות זאת היא רכשה תואר דוקטור ועסקה במחקרים פורצי דרך שתרמו רבות לאנושות.

יו"ר נעמת גליה וולוך:

"מגוון התחפושות הקיים, שבו קיימות רק תחפושות מקטינות ומנמיכות, הוא לא מספיק ולא מעודד ילדות ונערות בישראל 2016 לחלום ולשאוף קדימה . מתי נראה תחפושות של מדעניות? תחפושת של ראשת ממשלה? מגלת ארצות? בדיוק על הצורך הזה אנחנו רוצות לענות השנה - להביא לקדמת הבמה את הנשים שבנות יכולות להזדהות איתן ולשאוף להיות כמוהן: נשים אמיצות, ששברו מוסכמות ולא נכנעו לתכתיבי החברה. השנה נוכל לראות יותר ויותר נערות מחופשות לנשים חזקות ולא רק אחות רחמניה (סקסית). לא ניתן לתחפושת להשפיע על חלומותיהן של הילדות - כל אחת יכולה להיות כל מה שרק תרצה"

>>> לצפייה בקטלוג התחפושות המלא

קונספט הפקה וסטיילינג - שרון קדם, אלה שחר
צילום - בלה שחר הלל
איפור ושיער - מורן פרידנר, אנה בוגדן אברמובסקי
עיבוד דיגיטלי - מור ארדיטי

דוברות נעמת: כרמל איתן, שיראל שפירא
יחסי ציבור ודיגיטל: בן חורין אלכסנדרוביץ'
עיצוב גרפי: אתי קלדרון
וידאו: יעל חדריאן, יונתן מימוני

תודה - פאות סימה ואנט
דוגמניות - דניאל הלל, שירה קדם גולדמן, נעמי איתן, נעם שפירא, זהר טרי, קרן בורנפלד, נגה וייס, מאי, אור והילי אורן, אורן זך