בשנים האחרונות נוצר בלבול בין רפואת עור לקוסמטיקה. הבלבול מחריף עוד יותר מאז שרופאי העור החלו לקרוא לעצמם "מומחה ברפואת עור קוסמטית", והקוסמטיקאיות הפכו לקוסמטיקאיות קליניות, מתקדמות או פרא-רפואיות.

איפה עובר הגבול בין טיפולים קוסמטיים לטיפולים רפואיים? האם הגבול הוא כזה ברור, והאם הוא בכלל צריך להיות כזה? למה חלק מבעיות העור מטופלות על ידי קוסמטיקאיות? האם הדבר נכון ומתי זה עלול להיות מסוכן? ביקשנו מד"ר מרינה לנדאו, דרמטולוגית בכירה ומומחית בתחום הצערת העור, שתעמוד איתנו על ההבדלים.

קודם כל - מה הם לומדים?

"מסלול ההכשרה של רופא עור כולל קבלה לבי"ס לרפואה לאחר סינון קפדני, לימודי רפואה במשך שבע שנים, בהן שנה של סטאז', עד לקבלת התואר הנכסף - דוקטור לרפואה", מספרת ד"ר לנדאו. "אחר כך, שוב לאחר סינון קפדני, עוברים התמחות של חמש שנים במחלקת עור בבית חולים, כולל כמה בחינות בדרך עד לקבלת התואר מומחה ברפואת עור".

מסלול ההכשרה של קוסמטיקאית, להבדיל, קצר בהרבה. "לומדים בבתי ספר פרטיים המעבירים קורסי הכשרה, כאשר משרד העבודה והרווחה מפקח על חלק מהם בלבד", אומרת ד"ר לנדאו. "תוכנית הלימודים אורכת כשנה והיא אינה כוללת תקופת התמחות אצל קוסמטיקאית מוסמכת בעלת ניסיון. למשרד הבריאות אין שום נגיעה למסלול ההכשרה או העבודה של הקוסמטיקאית, למעט ניסיון לפקח על החומרים איתם הקוסמטיקאיות עובדות".

מה ההבדל בין בריאות העור למחלות עור?

למרות שרפואת העור כוללת טיפול בבריאות ובמחלות העור כאחד, לדבריה של ד"ר לנדאו רוב רופאי העור יעדיפו להתרכז דווקא בטיפול במחלות. "הקוסמטיקאיות, לעומתם, אמורות לטפח עור בריא. שיהיה יפה יותר, זוהר יותר, מרגיש טוב יותר. בדיוק כמו מה שעושה מאמן הכושר לשרירים שלנו". 

חיסון נגד אקנה (צילום: diego_cervo, Istock)
חיסון נגד אקנה |צילום: diego_cervo, Istock

הבעיה היא, מסבירה לנדאו, שהגבול בין בריאות לחולי לא תמיד ברור. ניקח לדוגמה מחלה נפוצה כמו אקנה: אין כמעט מתבגר שלא חווה חצ'קון. האם יש צורך לפנות במיידי לרופא עור? התשובה היא שממש לא. "קוסמטיקאית מנוסה יכולה לסייע ולשפר את מראה העור ללא צורך בתרופות. לעומת זאת, כשמדובר באקנה דלקתית קשה או במצבים שהטיפולים הקוסמטיים אינם עוזרים ומתחילות להופיע הצטלקויות, זה הרגע להיפרד מטיפולים קוסמטיים ולקבוע תור דחוף לרופא עור", מסבירה ד"ר לנדאו.

לעתים, כשרופאת העור רושמת תרופות נגד אקנה, היא תמליץ להמשיך בטיפול ניקוי קומדונים אצל קוסמטיקאית. קוסמטיקאית גם יכולה לבחור ולהמליץ על תכשירים קוסמטיים לשיפור מראה העור והמומחיות שלה ללא ספק גבוהה יותר בתחום זה מאשר היכולת של יועצות היופי בחנויות הפארמה.

מה לגבי טיפולי יופי בטכנולוגיות מתקדמות?

היום קוסמטיקאיות לא רק מורחות חומרים פעילים ומנקות חצ'קונים, הן גם מפעילות מכשור מתוחכם. נושא של הסרת שיער בטכנולוגיות אור (לייזר או אינפרא) עבר ממש מהפכה בעשרים השנים האחרונות, והתחום נמצא בשליטה מלאה של קוסמטיקאיות. קורסי ההכשרה של קוסמטיקאית אינם כוללים את התחום הזה, ונכון להיום הן נאלצות ללמוד מהחברות שמוכרות את הציוד.

גם טיפול באיכות העור באמצעות מכשור נכנס בשנים האחרונות באופן חזק למכונים הקוסמטיים. אז מה מבדיל בין המכשור שנמצא אצל רופא העור לזה שאצל קוסמטיקאית? "חלק מהטכנולוגיות מותרות חוקית לשימוש רק על ידי רופא (סוגים של לייזרים), באחרים ההבדל נעוץ בעוצמה ועומק החדירה", אומרת ד"ר לנדאו. עם זאת, כיום עומדות בפני קוסמטיקאית אפשרויות רבות ומתוחכמות יותר לשיפור מראה העור.  

זריקות

האם מותר לקוסמטיקאית לבצע הזרקות? התשובה היא חד משמעית – לא.

_OBJ

צריבת נגעי עור

האם קוסמטיקאית יכולה לצרוב נגעי עור ללא אבחון רפואי מקדים? ממש לא. גם נגע הכי תמים בעור יכול להתברר כסרטני.