אין תמונה
לא תמיד יש סימפטומים. עובדה מספר 1

עובדה מספר 1 ברשימת העובדות שחשוב לדעת על וירוס הפפילומה האנושי: לא תמיד יש לו סימפטומים. אז איך לשם כל הרוחות, עלינו לנחש שנדבקנו חלילה בפפילומה הזה? ובכן, יש לנו תשובה אחת שאולי לא תשמחי לשמוע, אבל חשוב לומר אותה : ביקור אצל הגניקולוג. רוב הנשים לומדות לראשונה אודות וירוס הפפילומה האנושי (HPV) בעקבות תוצאה לא תקינה המתקבלת בבדיקת Pap (משטח צוואר הרחם), או בשמה המלא פאפ סמיר.

בדיקת פאפ היא חלק מהבדיקה הגינקולוגית השגרתית ומסייעת באבחון תאים לא תקינים ברקמות צוואר הרחם עוד לפני שאלה מספיקים להפוך לתאים טרום סרטניים או סרטניים. הניסיון מוכיח כי מקרים טרום סרטניים רבים מטופלים בהצלחה, אם הם מאובחנים בשלב מוקדם. למעשה, סרטן צוואר הרחם הוא אחד מסוגי הסרטן בעלי סיכויי המניעה הגבוהים ביותר. לכן, חשוב במיוחד למלא אחר המלצות הרופא בקשר לבדיקות פאפ.

מה היא בדיקת פאפ?
זוהי בדיקה שגרתית, המתבצעת בחדר הרופא, הבודקת את נוכחותם של תאים לא תקינים ברקמות צוואר הרחם. במהלך הבדיקה הגינקולוגית, ייקח הרופא דגימה קטנה של תאים מצוואר הרחם (החלק התחתון של הרחם המתחבר אל הווגינה). תאים אלה ייבדקו על מנת לאתר כל תופעה לא תקינה. באם מתגלה תופעה כזאת, עשוי הרופא להמליץ על בדיקות נוספות.

אין מה לחשוש מביצוע הבדיקה. זהו תהליך פשוט, העשוי להציל חיים, גם במחיר של אי נעימות קלה שנמשכת שבריר שנייה.

רופא נשים-סטטוסקופ (צילום: SXC)
מעקב אצל הרופא ובדיקת פאפ מצילים חיים|צילום: SXC

מה המשמעות של בדיקת פאפ לא תקינה?
תוצאה לא תקינה מתקבלת כאשר מראה התאים שנלקחו מצוואר הרחם שונה מזה של תאים בריאים. זה יכול לקרות בשל סיבות שונות:
גירוי מקומי בצוואר הרחם
זיהום שאינו קשור ב- וירוס הפפילומה האנושי.
טעות מעבדה.
זיהום של וירוס הפפילומה האנושי.
במקרה של תוצאות לא-תקינות, עשוי הרופא לחזור על בדיקת הפאפ או לבצע בדיקות אחרות על מנת לקבוע בדיוק רב יותר את הגורם שמאחורי המצב.

באיזו תדירות עליי לבצע בדיקת פאפ?
על פי המלצות האגודה הישראלית למיילדות וגינקולוגיה בישראל, יש צורך בביצוע הבדיקה באופן שגרתי, החל מגיל 25 כל שלוש שנים. אולם, חשוב להקפיד ולהיבדק בתדירות המומלצת על ידי הרופא שלך.

לא רק פאפ

בנוסף לבדיקות אלה, עשוי הרופא להציע בדיקה לאבחון ה-DNA של וירוס הפפילומה האנושי.

בדיקה זו עשויה לאתר הדבקה בזנים בעלי סיכון גבוה. מטרת הבדיקה: לקבוע האם נוכחות התאים הלא תקינים ברקמת צוואר הרחם הופיעו בעקבות הדבקה בווירוס מזן בעל סיכון גבוה, שעלול להתפתח לסרטן צוואר הרחם. תוצאות הבדיקות יאפשרו לרופא להחליט האם נדרשים טיפולים או בדיקות נוספות.
בדיקה נוספת אפשרית היא קולפוסקופיה – בדיקה יסודית יותר של התאים הלא תקינים בצוואר הרחם, וכן, ביצוע ביופסיה המיועדת לאתר תאים טרום סרטניים או סרטניים.

למידע על החיסון למניעת סרטן צוואר הרחם, כנסי

לעוד פרטים, את מוזמנת להיכנס לאתר התוכנית "לנצח את הסרטן".

המידע בחלק זה של האתר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי, יש להיוועץ ברופא המשפחה לפני כל ביצוע ו/או אימוץ דעה, חוות דעת ואף שאלה או חוויה שהובאה במסגרת הפורום