האם יש גיל מקסימלי לחיסון? האם ניתן לקבל חיסון גם לאחר גיל 30?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: ניתן ורצוי לקבל חיסון גם אחרי גיל 30. נגיפי הפפילומה הגורמים לסרטן ומצבים טרום סרטניים וליבלות חרוטיות (קונדילומות) בצוואר הרחם, בעריה ואזור פי הטבעת ולעיתים אף בפה ובלוע, מועברים במגע מיני. מרגע ההדבקה ועד הופעת המצבים הטרום סרטניים עוברות מספר שנים, כך שמי שנדבקה בגיל 20, החיסון בגיל 30 לא ימנע התפתחות המצבים הללו. אך חיסון בגיל 30 יעיל למנוע הדבקות חדשות בנגיף.
האם ההדבקות היא רק דרך מגע מיני?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: ברב המקרים ההדבקה היא במגע מיני. עם זאת, כל מגע הדוק יכול להעביר את הנגיף. במידה שלאשה בהריון יבלות חרוטיות בפתח הנרתיק, הילוד עלול להדבק בעת הלידה ולפתח יבלות במיתרי הקול. על כן מומלץ לטפל ביבלות אצל האשה גם במהלך ההריון.
מה בדיוק עושה החיסון ומה יקרה לי אם לא אעשה אותו?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: החיסון מכיל את הקופסית של הנגיף שיוצרה באמצעות תהליף מודרני ובטוח. אין בחיסון את החומר הגנטי שבנגיף עצמו, כך שהחיסון בשום אופן לא יכול לגרום למחלה עצמה. לאחר ההזרקה של שלשת המנות במשך ששה חדשים, נוצרים נוגדנים ברמה גבוהה מאד, וכן תאי זכרון, כך שכשבאים במגע עם הנגיף האמיתי, הנוגדנים מונעים ממנו להתרבות בתאי האפיתל וכך נמנעת הדבקה. במי שלא חוסנה, שעור ההדבקה אחרי מגע עם הנגיף הוא כ-80 אחוז. הנגיף יתרבה בגופה. ברב המקרים הנגיף יוכחד על ידי המערכת החיסונית שלה, אך בעשרה אחוז מהנשים הלא מחוסנות הנגיף ישאר בגוף ועלול בעתיד לגרום בגרעין התא לשינוי סרטני.
התשובה של פרופ' בורנשטיין: סרטן צוואר הרחם שכיח בעיקר בגילאי 40, עם שיא שני בגיל 60. בדיקות גילוי מוקדם - כיום מומלץ לבצע משטח פאפ מצוואר הרחם. האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ממליץ על בדיקת פאפ מגיל 25 עד 60 כל שלוש שנים. טווח הגילאים 35-54 מכוסה על ידי סל השרותים ולכן מתבצע ללא גביית תשלום. בשאר הגילאים הבדיקה כרוכה בתשלום.
ישנן שיטות גילוי מוקדם נוספות כמו בדיקה לאיתור הנגיף, קולפוסקופיה, הסתכלות על צוואר הרחם אחרי מריחת תמיסות שונות וכו'. בנוסף, כל תלונה על דימום נרתיקי לא רגיל, בעיקר אם הוא מופיע בעת מגע מיני, כאב באגן, הפרשה נרתיקית שאינה מפסיקה או מלווה בדימום, צריכה לעבור ברור הכולל בדיקת פאפ ובדיקה על ידי מומחה למחלות צוואר הרחם בעזרת קולפוסקופיה שהיא בדיקה בעזרת מכשור אופטי מגדיל.
החיסון נמצא יעיל באחוזים גבוהים מאוד - קרוב ל -100 אחוז כלפי זיהום בנגיפים הנכללים בו. בהתאמה, הוא יעיל ב-100 אחוז כנגד מצבים טרום ממאירים וממאירים בצוואר הרחם, העריה, פי הטבעת פה ולוע, אם נגרמו על ידי אחד הנגיפים הנמצא בחיסון. מתוך כל מקרי סרטן צוואר הרחם, נגיפי HPV 16+18 הנמצאים בחיסון גורמים ל-70 אחוז לגידולים מסוג Squamous cell carcinoma ול-80 אחוז מהגידולים מסוג adenocarcinoma.
במידה ומישהי לקתה בסרטן צוואר הרחם, האם כמו סרטן השד קיים סיכון גם אצל שאר בנות המשפחה?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: מאחר שסרטן צוואר הרחם נגרם על ידי נגיף הפפילומה האנושי, לא מדובר על סיכון רב תורשתי קלאסי. עם זאת, עדיין לא ידוע מדוע בנשים בישראל ההיארעות של סרטן צוואר הרחם בין הנמוכות בעולם, בעוד ההיארעות של המצבים הטרום ממאירים בישראל גבוהה כמו בארצות אחרות. יתכן שיש הבדל בנטיה הגנטית לפתח סרטן צוואר הרחם. עדיין לא ברורה הסיבה לנטייה זו.
עד איזה גיל החיסון אפקטיבי?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: ניתן להתחסן גם בגילאים מבוגרים, אלא שאז יעילות החיסון פחותה מעט מהיעילות בגיל צעיר. כיום לא ברור אם יהיה צורך במנת חיסון נוספת כעבור מספר שנים. עד היום הוכח שאין צורך במנה נוספת במשך כשש שנים מהחיסון ויתכן שהחיסון יהיה יעיל לעשרות שנים, כמו זה שכנגד פוליו, אדמת וחצבת. אם יסתבר שצריך מנה נוספת, כמו בחיסונים מסוג טטנוס וכו', ינתנו המנות החוזרות על פי הצורך.
למה החיסון מסובסד רק עד גיל מסוים החיסון ע"י קופות החולים? בגיל מאוחר יותר הסיכויים נמוכים יותר לחלות או או שיש סיבה אחרת?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: החיסון נרשם על ידי רשויות הבריאות על פי נתונים שמספק היצרן. נתונים אלו מתבססים על מחקרים קליניים. גם אנו בישראל השתתפנו במחקר כזה. הביטוחים המשלימים של קופות החולים מסבסדות את החיסונים לגילאים שלהם החיסונים רשומים. החיסון הארבע-ערכי - גרדסיל, נוסה בשלב ראשון בגילאים תשע עד 26, ועל כן נרשם לגילאים אלו. החיסון הדו-ערכי - צרבריקס, נרשם לגילאי עשר עד 45. בקרוב יוגשו לרשויות הבריאות הנתונים של שני החיסונים עד גיל 55 וכנראה שירשמו אז עד גיל זה. עם זאת, ככל שאנו מתבגרים ומזדקנים, יעילות התגובה החיסונית יורדת. אם בגיל 13 כל מי שמקבלת חיסון מפתחת תנגודת כלפי הנגיפים שבחיסון, בגיל 45 רק 90 אחוז מהמתחסנות יפתחו עמידות כזו.
האם סרטן צוואר הרחם עלול למנוע מלהיכנס להריון?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: ניתן להרות גם בנוכחות גידול בצוואר הרחם. גידול זה אינו מושפע מההריון. עם זאת, כאשר מתגלה סרטן צוואר הרחם בהריון, ביחוד אם הוא בשלבים מתקדמים, יש לעיתים צורך לסיים את ההריון בניתוח קיסרי.
האם סרטן צוואר הרחם יכול להופיע גם לאחר הריון?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: סרטן צוואר הרחם עלול להופיע לפני, בעת או אחרי ההריון. הזמן שבין ההדבקה בנגיף ועד התפתחות סרטן צוואר הרחם הוא כעשר עד 15 שנים. במידה שלא בוצעה בדיקת פאפ לפני ההריון, רצוי לבצעה בהריון.
אני בת 31 רווקה. האם כדאי לבצע את החיסון גם בגיל שלי?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: כפי שתוכלי לקרוא בתשובותי לשאלות זהות קודם לכן, קיים היום חיסון שניתן לתת עד גיל 45. אני ממליץ לך להתחסן, שכן גם אם קיימת כבר יחסים, הסיכוי שנדבקת בשני הנגיפים שמכסה החיסון - HPV 16+18, הוא פחות מ 1%
החיסון הרשום כיום במשרד הבריאות עד גיל 45 הוא החיסון הדו-ערכי - צרבריקס. הוא כולל חיסון כנגד הנגיפים HPV 16+18. הוא נותן הגנה מסוימת כנגד נגיפים נוספים הגורמים לסרטן צוואר הרחם. החיסון הרשום כיום רק עד גיל 26 הוא החיסון הארבע-ערכי הכולל חיסון כנגד הנגיפים HPV 16+18 וגם כנגד HPV 6+11 הגורמים ליבלות (קונדילומות). גם חיסון זה נותן הגנה מסוימת כנגד נגיפים נוספים הגורמים לסרטן צוואר הרחם.
הגיניקולוג שלי המליץ לי לחסן את עצמי בטענה כי זה חשוב שכולם יחוסנו. הוא ציין כי הוא חיסן לא רק את בתו אלא גם את בנו. מדוע יש לחסן גם את הגברים?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: מאחר שסרטן צוואר הרחם נגרם על ידי נגיפי הפפילומה האנושי המועברים במגע מיני, אין ספק שיש מקום לחסן את הבנים. כרגע מתחילים להתפרסם מחקרים המוכיחים שהחיסון יעיל גם בגברים. בקרוב ניתן יהיה לרשום את החיסון על ידי רשויות הבריאות ולחסן גם בנים. במספר ארצות, ובראשן אוסטרליה, לא המתינו לתוצאות המחקרים והם מחסנים את הבנים כבר כעת.
מה הקשר בין פפילומה לקנדילומה? אם בעבר היה לי קנדילומה מה הסכוי שאחלה גם בפפילומה?
התשובה של פרופ' בורנשטיין: אם כוונת השאלה לברר האם קונדילומה גורמת לסרטן צוואר הרחם - התשובה היא- לא! הנגיפים הגורמים לקונדילומה הם HPV 6/11.