יודעת כל בחורה שנוטלת גלולות שאין דבר מפחיד יותר מלהתעורר ולגלות ששכחת אחת, שלא לומר שלוש. עול הגלולה יושב על צווארנו כמו מוציא שקט להורג: שכחת? תתחילי להתכונן לאימהות. תוסיפו לזה תופעות לוואי פוטנציאליות כמו השמנה, שיעור יתר וחשק מיני ירוד - והנה לכן שילוב שמוציא לכולנו את החשק לחיות. מסתבר שיש פתרון: הכירי את סיאנה, זריקה הניתנת בזרוע, בבטן או בירך אחת לשלושה חודשים, ומצילה אותך מהריון לא רצוי. שימי לב, בקרוב מאוד גם את תוכלי ליהנות ממנה.
חיים ללא גלולה: פנטזיה או מציאות?
הבאזז הגדול סביב הזריקה החדשה מעורר הרבה מאוד תקווה, אבל האם באמת מדובר במהפך? למי זה מומלץ, ואיך בדיוק עושים את זה? פנינו לד"ר גיא גוטמן, מומחה ברפואת נשים, מיילדות ופריון ומנהל המרפאה לשחלות פוליציסטיות בביה"ח ע"ש "ליס", שיעשה לנו סדר.
מי אני?
סיאנה מכילה נגזרת של ההורמון פרוגסטרון, שהוא הורמון המיוצר באופן טבעי על ידי השחלה לאחר הביוץ ובזמן הריון. מתן ההורמון באופן תרופתי מונע הריון על ידי כך שהוא מונע ביוץ, משפיע על רירית הרחם באופן שאינו מאפשר להריון להשתרש, ומשנה את ריר צוואר הרחם באופן שאינו מאפשר לזרעונים לנוע לתוך חלל הרחם והחצוצרות.
1. נוחות: 4 זריקות בשנה (אחת ל-12 שבועות) - וזהו. אגב, ברחבי העולם מאושרת הזריקה להזרקה עצמית, אך בישראל היא תינתן רק על ידי אחות או רופא.
2. בטיחות: מכיוון שאין צורך לזכור ליטול גלולה מדי יום, הבטיחות במניעת הריון עולה. כמחצית מהנשים מדווחות על "דילוג" של לפחות גלולה אחת בחודש.
3.יעילות של קרוב ל100% במניעת הריון.
4. דיסקרטיות וסודיות: לא עוד חפיסה של גלולות בתיק. רלוונטי בעיקר לנערות המשתמשות באמצעי מניעה ולא רוצות שההורים יידעו על זה.
5. מניעת מחזור חודשי. השימוש בזריקה מונע וסת - יתרון משמעותי לנשים הסובלות מדימום מוגבר או אנמיה מחוסר ברזל ולנשים הסובלות מכאבי מחזור.
6.הזריקה אינה מכילה אסטרוגן, שהוא הורמון הקשור ליצירת קרישי דם ותסחיפים, מה שמאפשר את השימוש בה גם לנשים מעל גיל 35 ומעשנות, לנשים מניקות ולנשים הלוקות באפילפסיה.
7.הזריקה מורידה את השכיחות לסרטן רירית הרחם.
דברים שחשוב שתדעי
1. השימוש בסיאנה דורש ביקור במרפאה אחת ל-3 חודשים, לצורך קבלת מרשם, רכישת הזריקה וההזרקה.
2. בשבועות הראשונים לאחר הטיפול ייתכן דימום לא סדיר. חשוב להדגיש שככל שחולף הזמן, ובמתן זריקות חוזרות כל שלושה חודשים, לרוב המוחלט של הנשים המטופלות נעלם הדימום לחלוטין.
3.תופעות הלוואי של הזריקה באות לידי ביטוי בעלייה במשקל (בדרך כלל לא יותר מ-2 ק"ג) וירידה בצפיפות העצם. היעדר האסטרוגן גורם לירידה בתכולת הסידן בעצמות השלד, ועובדה זו עלולה לגרום להחלשתן. לכן רצוי להימנע משימושבתכשיר של יותר משנתיים ברצף, ורצוי להעשיר את התפריט במאכלים עשירים בסידן וויטמין D. מה שכן, עד כה לא דווח על מקרים של ירידה בחשק המיני.
4. השימוש בזריקה אינו מקנה הגנה ממחלות מין ובכללן איידס.
5. הזריקה אסורה עבור נשים שחלו בסרטן השד, נשים המטופלות בסטרואידים במינונים גבוהים וממושכים ונשים החולות באנורקסיה.
6. התכשיר אינו כלול בסל הבריאות, ומחירו ייקבע על ידי הגורם המשווק עם שינויים קלים בהתאם לקופת החולים המבטחת.
אז מה הקאץ'?
הזמן הממוצע לכניסה להריון לאחר הפסקת השימוש בזריקה עומד על 10 חודשים, ולכן היא אינה מתאימה לנשים המעוניינות במניעת הריון לפרקי זמן קצרים בלבד. מה שכן, אין סכנה בכניסה להריון מיד לאחר הפסקת השימוש, וכמו בגלולות - אין צורך בפרק זמן "לנקות את הגוף מהורמונים" כפי שנהוג בטעות לחשוב.
האומנם מדובר בחידוש מהפכני?
לדברי ד"ר גוטמן, לא ממש. זריקות פרוגסטרון מצויות בשימוש שנים רבות, וזריקה דומה בשם Depo-Provera 150 מאושרת לשימוש לצורך מניעת הריון כבר מ-1992. החידוש בסיאנה הוא כפול: מינון התרופה נמוך בכ-30 אחוז מזה שבזריקה הוותיקה, וההזרקה היא תת עורית, מה שמאפשר שימוש במחט קצרה ודקה שכמעט ואינה מורגשת, לעומת הזריקה הישנה הדורשת שימוש במחט ארוכה לצורך הזרקה עמוקה לתוך השריר.
* תודה לד"ר גיא גוטמן על עזרתו בהכנת הכתבה.