האם נטייה לרכלנות היא תכונה מבורכת? לא חסרים צדיקים שמתחלחלים עכשיו עד עמקי נשמתם. הרי מאז שלמדנו לדבר במשפטים שלמים – וכפועל יוצא מזה, גם לרכל – התריעו בפנינו לשמור את הסיפורים העסיסיים לעצמנו. אמרו לנו שדיבורים מאחורי הגב מוביל להזדקנות מואצת, שפטפטת יתר תטרוק לנו את שערי גן העדן בפרצוף, שאם נמשיך ככה תגדל לנו לשון מפלצתית עד הברכיים ועוד כל מיני אגדות אורבניות שמיועדות למנוע לשון הרע. לעזור זה בטח לא עזר, אלא שעכשיו, נמצא לכל חובבות הדיבורים מאחורי הגב תירוץ מדעי לזה שרכילות טובה לא שומרים בבטן.
במחקר שפורסם לאחרונה במגזין "הורמונים והתנהגות", גילו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן שנשים שנהנות מרכילות יומיומית עם חברותיהן מאושרות, בריאות ורגועות יותר מאשר נשים ללא פטפטת ריכולים קבועה. הסיבה לכך היא עלייה ברמת הפרוגסטרון – הורמון שאחרי להורדת חרדה ומתחים והוא אף מדכא חרדות ומונע סרטן. באמת החברה שלנו בעבודה השמינה נורא.
איך הם גילו את זה?
האם כדי להוכיח את הקשר בין רכילות לאושר יש לכלוא אלפי נשים בחדר קטן עם צהובונים ושידור מחזורי של "חדשות E!"? זהו, שלא ממש. החוקרים, שכבר ידעו שהורמון הפרוגסטרון (עליו עוד נדבר בהרחבה) מעודד נשים לעשות בונדינג זו עם זו, יצאו מנקודת הנחה שהוא יפעל גם בתנאים פחות דוחקים. הם הניחו שמספיק ליצור קרבה בין נשים, לגרום להן להרגיש בנוח אחת עם השנייה, והן כבר יתחילו להתקשקש מעצמן. וכך היה.
160 סטודנטיות התנדבו להשתתף מחקר. בשלב הראשון לקחו מכולן דגימת רוק כדי לבדוק את רמת הפרוגסטרון בגופן. אחרי הבדיקה חילקו החוקרים את הסטודנטיות לשתי קבוצות, וכל קבוצה חולקה לצמדים. לקבוצה הראשונה ניתנו שאלות שמטרתן לקרב וליצור שיחה אינטימית בין הבנות, כמו למשל: "אם היית יכולה לבחור כל אחד בעולם, עם מי היית רוצה לשבת לארוחת ערב?", "מה היית מגדירה כהישג הכי משמעותי שלך?" וכיו"ב. הקבוצה השנייה קיבלה משימה קצת פחות כייפית: הן נדרשו לבחון אחת את השנייה אחרי קריאת מאמר אקדמי בתחום הבוטניקה.
כעבור 20 דקות בדקו החוקרים שוב את רמת הפרוגסטרון של כל המשתתפות: הפערים בין הקבוצות היו מדהימים. בעוד שאצל בנות הקבוצה הראשונה, שלמדו להכיר זו את זו דרך השאלות האינטימיות וכבר החלו לפטפט בחופשיות, נשארו רמות הפרוגסטרון כפי שהיו לפני הניסוי או עלו. אצל הקבוצה האומללה שנתבקשה להיבחן על המאמר האקדמי – רמות הפרוגסטרון פשוט צנחו.
רגע, אז מה הסיפור של הפרוגסטרון הזה?
הפרוגסטרון הוא הורמון מין שמיוצר בעיקר בשחלה, אשר אחראי על הכנת הרחם להריון, לוחם בזיהומים, ועוצר ייצור מוגבר של אסטרוגן – מה שעלול לגרום לסרטן. מחקרים מדעיים הוכיחו שמלבד לעשות טוב לגוף, ההורמון הזה גם תורם למוניטין החברתי שלנו: הפרוגסטרון משחק תפקיד חשוב ביצירת קשרים חברתיים ואף גורם לנשים לרצות לעזור זו לזו.
"הרבה הורמונים מעורבים בתהליך הבונדינג וברצון שלנו לעזור לאנשים", מסבירה פרופסור סטפאני בראון, מובילת המחקר, "ההתנהגויות האלה, יחד עם הפעילות ההורמונלית שמתרחשת מאחורי הקלעים – מורידות את רמות המתח והחרדה אצל נשים. לפי המחקר לא רק שההורמון דוחף נשים להתחבר זו עם זו, אלא שרכילות ופטפטנות גורמת לייצור מוגבר שלו. כתוצאה מזה אנחנו הופכות רגועות ומאושרות יותר".
שמעת את המומחית, מדובר בפיקוח נפש. אז קדימה, קחי חברה או שתיים ורכלו את עצמכן לדעת. ואם אין חברה באופק, תני קפיצה לערוץ הבידור, בטוח תמצאי שם איזו ידיעה עסיסית שתוכלי להרגיש בגללה בריאה ומאושרת.
עוד דברים קצת פחות רדודים ב-mako נשים:
הסופרים שעושים לנו את זה, כך תארגני את מסיבת החלפת הבגדים המושלמת, אלה יוונייה וחתולה מנומרת - היית לובשת את הטרנד הזה? דניאל קרייג הוא לא רק 007, הוא גם שלגון חדש, שונאת למדוד בגדי ים? הכירי את הפקולטה למדעי בגדי הים.