בשנת 2006 נפטרה אמה של ריטה מיימון מסרטן השחלות. מאז הקפידה מיימון, 49, גרושה+3 מהרצליה שלא לפספס את בדיקת הממוגרפיה החד שנתית וביקורים דו שנתיים אצל הגניקולוג. "אני זוכרת שתמיד הייתי לחוצה לפני כל בדיקה אבל שמחתי אחריה שלא גילו כלום והמשכתי הלאה. עד שב-2010 נמצא גוש בשד השמאלי שלי. נלחצתי נורא. עשיתי אולטרה סאונד וגילו שמדובר בציסטות בלבד בשני השדיים. נרגעתי והלכתי הביתה", מספרת מיימון, אך לדאבונה שנה לאחר מכן הסיפור חזר על עצמו. "ביוני 2011 מצאו גוש נוסף בשד השמאלי שלי. הייתי בטוחה שמדובר בציסטה, מה גם שהרופאים לא דחקו בי להיבדק מיד, אז הנחתי שאין מקום לדאגה. חודשיים לאחר מכן, באוגוסט, התחלתי להרגיש שמדובר במשהו שונה ולהלכתי להיבדק. הלכתי לעשות ממוגרפיה דחופה ובאותו ערב התקשרו אליי והודיעו לי שמדובר בגידול סרטני. כאן החל המסע שלי אל עולם סרטן השד".
כל אישה צריכה לדעת מה זה רקמת שד צפופה
עבור אותן נשים בעלות רקמת שד צפופה ישנן שתי אופציות נוספות פרט לממוגרפיה: MRI ואולטרסאונד שד אוטומטי (ABUS)). על פי חוק אמריקאי החדש, מוסד רפואי שבו מתקיימת בדיקת ממוגרפיה יחויב בגילוי נאות לנבדקות המאובחנות כבעלות רקמת שד צפופה. המוסד חייב ליידע את הנבדקת בממוגרפיה מהי צפיפות השד שלה, ולהציע בדיקה נוספת, ברוב המקרים אולטרה סאונד. בעוד יותר ויותר מדינות בארצות הברית החליטו לכפוף את החוק, בארץ אין חוק כזה, וכן לא קיימת מודעות בנושא. החשיבות גדולה כאמור שכן אישה בעלת רקמת שד צפופה חייבת משנה זהירות ובדיקות נוספות ו/או שונות ממוגרפיה רגילה.
"המערכת פשוט איכזבה אותי"
"בכל השנים שחלפו, אף אחד לא הסביר שיש דבר כזה שנקרא צפיפות השד", אורמת מיימון שלא לא ידעה על כך שהיא בסכנה עד שהיה מאוחר מדי. "אף אחד לא הסב את תשומת ליבי לכך או ביקש שאערוך בדיקה מעמיקה יותר. כמובן שתמיד הייתי לחוצה לפני כל בדיקה אבל שמחתי אחריה שלא גילו כלום". בספטמבר 2011 גילתה מיימון שיש לה סרטן בשלב 3 (מתוך 4). "אחרי שעבר השוק הראשוני הרגשתי די מרומה. עקבתי אחרי החוקים, עשיתי בדיקות מדי שנה ובזמן והמערכת פשוט איכזבה אותי. המקצוענים בתחום הזה לא נתנו לי את הכלים כיצד להיות עירנית יותר למצבי. רק אם הייתי שואלת, היו אומרים לי ולא כך זה צריך להיות".
מיימון עברה ניתוח בו הסירו את הגוש הסרטני, כמו גם 30 בלוטות לימפה ששישה מתוכן היו נגועות בסרטן. לאחר מכן עברה 16 טיפולי כימותרפיה ו- 33 הקרנות. מאז היא נוטלת גלולה אותה תמשיך לקחת למשך חמש שנים. "נכנסתי לגיל המעבר מוקדם יותר בשל הגלולה ויש לה גם תופעות לוואי הכוללות העלאה במשקל ושינוי במצבי הרוח. אני מדריכת חדר כושר וגם לימדתי שיעורי יצירה בבית ספר אולם אני לא עושה זאת יותר. אני חשה יותר מדי לחץ. אני לא אותו אדם שהייתי לפני מה שקרה לי. היום אני עובדת במשרה חלקית בחדר כושר ומתרכזת יותר בתחושת הרווחה שלי ובבריאות הפיזית שלי. אולם, מנטלית, קיים בי פחד שדבר כזה יקרה לי שוב".
עם זאת, מיימון אומרת שהיא מעריכה את חיי היומיום שלה. "העובדה שאני מתפקדת טוב יותר בדברים היומיומיים אינה טריוויאלית בעיניי. אני בהחלט מעריכה את היום שלי הרבה יותר. אני מאושרת שקיים חוק בנושא צפיפות השד. זה חשוב מאד שכל אישה תהיה מודעת לכך כמו שגם חשוב לקבל חינוך בנושא ולבצע את הבדיקות המתאימות".
"הממוגרפיה היא בדיקה חשוב ואין לבטל אותה"
"חוק השד הסמיך ((dense breast notification legislation נועד ליידע את הנשים עם רקמת שד צפופה או סמיכה שיש להן רקמה זו וממוגרפיה לבד אינה מספיקה ועל כן יש צורך בבדיקות נוספות. לדעתי מדובר בחוק חשוב שכן הוא נותן לנשים כמו גם לרופאים ידע וכוח", אומרת ד"ר אן גורביץ, מנהלת רפואית של אולטרה מדיקל, המרכז לבריאות השד ומומחית לכירורגיה כללית.
לטענתה, המקרה של מיימון הוא קלאסי. "מדובר באישה שעשתה פעם בשנה ממוגרפיה. יש לה שד צפוף מאד והיא לא ידעה שהממוגרפיות שהיא עוברת אינן מקנות לה שום בטחון . מספר חודשים אחרי ממוגרפיה שגרתית, היא גילתה את הגוש שהיה כבר גדול ושלח גרורות לבלוטות לימפה. לו היו עושים לה בדיקה נוספת, כגון US שד אוטומטי או MRI , היו מגלים את הגידול בשלב המוקדם. חשוב לציין שכלל וכלל לא מדובר במקרה חריג. מדובר בתופעה מוכרת היטב הנקראת סרטן אינטרוולי ((Interval cancer. זהו סרטן שמתגלה במרווח זמן בין שתי ממוגרפיות כשהשכיחות של תופעה זו בין 20-30%. ככל שרקמת השד צפופה יותר האחוז של 'פספוסים' בממוגרפיה עולה ויכול להגיע גם ל-50% כשזה אומר כל אישה שנייה". עם זאת, מדגישה ד"ר גורביץ את חשיבות בדיקת הממוגרפיה. "הממוגרפיה הינה בדיקה חשובה ואין לבטל אותה. חשוב לציין גם שאצל נשים מבוגרות מעל גיל 50 עם רקמה שומנית היא נותנת מענה מעולה".
>> בדיקה חדשה שתציל לך את החיים
>> 23 נשים קנדיות מתו כתוצאה מנטילת גלולות נגד היריון
>> אפקט אנג'לינה: מחירי הבדיקה הגנטית עולים